Eurooppa Maahanmuutto

Maahanmuuttajakiintiöt aiheuttivat riitaa Berliinin senaatissa

Berliinin senaatin talo. Kuva Andreas Steinhoff / Flickr.

Vaatimukset julkisen sektorin virkamieskunnan maahanmuuttajakiintiöistä ovat aiheuttanut riitaa puna-puna-vihreässä Berliinin senaatissa. Pormestari Michael Müllerin ympärille ryhmittyneet sosiaalidemokraatit pitävät integraatiosenaattori Elke Breitenbachin (Linke) esitystä ”pahana virheenä”.

Vasemmistopuolue Linken Elke Breitenbachin esityksen mukaan Berliiniin tulisi jatkossa kiintiöt ulkomaalaistaustaisille henkilöille kaikissa osavaltion hallinnoissa ja yrityksissä, säätiöissä, syyttäjänvirastossa ja tuomioistuimissa. 35 prosentin suuruinen kiintiö tulisi täyttää väestön nykyisten maahanmuuttajaosuuksien mukaisesti. Breitenbachin mukaan säännös olisi osa uutta osallisuus- ja integraatiolakia.

Breitenbachin mielestä Berliinin monikulttuurisuuden tulee heijastua myös hallintoon.

– Me vaadimme, että kaikilla henkilöillä on oltava tässä kaupungissa samanlaiset mahdollisuudet. Emme hyväksy rakenteellista diskriminaatiota, perusteli vasemmistopoliitikko esitystään. Vahvistetut säännöt ja selkeät kannustimet kiintiöiden muodossa ovat välttämättömiä, että enemmän maahanmuuttajataustaisia henkilöitä pääsisi julkishallinnon virkoihin.

Asiaa koskeva laki on vielä hyväksyttävä ennen syksyn osavaltiovaaleja. Berliinistä tulisi siten ensimmäinen Saksan osavaltio, jossa tällaiset säännöt olisivat voimassa.

Jo heti esityksen julkistamisen jälkeen sosiaalidemokraattien sisäpoliittinen puhetorvi Frank Zimmermann kritisoi integraatiosenaattoria. On ”melko uskaliasta” mennä ilmoittamaan, että puna-puna-vihreä koalitio suunnittelee työnottoon maahanmuuttajille 35 prosentin kiintiötä ja etuoikeusasemaa, sillä sosiaalidemokraatit eivät ole olleet tästä päättämässä.

Sosiaalidemokraattien riveistä kerrottiin myös, että osallisuus- ja integraatiolain päivittämisessä oltiin jo ”paljon pitemmällä” ja oli sovittu, että lopullisessa versiossa ei tulisi olemaan kiintiöitä, vaan ainoastaan ”maalitavoite”.

Myös esityksen puolustajia löytyi, sillä Vihreät ylistivät Linke-puolueen ideaa.

– Esityksen perusajatus siitä kuinka harjoitetaan soveliasta harkintaa työhönottokeskusteluissa on oikea ja oikein kohdistettu, hehkutti vihreiden osavaltiovaalien kärkiehdokas Bettina Jarasch.

Kansallismielinen AfD, kristilliskonservatiivinen CDU ja liberaalipuolue FDP kritisoivat kaavailtuja kiintiöitä perustuslain vastaisina. Myös työoikeuden asiantuntija ja perustuslakijuristi Arnd Diringer painotti  perustuslain 2 pykälän 33 artiklaa.

– Esitys on törkeästi perustuslain vastainen, eikä sitä tarvitse edes koeponnistaa.

Saksan perustuslain mukaan ”jokaisella saksalaisella on soveltuvuuden, kykyjen ja ammatillisen osaamisen perusteella samanlaiset mahdollisuudet päästä jokaiseen julkiseen virkaan”.

Lähde Junge Freiheit.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa