Kotimaa

Lottamuseon uudet näyttelyt avaavat oven suomalaisen naisen sitkeyteen

Kuva Lottamuseo.

Koskettava museoelämys on tarjolla Lottamuseossa, joka täytti toukokuussa 25 vuotta. Syytä on tällä kertaa tuplajuhlaan, sillä tänä vuonna vietetään myös Lotta Svärd -järjestön perustamisen satavuotisjuhlaa. Merkkipaalun kunniaksi museossa avautui kolme näyttelyä, jotka ovat tarjolla yleisölle koko kesän joka päivä klo 10-20. Näyttelyjen lomassa voi nauttia lounasta ja kahvitella tunnelmallisessa lottakanttiinissa, jonka valikoimissa on muun muassa pula-ajan herkkuja luonnonantimista.

Kuva Lottamuseo.

Museossa on runsaasti esillä autenttista esineistöä, kuvia ja äänimaailmaa aivan ensimmäistä kertaa.

– Kuten reppu, johon oli pakattu muun muassa lottapuku, kengät, lottamerkit ja eväsrasioita. Reppu löytyi edesmenneen lotan kotitalon vintiltä vuonna 2017 ja oli ilmeisesti piilotettu sinne heti sodan jälkeen, museolehtori Anna Jantunen kertoo.

– Suhtautuminen lottajärjestöön ja sen symboliikkaan oli monella tapaa ristiriitainen sen jälkeen, kun lottajärjestö lakkautettiin. Varsinaista puvunkäyttökieltoa ei ollut, mutta lottamerkit, kaulukset ja hihansuun mansetit riisuttiin. Mekot modifioitiin jopa muun perheen käyttövaatteiksi. Riipaisevia kohtaloita näyttelyssä on useita. Monelle omaiselle on tullut yllätyksenä oman sukulaisen lottamenneisyys, Jantunen avaa.

Päänäyttely ”Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta” kertoo lottien ja pikkulottien vivahteikkaista elämänkohtaloista perustamisen ajoista tähän päivään.

”Oikea lotta? – lottakuvia 100 vuotta” -erikoisnäyttely käsittelee lotista luotuja kiiltokuvia, mutta myös heihin liitettyjä irvikuvia.

Ulkonäyttely ”Lottatupa – koti sodan keskellä” tuo jatkosodanaikaiset lottakanttiinit yleisön iholle. Lottamuseon puutarhassa kiertävä Lotta Svärd ja Syväranta -opastus päivittäin klo 14 johdattaa museon näyttelyantiin.

Museovierailu toteutetaan voimassa olevien koronarajoitusten mukaan. Lottamuseo ja Lottakanttiini ovat avoinna ma-su klo 10-20 kesä-, heinä- ja elokuussa osoitteessa Rantatie 39, 04310 Tuusula.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit