Kotimaa Maahanmuutto

Maahanmuuttovirasto lisää vastaanottopaikkoja – Välimeren alueelta siirrettävien alaikäisten saapumiseen valmistaudutaan

Migri. Kuva Migri immigration services / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Maahanmuuttovirasto laajentaa nykyisiä ilman huoltajaa oleville alaikäisille tarkoitettuja vastaanottokeskuksia. Lisäksi perustetaan uusi ryhmäkoti. Kaikkiaan uusia paikkoja perustetaan noin sadalle alaikäiselle turvapaikanhakijalle, koska siirrot Välimeren alueelta alkavat kevään aikana.

Valtioneuvosto päätti hallituksen esityksen mukaisesti helmikuun lopussa, että Suomi vastaanottaa 175 turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Suomi vastaanottaa ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia alaikäisiä ja yksinhuoltajaperheitä.

Uuden ryhmäkodin sijaintia ei ole vielä päätetty. Vastaanottokeskuspaikkoja lisätään nykyisissä yksiköissä eri puolella Suomea.

Vastaanottopaikkoja laajennetaan tämänhetkisen suunnitelman mukaan siten, että Espoon kaupungin ylläpitämä Espoon ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö saa 10 uutta paikkaa (kokonaispaikkamäärä 24), Hämeenkyrön kunnan ja SPR:n vastaanottokeskus 10, (kokonaispaikkamäärä 30), Kotkan kaupungin vastaanottokeskus 15 (kokonaispaikkamäärä 36), Vöyrin kunnan ylläpitämä Oravaisten vastaanottokeskus 10 (kokonaispaikkamäärä 38), Oulun ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö 14 (kokonaispaikkamäärä 14) sekä Turun ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö 14 (kokonaispaikkamäärä 21) uutta paikkaa.

Alaikäisille suunnattujen vastaanottopaikkojen määrä kokonaisuutena kaksinkertaistuu. Tällä hetkellä on toiminnassa 5 alaikäisyksikköä, joissa on kaikkiaan 90 paikkaa.

Suurin osa alaikäisistä vastaanotetaan Kreikan pakolaisleireiltä

Ensimmäiset siirrot Välimeren maista on määrä toteuttaa todennäköisesti touko-kesäkuussa. Kaikki eivät saavu Suomeen yhtä aikaa, ja siirtojen toteuttamiseen menee todennäköisesti muutamia kuukausia.

Suurin osa ilman huoltajaa olevista alaikäisistä vastaanotetaan pakolaisleireiltä Kreikasta. Siirtoja voidaan vastaanottaa myös Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.

– Maahanmuuttovirastolla on hyvä valmius vastaanottaa turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta. Yhteistyötä Kreikan ja Italian kanssa on tehty aiempina vuosina sisäisissä siirroissa, kertoo Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen koordinaattori Monna Airiainen.

Jokaiselle saapujalle tehdään ennen siirtoa sekä Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastukset, jotka sisältävät koronatestauksen.

Turvapaikkaprosessi alkaa, kun turvapaikanhakija on saapunut Suomeen. Turvapaikkahakemus käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden. Ainoastaan Dublin-menettelyä ei sovelleta, eli Suomesta tulee valtio, joka on vastuussa hakemuksen käsittelystä.

  • 1.9K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset