Muu maailma

Libyan rannikkovartiosto varoittaa Välimerellä toimivien kansalaisjärjestöjen kiihdyttävän siirtolaisryntäystä Eurooppaan

Kuva Shutterstock.

Libyan rannikkovartiosto varoittaa, että Välimerellä kansalaisjärjestöjen pelastustoimet jatkuessaan saavat aikaan uuden kolmansista maista Italiaan ja Eurooppaan suuntautuvan valtavan toivioretken.

Libyan rannikkovartioston tiedottaja amiraali Ayoub Qassem sanoo, että jos kansalaisjärjestöt jatkavat siirtolaisten pelastustoimia Välimerellä, seurauksena on siirtolaisten massavaellus kohti Italiaa ja Eurooppaa. Libyan rannikkovartiosto haluaa kansalaisjärjestöt ulos pelastusoperaatioista, sillä niiden toimet hyödyttävät ihmisiä Pohjois-Afrikasta Eurooppaan salakuljettavia rikollisia.

– Jokainen näiden kansalaisjärjestöjen toimenpide rohkaisee uusia siirtolaisia saapumaan Libyaan Saharan alapuolisesta Afrikasta, Wochenblick kertoo Qassemin sanoneen.

Asiaan liittyy myös mahdollinen kansalaisjärjestöjen suora rikollinen toiminta. Qassem pitää mahdollisena, että kansalaisjärjestöt maksaisivat suoraan ihmissalakuljettajille Eurooppaan tuotavista ihmisistä.

Italian satamat on pidettävä sinetöityinä

Qassem korostaa, että Italian hallitus ei saa enää sallia Välimereltä poimittujen ihmisten tuomista Italian satamiin. Nykyisestä tiukasta linjasta lipsumisesta olisi seurauksena siirtolaisuuskulttuurin jatkuminen ja jopa laajeneminen, millä puolestaan olisi suora kielteinen vaikutus Libyaan.

Libyan rannikkovartioston tiedottaja Qassem painottaa myös, että kansalaisjärjestöjen jatkuva pelastustoimiin puuttuminen tekee tilanteesta kestämättömän.

– Emme voi jatkuvasti ajaa kilpaa kansalaisjärjestöjen alusten kanssa. Kun tehtävämme on varmistettu pelastustoimien koordinointikeskuksesta, muut eivät saa puuttua tilanteeseen. Emme halua yhteenottoja kansalaisjärjestöjen kanssa, hän muistuttaa.

Libya uhkaa päästää 600 000 siirtolaista vapaaksi pidätyskeskuksista

Libyassa on tällä hetkellä arviolta 600 000 siirtolaista, joiden tähtäimenä on Eurooppa. Libyaa on kurittanut taistelu kapinallisjohtaja Khalifa Haftarin joukkoja vastaan.  Kapinallisjohtajan lentokoneet pommittivat myös laittomien siirtolaisten pidätyskeskusta Tajourassa, jolloin 35 siirtolaista menehtyi ja 100 haavoittui.

Iskun seurauksena Libya on uhannut sulkea kaikki laittomien siirtolaisten pidätyskeskuksensa ja päästää niissä olevat siirtolaiset vapaaksi.

  • 1K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset