Eurooppa Maahanmuutto

Maahanmuuton hinta – Bräcken kunta talouskriisissä

Bräcken rautatieasema. Kuva Teemu Vehkaoja / Wikimedia COmmons / CC BY-SA 3.0

Ruotsissa monet pienet kunnat ovat joutuneet talousvaikeuksiin valtion lopetettua maahanmuuton avustuksia. Bräcken kunta Jämtlannissa kuuluu kriisikuntiin. Budjetin alijäämä nelinkertaistuu kuluvana vuonna. Kunta on vaatinut valtiolta aiheutuneen vajeen korvaamista.

Kunnassa on alle 6500 asukasta, joista yli kymmenesosa ulkomaalaistaustaisia. Osuus oli kasvanut kaksinkertaiseksi valtion velvoitettua kuntia sijoittamaan turvapaikanhakijoita. Kunnan vuosibudjetti on noin 450 miljoonaa kruunua (vajaat 45 miljoonaa euroa). Budjetin alijäämä uhkaa moninkertaistua 30-35 miljoonaan kruunuun (3-3,5 milj. euroa) tänä vuonna.

Maakuntaveron sisältävä kunnallisvero on tätä nykyä yli 35 prosenttia, joten sen korottaminen ei ole mahdollista, toteaa kunnanjohtaja Jörgen Persson Jämtlands Tidningenin haastattelussa. Veroaste on Ruotsin kolmanneksi korkein. Budjetista vajaa kaksi kolmasosaa katetaan varsinaisella kunnallisverolla, valtionavut ja kuntien väliset tasoitukset muodostavat reilun kolmasosan.

Talouspäällikkö Henrik Blixt toteaa kuntien joutuneen vaikeuksiin, kun valtio lopetti kuntien maahanmuuttoperusteisen ”douppauksen”, joka oli aloitettu vuonna 2017. Bräcke kuuluu viiden suurimmissa talousvaikeuksissa olevan kunnan joukkoon. Blixt harmittelee, että on tultu tilanteeseen, jossa kunta voi joutua viemään valtion raastupaan. Muutoinkin tiedonkulku valtion toimenpiteistä on heikentynyt.

Aiheutuneen vajauksen lisäksi kunta vaatii Ruotsin maahanmuuttovirastolta neljää miljoonaa kruunua työtä vailla olevien nuorten maahanmuuttajien toimeentulomenoista. Kunnanjohtaja Persson vieraili äskettäin parinkymmenen kriisikunnan edustajien kanssa Tukholmassa neuvottelemassa hallituksen kanssa. Varmuutta tukipaketista vaikeuksissa oleville kunnille ei ole.

Bräcke sijaitsee Jämtlannissa Sundsvallin ja Östersundin välimaastossa. Kunnan suurimpien puolueiden, sekä sosialidemokraattien että keskustan kannatus on 35 prosentin tasalla.

Lähde Jämtlands Tidning.

  • 105
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset