Eurooppa Maahanmuutto

Maahanmuuttajanaiset Tanskassa lopettavat työnteon ja opiskelun mentyään naimisiin – ”Muinaiset kulttuurimallit panevat naiset edelleen vahtaamaan pannuja ja kattiloita keittiössä”

Kuva Shutterstock.

Tanskan integraatioministeri katsoo, että maahanmuuttajanaisten naimisiinmenon jälkeisen työnteon ja opiskelun lopettamisen torjunta vaatii muutosta kulttuurissa ja perhekäsityksissä.

Rockwool-säätiön julkaisemassa raportissa tuodaan esille huolestuttava trendi: ei-länsimaisten naisten osallistumisessa työelämään ja opiskeluun tapahtuu huomattavaa laskua naimisiin menon jälkeen. Asiasta kertovan Jyllands Postenin mukaan tämä koskee erityisesti niitä naisia, jotka menevät naimisiin saman kulttuuritaustan omaavien miesten kanssa.

80% ensimmäisen maahanmuuttajasukupolven naisista osallistuu ennen avioitumistaan työelämään tai koulutukseen, mutta 5 vuotta naimisissa olleilla tämä luku on laskenut jo 64%:iin. Miehet taas tekevät työtä tai opiskelevat samassa määrin kuin ennenkin.

Luvut perustuvat Tanska tilastokeskuksen tilastoihin, joissa on seurattu yli 27 000 maahanmuuttajan ja heidän jälkeläistensä avioliittoja vuosina 1994-2018.

Tutkija Marie Louise Schultz-Nielsen Rockwool-säätiön tutkimusyksiköstä painottaa, että raportti ei kykene selittämään, miksi naiset jättävät työn ja opiskelun avioiduttuaan. Yhtenä syynä esille saattavat nousta sukupuoliroolimallit.

– Joissakin lähtömaissa on vahvempi traditio kuin Pohjoismaissa, että naiset jäävät kotiin, sanoo tutkija Schultz-Nielsen. Hän mainitsee esimerkkinä sukupuoleen liittyvät mallit mm. Turkissa, Irakissa ja Afganistanissa.

Maahanmuuttoministeri Mattias Tesfaye on ilahtunut raportin tiedosta, jonka mukaan maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä menevät naimisiin yhä vanhempina. Häntä kuitenkin harmittaa se, että avioliitto ”käy kalliiksi”, kun naiset luopuvat työnteosta ja opiskelusta.

Tesfayen mukaan muinaiset kulttuurimallit panevat naiset edelleen vahtaamaan pannuja ja kattiloita keittiössä. Tätä ei korjata laeilla, vaan muuttamalla eräiden maahanmuuttajaryhmien kulttuuria ja perhekäsityksiä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit