Eurooppa Politiikka

Maahanmuuttomenojen pimittämisestä epäilty Norjan tilastokeskuksen johtaja erosi

Norjan tilastokeskuksen eronnut johtaja Christine B. Meyer 16.2.2017. Kuva: Tore Sætre / Wikimedia
Norjan tilastokeskuksen (Statistisk sentralbyrå, SSB) johtaja Christine Meyer on eronnut menetettyään valtiovarainministeri Siv Jensenin luottamuksen. Ennen tilastokeskuksen johtajuuttaan maahanmuuttomyönteisiä lausuntoja antaneen Meyerin tausta on konservatiivipuolue Høyressä, kun taas Jensen edustaa maahanmuuttokriittistä Edistyspuoluetta.

Meyerin ja valtiovarainministeri Siv Jensenin väliset keskustelut kulminoituivat Meyerin eroon sunnuntaina, kertoo NRK.

Kiistan taustalla lienee erimielisyys Meyerin toteuttamasta tilastokeskuksen uudelleenjärjestelystä.

Heidän kiistansa koski SSB:n tutkimusosaston supistamista sekä tutkijoiden siirtämistä organisaation tilastojaokseen vastoin heidän tahtoaan.

Entistä konservatiivipuolueen (Høyre) paikallisvaltuutettua Meyeriä on syytetty siitä, että hän yritti tukahduttaa maahanmuuttotilastointia uudelleenorganisoinnin avulla. Hän kuitenkin aiemmin tässä kuussa kiisti, että tutkimukseen olisi vaikutettu poliittisella ohjauksella.

Meyer antoi maahanmuuttomyönteisiä lausuntoja ennen johtajuuttaan poliittisesti neutraalissa SSB:ssä, VG kirjoittaa.

Perjantaina Jensen kertoi NRK:lle, että Meyerillä ei ole enää hänen luottamustaan.

”Tutkimuslaitokseen suunnitellut muutokset ovat nostaneet huolia siitä, pystyykö SSB toimittamaan riittävän hyviä taloudellisia malleja ja analyysejä ministeriöille, parlamentille, liike-elämälle, tiedotusvälineille ja yleisölle”, Jensen sanoi.

Sunnuntaina Meyer sopi 1,4 miljoonan kruunun (147 000 euron) suuruisesta erorahasta, NRK ilmoitti.

”Sopimuksella pyrin saavuttamaan kolme asiaa. Tärkeintä oli päästä nopeasti sopimukseen valtiovarainministeriön kanssa SSB:n tilanteen rauhoittamiseksi. Toiseksi vaadin, että sopimukseen ei sisällytetä minkäänlaista lauseketta estämään minua puhumasta vapaasti”, Meyer sanoi lehdistötilaisuudessa.

”Kolmas asia, joka oli tärkeä minulle, oli se, että sopimus ei anna sellaista vaikutelmaa, että valtiovarainministeriöllä oli perusteet irtisanoa työsuhteeni”, hän jatkoi.

SSB:n merkittävä maahanmuuttokustannuksien tutkija Erling Holmøy oli yksi viraston työntekijöistä, joka oli siirretty uusiin tehtäviin.

Meyer kertoi VG:lle sunnuntaina, että hän oli saanut epävirallisen puhelun ministeriöstä ennen lähtöään SSB:stä, jossa kerrottiin häneen kohdistuvan paineen hellittävän, jos hän antaisi Holmøyn palata takaisin tutkimustyöhönsä.

Tämä olisi merkinnyt suurelle siirrettyjen työntekijöiden joukolle tarjottua ”erityiskohtelua”, hän sanoi.

Oppositiopoliitikot pyysivät maanantaina Jenseniä selittämään, miksi Meyer lopulta päätyi lähtemään tehtävistään.

”Kyselemme parlamentissa selvittääksemme, miksi Meyer joutui lähtemään”, Työväenpuolueen varapuheenjohtaja Trond Giske kertoi NRK:lle.

The Local 13.11.2017

  • 485
    Shares

Liity kannattajajäseneksi