Kotimaa

Lipuntarkastajia ja järjestyksenvalvojia syytettiin rasismista voimankäyttötilanteessa – poliisi ei aloita esitutkintaa

Kuva Petri Saarela.

Helsingin poliisilaitos vastaanotti heinäkuussa tutkintapyynnön, jossa pyydettiin tutkimaan, ovatko Helsingin seudun liikenteen (HSL) lipuntarkastajat ja heitä avustaneet järjestyksenvalvojat syyllistyneet pahoinpitelyyn tai muuhun rikokseen tilanteessa, jossa tummaihoinen nuori mies joutui voimankäytön kohteeksi Helsingin Rautatientorilla.

Tutkintapyynnön mukaan tapahtumassa olisi ollut rasistiset vaikuttimet. Muun muassa pojan äiti epäili pojan joutuneen kohdelluksi eri tavalla tumman ihonvärinsä vuoksi.

Helsingin poliisilaitos aloitti asiassa esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä jotain rikosta. Esiselvityksessä hankittiin lausunnot lipuntarkastajilta ja järjestyksenvalvojilta sekä tutustuttiin asiasta saatavilla oleviin valvontakameratallenteisiin.

Esiselvityksen perusteella ei ilmennyt tukea tutkintapyynnössä ilmaistulle käsitykselle siitä, että HSL:n lipuntarkastajien ja järjestyksenvalvojien menettely olisi ollut oikeudetonta, ylimitoitettua tai perustunut rasistiseen vaikuttimeen.

Selvitysten sekä valvontatallenteiden perusteella ei ole syytä epäillä, että voimakeinoja olisi käytetty perusteettomasti tai ylimitoitettu niiden käyttö siten, että niitä ei olisi tapauksen olosuhteissa pidettävä puolustettavina.

Lipuntarkastajilla ja järjestyksenvalvojilla on lakiin perustuva oikeus voimakeinojen käyttämiseen tietyin edellytyksin ja asiassa ei ole syytä epäillä, etteikö näitä edellytyksiä olisi tässä tilanteessa ollut käsillä.

Asiassa ei ilmennyt tutkintapyynnössä esitetyn käsityksen tueksi myöskään seikkoja siitä, että ilmoittajan joutuminen lipuntarkastuksen tai sittemmin voimakeinojen käytön kohteeksi olisi johtunut tämän ihonväristä tai mistään muustakaan kielletystä syrjintäperusteesta.

Korjattu ingressiin ”Helsingin seudun liikenne” 22.9 klo 21:10

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa