Kolumnit

Maahanmuuton myytit: Pakolaisten määrä

Pakolaisleiri Jordaniassa
Pakolaisleiri Jordaniassa
Monien eri järjestöjen mukaan maailmassa on nyt pakolaisia enemmän kuin koskaan. Tarkastellaanpa hiukan turvapaikanhakijoita maittain.
Otan tähän esimerkkinä Ruotsin tilastot, jotka ovat kattavammat kuin Suomen. Turvapaikanhakijoiden lähtömaat top 15:

1. Syyria
2. Afganistan
3. Irak
4. Somalia
5. Maattomat/ kansalaisuudettomat
6. Iran
7. Eritrea
8. Georgia
9. Albania
10. Ukraina
11. Mongolia
12. Etiopia
13. Serbia
14. Kosovo
15. Marokko

Valkataan heti alkuun pois sellaiset maat, joista ei ole vähäisintäkään tarvetta hakeutua Eurooppaan turvapaikanhakijoiksi: Marokko, Kosovo, Serbia, Etiopia, Mongolia, Albania, Georgia ja Iran. Näissä maissa ei ole minkäänlaisia sotilaallisia konflikteja. Jotkut maat eivät välttämättä täytä länsimaisen hyvinvoinnindirektiivejä, mutta se ei ole turvapaikan peruste.

Maattomat/ kansalaisuudettomat ovat mielenkiintoinen ryhmä. Suurin osa heistä tulee Palestiinan alueelta. Palestiina ei kuitenkaan varsinaisesti ole valtio kuten valtio käsitetään, joten näinollen heillä ei ole myöskään minkään maan sellaista kansalaisuutta, joka kansalaisuudella käsitetään. Palestiinalaisia asuu myös paljon Jordaniassa ja Itä- Irakissa, mutta nämä maat eivät anna heille kansalaisuutta. Heillä on kuitenkin ikiaikainen oikeus asua esimerkiksi Irakin alueillaan. Mutta jos he muuttavat Irakista pois yli 4 kuukauden ajaksi, he menettävät oikeutensa asua Irakissa eikä Irak päästä heitä enää maahan takaisin. Palestiinalainen tällä tavalla ikäänkuin ”hukkaa” asumisoikeutensa. Oikeudenmukaista? Ei ehkä, mutta ei ole peruste turvapaikkaaan Euroopassa. He myös tietävät, että eivät voi palata.

Palestiinalaisten tilanne on turvapaikanhakijana kompleksinen. Ruotsi ei anna heille pääsääntöisesti oleskelulupia, mutta koska he eivät ole minkään maan kansalaisia, ei heitä voida myöskään palauttaa mihinkään. Palestiinalaiset jäävät käytännössä siis elämään Ruotsiin ”laillisesti laittomasti”.

Lisäksi tähän ryhmään kuuluvat ne, jotka valehtelevat lähtömaansa. Kielteisen oleskeluluvan jälkeen he sanovat ”Ei vaiskaan, en ole x- landiasta.” Henkilö, jonka kansalaisuudesta ei ole varmuutta, ei voida myöskään palauttaa minnekään.

Eritrea on yleisesti kiistelty ryhmä, mutta siinä ei ole mitään kiisteltävää. Maa on köyhä kehitysmaa ja kaikkien 17- vuotta täyttäneiden on mentävä 2 vuotta kestävään armeijaan. Se on suurin syy hakeutua Eurooppaan turvapaikanhakijana. Ja erityisesti Ruotsiin, joka katsoo armeijaan joutumisen turvapaikan tarpeeksi.

Sen lisäksi Eritrea on Italian entinen siirtomaa ja monet nuoret lähtevät Italiaan, koska he saavat Italiassa oleskeluluvan. Mutta ero Italian ja Ruotsin välillä on merkittävä: Italiassa eritrealainen joutuu paiskimaan pitkiä päiviä matalapalkka- alalla viinitiloilla saadakseen euroja kun taas Ruotsissa turvapaikanhakijan elämä on hyvin leppoisaa oleskelua kaikkine lisineen. Lähes jokainen Pohjois- Euroopasta turvapaikkaa hakevat eritrealainen tulee Italian kautta.

worldmap_mideast_target

Jäljellä jäävät Syyria, Afganistan, Irak, Somalia ja Ukraina. Jätän Ukrainan tässä yhteydessä käsittelemättä.

Somalia on romahtanut valtio ja eräänlainen ihmiskaatopaikka. Muslimeilla ei kuitenkaan ole maassa mitään erityistä pelättävää. Kaikki, joka ikinen Somaliasta tullut mies on muslimi, joten heillä ei myöskään ole mitään turvapaikan tarvetta Euroopassa. Päinvastoin naapurimailla ehkä olisi. Somalit tekevät säännöllisesti verisiä iskuja naapurimaihinsa, joissa lahtaavat vääräuskoisia.

Afganistan on myös kiistelty, mutta siinäkään ei ole mitään kiisteltävää. Suurin osa afgaaneista ei tule Afganistanista kuten äkkiä kuvittelisi vaan Iranista tai Pakistanista. He ovat asuneet näissä maissa vuosia ja useat jopa syntyneet Iranissa tai Pakistanissa. Heillä ei ole varsinaisesti mitään tekemistä Afganistanin kanssa, mutta koska länsimaat jakelevat auliisti oleskelulupia niin afgaanien keskuuteen on syntynyt eräänlainen turvapaikalotto. Olisi järjetöntä olla olla yrittämättä turvapaikkaa vaikkapa Ruotsista. Hyvällä tuurilla saa loppuelämän kestävän ilmaisen ylläpidon verrattuna Iranin matalapalkkarehkimiseen.

Syyria ja Irak ovat myös mielenkiintoinen asetelma. On selvää, että molemmat maat ovat sodassa. Jokin jää kuitenkin valtamedialta huomaamatta.

Nimittäin miksi irakilaiset ja syyrialaiset eivät käytä heille jo myönnettyä oleskelulupaa esim. Persianlahden ympärysvaltioissa? Moni kuvittelee, että Saudi- Arabia ei ota vastaan turvapaikanhakijoita, mutta se on väärää tietoa. Kuka tahansa iraki tai syyrialainen voi hakeutua Saudeihin turvapaikanhakijana ja saudit pitävät heitä ”muslimiveljinään ja -siskoinaan”. Saudeissa on tietojen mukaan yksin ainakin 500 000 syyrialaista turvapaikanhakijaa, jotka voivat elää ihan normaalia elämää maassa. Lisäksi Irakista tai Syyriasta voi muuttaa ilman mitään vaikeuksia Arabiemiraatteihin, Omaniin tai vaikkapa Qatariin.

Miksi he tulevat sitten mieluummin Eurooppaan? Hyvä kysymys vai mitä?

Myös ”suurin osa jää lähialueelle pakolaisleireille”- perustelu on kummallinen. Tottakai suurin osa Lähi- idän pakolaisista jää lähialueille, koska heillä ei ole mitään mahdollisuuksia matkustaa Eurooppaan.

Jos Turkissa, Libanonissa, Jordaniassa tai muissa lähimaissa joudutaan ottamaan paljon syyrialaisia ja irakilaisia, niin tottakai pitääkin. Nämä maat ovat aktiivisia osapuolia ja voivat tehdä jotain Syyrian tilanteelle. Lisäksi kukaan näistä maista ei tarjoa pysyviä oleskelulupia. Käytännössä nämä maat antavat pakolaisille palan maata, jonne UNHCR:n ja muiden vapaaehtosiorganisaatioiden avulla pystytetään telttakyliä. Koska mm. Turkki, Libanon, Jordania tai Egypti ei pakota pakolaisia poistumaan maistaan, pitää nämä maat nähdä turvallisina maina.

Näin ollen voimme vetää johtopäätöksen, että Eurooppaan tullaan vain ja ainoastaan ilmaisen loppuelämän pituisen ylläpidon peräässä. Turvapaikkaoikeus ei ole enää sitä mitä se joskus on ollut. Se on nykyään paremman-elämän-oikeus. Jos me Euroopassa haluamme asian olevan niin, silloin kutsuttakoot sitä myös sellaiseksi, eikä teeskennellä heidän olevan sotaa ja vainoa paossa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa