Eurooppa Politiikka

Maahanmuuttokriittinen Ruotsidemokraatit nousi gallup-kärkeen

YouGovin puolue-gallup Ruotsissa toukokuussa 2018
YouGovin tekemän ja tällä viikolla julkaistun mielipidemittauksen mukaan massamaahanmuuttoa vastustava Ruotsidemokraatit saisi 23 prosenttia ruotsalaisten äänistä, eli saman verran kuin kysely lupaa sosiaalidemokraateille, kertoo Metro -lehti. Syyskuun valtiopäivävaaleihin valmistautuva Ruotsidemokraatit sai 12,9 prosenttia äänistä edellisissä valtiopäivävaaleissa vuonna 2014

Kannatusnousu seurasi puoluejohtajien vaalikeskustelua, jonka Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson voitti menestyen erityisesti lakia ja järjestystä sekä maahanmuuttoa koskevissa aiheissa.

Göteborgin yliopiston valtiotieteiden professori Sören Holmberg kommentoi, että huolimatta sosiaalidemokraattisten pyrkimyksistä julistaa tiukempaa maahanmuuttoa ennen syyskuun vaaleja, Ruotsidemokraattien (SD) kannatus on pysynyt vahvana maahanmuutosta huolestuneiden äänestäjien keskuudessa.

”SD:n kannattajiksi siirtyneitä äänestäjiä näyttää olevan vaikea saada takaisin”, Holmberg sanoi.

Aiemmin tänä vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan maahanmuutosta on tullut tärkeä kysymys ruotsalaisäänestäjille. Moni puolue on yrittänyt jäljitellä SD:n tiukempaa politiikkaa.

Tästä huolimatta Holmberg totesi, että SD:tä ”pidetään puolueena, jolla on yksinoikeus pakolaiskysymykseen. Mitä enemmän maahanmuutosta keskustellaan, sitä parempi se on ruotsidemokraateille. ”

Holmberg lisäsi, että sosialidemokraatteja edustavan pääministeri Stefan Lövfenin heikko suosio voi heikentää myös puolueen gallup-suosiota. ”Tämä ei ole hyväksi nykyhallitukselle. Pääministerin ei ehkä tarvitse olla suosituin, mutta hänen on oltava keskimääräistä suositumpi”, hän sanoi.

Erään toisen kyselytutkimuksen mukaan SD oli suosituin puolue 18-34-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa, mikä heijastaa kaikkialla Euroopassa olevaa trendiä, jossa nuoret äänestäjät tukevat entistä enemmän valtapuolueisiin kuulumattomia oikeistolaisia ja vasemmistolaisia puolueita.

Chris Tomlinson / Breitbart 18.5.2018

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit