Kotimaa Maahanmuutto

Maahanmuuttovirasto muutoksessa

Migri. Kuva Migri immigration services / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Maahanmuuttovirasto tavoittelee käsittelyaikojen voimakasta lyhentämistä.

Maahanmuuttovirasto aloittaa muutosprojektin, jonka tavoite on lyhentää voimakkaasti käsittelyaikoja ja uudistaa asiakaspalvelu muun muassa lisäämällä automaatiota lupaprosesseihin, kertoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.

Vuorion muistuttaa, että maahanmuutto kasvaa, ja oleskelulupaprosessien pitää toimia tehokkaasti työperäisen maahanmuuton tarpeisiin.

Virasto analysoi eri oleskelulupaprosessit ja toteuttaa vuonna 2020 tarvittavat organisaatiomuutokset, jolla toiminta järjestetään automatisaation kannalta toimivaksi kokonaisuudeksi.

Maahanmuuttovirasto on jo toteuttanut useita automatisointiin liittyviä pilotteja. Nämä ovat koskeneet esimerkiksi kansalaisuushakemuksia ja kausityötodistuksia. Automatisaation lisääminen päätöksentekoon laajemmin edellyttää lainsäädännöllisiä muutoksia. Lakiesitys maahanmuuttohallinnon henkilötietojen käsittelystä on eduskunnan käsittelyssä.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on alhainen, mutta vuoden 2015 poikkeuksellinen turvapaikkatilanne näkyy edelleen erityisesti hakijoiden uusintahakemuksina.

Hallitus on tänään ilmoittanut esittävänsä lisärahaa Maahanmuuttoviraston toimintaan tälle vuodelle vuoden 2019 neljännessä lisätalousarviossa. Tällä voidaan toteutuessaan välttää lomautukset marras-joulukuussa, mikä edesauttaa muutosprojektin tehokasta käynnistämistä.

  • 106
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset