Eurooppa Maahanmuutto

Libyan pääministeri: pakolaisten virta kiihtymässä Välimerellä

Libyan pääministeri Fayez al-Sarraj
Libyan pääministeri sanoo Välimerelle suuntaavan, Eurooppaan matkaavien siirtolaisten virran olevan kiihtymässä, ja vaikka maa vaatii apua siirtolaistulvan hillitsemiseksi, Eurooppa antaa vain tyhjiä lupauksia.

Saksalainen Bild-lehti haastatteli Libyan pääministeriä Fayez al-Sarrajia maaliskuun lopussa. Pääministeri kertoi, että Välimerelle suuntaava afrikkalaisten siirtolaisten virta on kiihtymässä kukoistavan salakuljetusbisneksen sekä lähestyvän kesän myötä paranevan sään ansiosta.

Al-Sarraj kertoi tavanneensa Euroopan hallitusten päämiehiä Roomassa aiemmin tänä vuonna. Hänen tavoitteensa on saada Euroopan unionilta tukea Libyan rannikon vartiointiin, mihin vaaditaan rannikkovartioston henkilöstön koulutusta sekä nykyaikaisia valvontalaitteistoja, muun muassa elektronisia valvontalaitteistoja rajoilla. Hän vaatii myös kansainväliseltä yhteisöltä tukea maan vakauttamiseen: ”Puutteet turvallisuudessa sekä nykyinen hyvin epävakaa poliittinen ja taloudellinen tilanne maassa tarjoavat rikollisjärjestöille tilaisuuksia ihmisten salakuljettamiseen Eurooppaan.”

Pääministeri syytti Euroopan unionia passiivisuudesta: ”Eurooppa ei ole auttanut meitä lainkaan, vaan on sen sijaan antanut tyhjiä lupauksia. Jos tämä ei muutu, tuloksena on vielä lisää salakuljettajia ja vielä enemmän pakolaisia.”

Al-Sarraj ei kuitenkaan hyväksyisi vieraita sotilasosastoja Libyan maaperällä: ”Muiden maiden maajoukkojen esiintyminen Libyassa ei olisi hyväksyttävää. Se ei tule kyseeseen.”

Muun muassa Britannian ulkoministeri Boris Johnson on esittänyt pakolaisveneiden kuljettamista Välimereltä takaisin Libyaan. Myös Saksassa Baijerin Kristillissosiaalinen unioni (CSU) on esittänyt vastaavaa. Esityksen taustalla ovat juridiset tekijät: Kun EU-apujoukot pelastavat pakolaisia merihädästä, niin heitä ei voida enää pitää laittomina maahantulijoina.

Al-Sarraj kuitenkin vastustaa palautuksia jyrkästi.

”Se ei voi tulla kysymykseen! Suurin osa Libyasta lähtevistä pakolaisista ei ole libyalaisia. Euroopan tulee hoitaa näiden ihmisten kotiuttaminen heidän oikeisiin kotimaihinsa. Jos tällaista kotiuttamista todella tapahtuisi, ihmiset miettisivät uudelleen, kannattaako heidän lähteä Eurooppaan vai ei,” pääministeri painotti.

Al-Sarraj syytti voimakkaasti Libyan aluevesien välittömässä tuntumassa toimivia pelastusjärjestöjä. Hänen mukaansa Eurooppaan hakeutumista suunnittelevat ihmiset tietävät hyvin, että pelastusalukset odottavat aluevesirajalla ja osaavat käyttää pelastusjärjestöjä hyväkseen matkallaan Eurooppaan.

”Nämä alukset ovatkin heidän päämääränsä, koska näillä pelastusaluksilla he pystyvät toteuttamaan matkansa Eurooppaan turvallisesti. Koska alukset ovat Euroopasta, Euroopan täytyy keskustella tästä ongelmasta,” pääministeri al-Sarraj painotti.

Maaliskuun puoleen väliin mennessä Välimereltä oli tuotu Eurooppaan jo yli 16 000 siirtolaista. Toimintaan osallistuu useita kansalaisjärjestöjä, kuten “Sea Watch“ ja “Life Boat“ ja„European Union Naval Force-Mediterranean“ (EUNAVFOR MED).

Libya on yhä epävakaa vuoden 2011 vallankumouksen seurauksena, jolloin Muammar Gaddafia kannattavien joukkojen ja häntä vastustavien kapinallisten välille syttynyt sota päättyi lokakuussa 2011 Gaddafin vastustajien voittoon.

Bild

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa