Eurooppa

Maahanmuutto tuo ympärileikattuja tyttöjä

Kuva Pixabay.

Berliinin sairaaloissa on ympärileikkauksesta aiheutuneiden vammojen johdosta hoidettavana kasvava määrä naisia. Viimeisen parin vuoden aikana määrä on vuositasolla noussut arviolta kymmenkertaiseksi. Tilastot ovat kuitenkin hajanaisia. Hoitoa saatetaan antaa myös yksityisvastaanotoilla.

Berliinin sairaaloissa oli hoidettavana ympärileikkauksen (FGM) seurauksista kaksitoista naista vuonna 2016 ja kuusi naista 2017. Vuonna 2018 ja vuoden 2019 kolmen neljänneksen aikana hoidossa on ollut yhteensä 176 naista. Tilastointi on hajanaista eivätkä lukuihin sisälly hoidot yksityisvastaanotoilla.

Berliinin senaatti eli osavaltiohallitus pitää selvänä, että tilanne aiheutuu maahanmuutosta eritoten Afrikasta ja eräistä arabimaista. AfD:n ryhmän kysymykseen Berliinin maapäivillä vastannut senaatti aikoo kesällä perustaa neuvontaa ja valistusta sekä myös lääketieteellistä apua antavan keskuksen. Tarkoitus on myös kouluttaa kasvattajia ja opettajia yhteydenpitoon tyttöihin, joita saattaa uhata sukuelinten typistäminen.

Saksassa leikkaus on rangaistava rikos. Siksi operaatioita käydään teettämässä lähtömaissa sekä muun muassa Ranskassa.

Saksassa arvioitiin vuonna 2016 asuvan ainakin 47 000 ympärileikattua naista ja lisäksi useita tuhansia tyttöjä leikkausuhan alla. Naisten oikeuksia ajava Terre des Femmes (TDF) arvioi luvuksi tätä nykyä ainakin 70 000 sekä uhan alla olevaksi noin 18 000 tyttöä. Uhka keskittyy erityisesti Berliiniin ja muihin suurkaupunkeihin. Järjestön mukaan ongelma on kasvanut eritoten Somaliasta ja Eritreasta lisääntyneen muuton myötä.

AfD:n maapäiväedustaja Jeannette Auricht vaati puheenvuorossaan tilastoinnin kiireellistä tehostamista. Kuinka voidaan antaa apua, jos edes tilastotietoihin ei voida luottaa. Ympärileikkausten ennaltaehkäisy olisi kohdistettava niiden tekijöihin. Lasten kohdalla olisi asiaan kuuluvia viranomaisia velvoitettava selvityksiin.

Lähde Welt.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit