Kotimaa Maahanmuutto

Maahanmuuttovirasto kertoo miksi kielteiset päätökset ovat kasvaneet

Maahanmuuttoviraston tehtävänä on selvittää, ketkä turvapaikanhakijoista ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa. Kaikki Suomeen tulleet turvapaikanhakijat eivät ole.


Viikonvaihteessa on käyty keskustelua Maahanmuuttoviraston päätösten laadusta ja oikeellisuudesta. Kritiikin kohteena on ollut viraston linjaus siitä, että Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin voidaan palauttaa. Kielteiset päätökset on usein koettu epäinhimillisiksi ja päätösten perusteita on kyseenalaistettu.

Julkisuudessa on väitetty muun muassa, että Maahanmuuttovirasto tekisi tarkoitushakuisesti kielteisiä päätöksiä. Tämä ei pidä paikkaansa. Kielteiset päätökset ovat lisääntyneet muun muassa siksi, että virastossa on kiinnitetty entistä tarkempaa huomiota hakijoiden kertomusten uskottavuuteen, sisäisen paon mahdollisuuteen ja kansainvälisen suojelun poissuljentaan rikollisilta. Taustalla on turvapaikkapäätöksenteon kansainvälinen vertailu, johon hallitus velvoitti viraston turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassaan.

Maahanmuuttovirasto on havainnut, että turvapaikanhakijamäärän kasvettua myös hakijaprofiili on muuttunut aiemmista vuosista. Aiempaa useammalla ei ole ollut perusteita kansainväliseen suojeluun. Suuri osa kesällä kielteisen päätöksen saaneista irakilaisista on kotoisin Bagdadista, samoin kuin hakemuksensa itse peruuttaneista ja vapaaehtoisesti kotiin palanneista.

Tuomioistuimista Irak- ja Somalia-linjauksia tukevia päätöksiä

Somalia myönteiset

Myönteiset tutkituista

Julkisuudessa on moitittu Maahanmuuttoviraston päätöksiä vääriksi. Moitteelle ei ole faktapohjaa, sillä tänä vuonna viraston turvapaikkapäätöksistä vain alle kaksi prosenttia (2 %) on kumoutunut hallinto-oikeuksissa laintulkinta- tai menettelytapavirheen vuoksi.

Helsingin hallinto-oikeuden tuoreet päätökset vahvistavat Maahanmuuttoviraston linjauksia: Bagdadiin voidaan palauttaa sunneja ja shiiat voivat paeta sisäisesti Etelä-Irakiin. Myös Somaliaa koskevia, viraston linjausta tukevia päätöksiä on jo saatu. Suuri osa tämän vuoden päätöksistämme tehdyistä valituksista on kuitenkin vielä käsittelemättä Helsingin hallinto-oikeudessa.

Tuoreen Ruotsia koskevan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätöksen mukaan Irakiin voidaan palauttaa turvapaikanhakijoita, joilla ei ole yksilöllisiä perusteita saada turvapaikkaa tai toissijaista suojelua.

Irakin tilanne on epävakaa ja esimerkiksi Mosulin ja Fallujan tilanne on kehittynyt kesän aikana huonompaan suuntaan. Se otetaan tällä hetkellä lähtömaatietona huomioon turvapaikkapäätöksiä tehtäessä. Jokainen turvapaikkapäätös tehdään aina yksilöllisesti, senhetkisen tilanteen ja lähtömaatiedon mukaan. Toisin sanoen jokaisen turvapaikanhakijan kohdalla katsotaan erikseen, saako juuri tämän henkilö suojelua ja voiko juuri tämä henkilöä palata kotimaahansa juuri nyt.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa