Eurooppa Maahanmuutto

Liittokansleri Merkel ilmaisi tukensa GCM-siirtolaisuussopimuksen kätilölle ja valvojalle IOM-järjestölle

Kuva Wikimedia Commons / public domain
Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mielestä laiton siirtolaisuus tulee muuttaa hallituksi maahanmuutoksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on korostanut YK:n kanssa liittouneen kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tukemisen tärkeyttä. IOM:n (International Organisation for Migration) tärkein tehtävä on lisätä laittoman maahanmuuton vastaista taistelua.

– Laitonta siirtolaisuutta tulee rajoittaa ja muuttaa se lailliseksi hallituksi maahanmuutoksi, sanoin Merkel Berliinissä tavatessaan uuden IOM-johtajan António Vitorinon. Merkelin ”ohjatun mallin” tulisi säästää siirtolaisten henkiä.

Molemmat viittasivat useasti Marokossa allekirjoitettavaan GCM-sopimukseen ja sille asetettuihin odotuksiin rakennettaessa maailman laajuista siirtolaisjärjestelmää. GCM-sopimuksen toteutuksen valvontaa suunnitellaan juuri IOM-järjestön tehtäväksi.

Portugalilainen entinen EU-komissaari António Vitorino astui virkaansa IOM-johtajana viime kuun alussa. Vitorino voitti Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tukeman ehdokkaan, ja näin hänestä tuli ensimmäinen USA:n ulkopuolinen IOM-johtaja viiteenkymmeneen vuoteen.

Vitorino kehui Saksaa ja yhteistyötä Saksan viranomaisten kanssa ”erittäin hyväksi”. Lisäksi hän mainitsi olevansa iloinen Berliinin ”johtajan roolista” Euroopassa. Tämä oli yksi syistä, joka toi hänet ensimmäisenä Saksaan vierailulle uudessa virassaan.

– Siirtolaisuus on niin monimutkainen ja niin laaja-alainen asia, ettei siitä selviä mikään maa yksinään, kertoo Vitorino. Hän on samoilla linjoilla Merkelin kanssa, jonka mukaan laitonta siirtolaisuutta vastaan taistellaan entistä tiukemmin, mutta samalla edistetään laillista siirtolaisuutta.

Lähteet: MSN / AFPTagesschau, Yahoo.de, Deutschland today

  • 172
    Shares