Kotimaa Maahanmuutto

Liike Nyt haluaa ratkaista maahanmuuton ongelmia kansallisella viisumilla

Kuva Free Stock Photos.

Liike Nyt esittää maahanmuuton ongelmia ratkaisevan D-viisumin käyttöönottoa Suomessa.

Kansallinen D-viisumi on käytössä useassa Schengen-alueen maassa. D-viisumi oikeuttaa normaalia viisumia pidempiaikaisempaan oleskeluun työn tai opiskelun vuoksi ja sellaisen voi saada oleskeluvan hakuprosessia nopeammalla hakumenettelyllä. D-viisumi ei tuo haltijalleen oikeutta sosiaaliturvaan tai terveydenhuoltoon.

Liike Nyt esittää, että kansallinen D-viisumi tulisi ottaa käyttöön myös Suomessa. Se toisi vauhtia työperäiseen maahanmuuttoon ja laskisi maahanmuutosta yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Lisäksi se helpottaisi ulkomaalaisten opiskelijoiden saapumista opintoihin ajoissa.

– Maahanmuuton perusongelmia on kaksi: Ensinnäkin se, että emme halua Suomeen ihmisiä saamaan sosiaaliturvaetuuksia, jos heillä ei ole hyväksyttävää syytä maahan päästä tai täällä olla. Toisekseen se, että haluamme tänne töihin tai opiskelemaan tulevien ihmisten pääsevän maahan sujuvasti ja nopeasti. Tämä on käytännöllinen osaratkaisu molempiin haasteisiin, sanoo Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimo.

D-viisumi voitaisiin myöntää suoraan työvoimapulasta kärsiville matalapalkka-aloille, jotka on vapautettu saatavuusharkinnan piiristä, sekä ulkomaalaisille opiskelijoille.

– Vaikka Suomen kestävyysvajetta tai työllisyyshaasteita ei pääsääntöisesti paranneta ulkomaisella työvoimalla, vaan saamalla työttömät suomalaiset töihin, niin on silti syytä ymmärtää, että tulevaisuudessa Suomi tarvitsee myös työperäistä maahanmuuttoa, Liike Nyt perustelee ehdottamaansa sääntömuutosta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit