Kotimaa Maahanmuutto

Maahanmuuttovirasto vähentää vastaanottokeskuspaikkoja

Migri. Kuva Migri immigration services / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tällä hetkellä Suomeen ei saavu kovinkaan paljoa uusia turvapaikanhakijoita. Tästä johtuen Maahanmuuttovirasto vähentää vastaanottokeskusten paikkamääriä vastaamaan paremmin tarvetta.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä ei vuonna 2020 ollut kovin suuri – ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jätettiin 1277. Myös tänä vuonna uusien turvapaikanhakijoiden määrä on ollut maltillinen: tammi-kesäkuussa 2021 jätettiin 356 ensimmäistä turvapaikkahakemusta. Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jättivät eniten afganistanilaiset, irakilaiset ja somalialaiset.

– Liikkuminen maailmalla on kevään jälkeen helpottunut. Tästä johtuen hakijamäärissä on ollut pientä nousua kevääseen verrattuna Suomessakin. Hakemusmäärät ovat kuitenkin edelleen selvästi koronaa edeltävää aikaa alhaisemmalla tasolla, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Turvapaikkahakemuksia on jätetty tammi-kesäkuussa 2021 yhteensä 1032, joista 676 on uusintahakemuksia. Uusintahakemus on turvapaikkahakemus, jonka asiakas tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen Maahanmuuttovirastolta tai hallintotuomioistuimelta aikaisemmin tekemäänsä turvapaikkahakemukseen. Jos turvapaikanhakija on ollut pitkään poissa Suomesta hakemusten välillä, kyseessä ei ole uusintahakemus. Uusintahakemuksia ovat tänä vuonna jättäneet eniten irakilaiset.

Vastaanottokeskuspaikkojen määrä vähenee

Maahanmuuttovirasto supistaa kuuden vastaanottokeskuksen paikkamäärää. Yhteensä Suomesta vähennetään 153 vastaanottopaikkaa.

– Arvioimme turvapaikanhakijoiden määrien kasvavan, kun pandemiarajoituksia vähennetään. Toiminnallisesti ja taloudellisesti on järkevämpää säädellä toiminnassa olevien keskusten paikkamäärää, kuin ensin lakkauttaa ja sitten taas perustaa keskuksia, kertoo vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Kimmo Lehto.

Vastaanottojärjestelmässä on nyt kirjoilla noin 5160 turvapaikanhakijaa, joista noin 2250 asuu vastaanottokeskuksissa. Tällä hetkellä käytettävissä on noin 1100 vapaata paikkaa, joista noin 250 ovat ylimääräisiä. Koronapandemian aikana paikkatarve on vähentynyt noin 140 paikalla kuukaudessa.

Maahanmuuttovirasto pyrkii pitämään vastaanottokeskusten paikkamäärän tarvetta vastaavana, ja keskimääräinen käyttöastetavoite on nyt 75 prosenttia. Tästä johtuen vastaanottokeskuspaikat vähenevät.

  • Joutsenon vastaanottokeskus, Maahanmuuttovirasto. Paikkamäärä supistuu 50 paikalla. Uusi paikkamäärä on 250 1.8.2021 alkaen.
  • Oulun vastaanottokeskus, Maahanmuuttovirasto. Paikkamäärä supistuu 60 paikalla. Uusi paikkamäärä on 200 1.8.2021 alkaen.
  • Hämeenkyrön hybridiyksikkö, Suomen Punainen Risti (SPR). Paikkamäärä supistuu 10 paikalla. Uusi paikkamäärä on 20 1.10.2021 alkaen.
  • Kotkan hybridiyksikkö, Kotkan kaupunki. Paikkamäärä supistuu 8 paikalla. Uusi paikkamäärä on 28 1.10.2021alkaen.
  • Oravaisten hybridiyksikkö, Vöyrin kunta. Paikkamäärä supistuu 5 paikalla. Uusi paikkamäärä on 38 1.10.2021alkaen.
  • Jyväskylän vastaanottokeskus, SPR. Paikkamäärä supistuu 20 paikalla. Uusi paikkamäärä on 150 ja toiminta muuttuu asuntopohjaiseksi 1.1.2022 alkaen.

Paikkojen vähentämisen lisäksi kolmen vastaanottokeskuksen toimintaan tulee muutoksia vuoden vaihteessa. Lammin vastaanottokeskuksen nimi muuttuu Hämeenlinnan vastaanottokeskukseksi, kun sen toiminta siirtyy Hämeenlinnan keskustan alueelle. Jyväskylän vastaanottokeskus muuttuu asuntopohjaiseksi ja Mikkelin vastaanottokeskus yhdistelmäkeskukseksi.

Yhdistelmäkeskuksessa on sekä vastaanottolaitos että asuntoja.

– Kehitämme vastaanottokeskuksia joustavammiksi, kustannustehokkaammiksi ja palveluiltaan paremmiksi, kertoo Lehto.

Myös muita muutoksia tehdään vastaanottojärjestelmässä. SPR:n ylläpitämän Lammin vastaanottokeskuksen toimisto sekä pääosa asunnoista muuttavat Hämeenlinnan keskustan alueelle 1.1.2022 mennessä. Samalla vastaanottokeskuksen nimi muuttuu Hämeenlinnan vastaanottokeskukseksi.

Myös SPR:n ylläpitämä Mikkelin vastaanottokeskus muuttuu yhdistelmäkeskukseksi 1.1.2022 alkaen.

Tilaa
Ilmoita
guest
25 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Eniten turvapaikka-anomuksia jättänet etnisyydet on ne samat joita ei koskaan pitäisi päästää suomeen, ei edes eurooppaan.

John Quiman

Mitä suurempi syy olisi olla päästämättä Suomeen, sitä halukkaammin ns. suvaitset suvaitsemattomat haluavat edistää niiden saapumista.

Kaino-Vieno Huttunen

Samalla uutisoidaan, että kantaväestö kaikkoaa suurista kaupungeista, Hki, Espoo, Turku. Nettomuutto näihin koostuu maahanmuuttajista. Se siitä vokkien paikkojen vähenemisestä.

Ilkka Forsten

Tiedän erään naisopettajan joka joutuu joka päivä Espoossa kohtaamaan monikulttuurillisen katraan. Ei ole hänkään kovin innostunut enää menemään siihen loukkoon, sillä kuukerien ja hiekkakuukerien älämölö ei tuota mitään oppimista, mutta tuhoaa sen niiltäkin joilla olisi älynlahjoja. Näin tämä maa ei tule koskaan rikastumaan, eikä menestymään missään. Kukahan sanoisi sen selkokielellä Ohisalolle ja Marinille ?

Selkokielen ensimmäinen kirjain ei ole S vaan L apua.

John Quiman

Siinä käy kuin Ruotsille. Peruskoulujen taso tippuu, koska on niin paljon vierasta kulttuuria vetämässä sitä alaspäin. Niillä on tapana meluta ja leikkiä kovista, ei keskittyä mihinkään. Siinä siten ruotsalaisten lapset ovat kiusattuja ja opiskelurauhaa ei ole, eikä opettajien aika siihen opetuksen vetämiseen riitäkään.

Tuloksina näkyy, että yhä suurempi osa peruskoulun käyneistä ruotsalaisista osaa hädin tuskin lukea, kun peruskoulu loppuu. Jättäisivät edes luokalle, jos ei osaa, mutta eivät uskalla, koska niiden vanhemmat tulevat möykkäämään ja syytelemään vaikka mistä, kun heidän lapsilleen annetaan niin huonoja todistuksia. Ei kai heidän kulttuuriinsa kuulu käsittää, että kun ei osaa, sitten ei osaa, eikä numeroita muuttamalla opi yhtään lisää. Eivät kai myöskään käsitä, että koulussa opittu antaa valmiuksia eläämään, siis heidän lastensa elämille. Haukkuisivat lapsensa opettajan sijaan, niin tekisivät jotain hyödyllistä.

Ilkka Forsten

Ahmed ja ahmedin vanhemmat ei ymmärrä että koulun tarkoitus ei ole tuottaa pikkurikollisia joista tulee myöhemmin jihadisteja. Abbottabadin koraanikoulu tosin johdattaa siihen, ja kun perimä on sieltäpäin lähtöisin, niin miksi opettelemaan vääräuskoisten asioita.

Tähän pätee se Timo Soinin toteamus ettei vesimeloonin päähän voi laittaa samaa lippalakkia kuin appelsiinille. Tuolloin vielä vihreiden puheenjohtaja toiminut Anni Sinnemäki todisti siinä samalla ettei tajua kuvainnollisesta vitsistä yhtään mitään, sillä hän julisti että ei ymmärrä minkä takia lippalakki pitäisi laittaa hedelmän päähän ? Soini vastasi sinnemäelle, ” Ei sitä sinun järjelläsi ymmärretäkkään.” Jopa YLE:n toimittajalta karkasi vieno hymy siinä vaiheessa ja minä nauroin ääneen.

John Quiman

Soini on nokkela sanoissaan, mutta valitettavasti vähän liian kova takinkääntäjä, opportunisti.

John Quiman

Jäljelle jäviin tulisi laittaa aidat ympärille ja tehdä niistä suljettuja laitoksia. Johan turvallisuus paranisi suomalaisille.

Huru-ukko

Ja Lammilaiset kiittää!!!

Huru-ukko

Eikö ne matuloiset viihdykään Lammilla? Kun pitää päästä ihan kaupungin keskustaan. Vai eikö se pahuksen rosvokopla siellä viihdy?

John Quiman

Vastaanottokeskusten parhaat sijoituspaikat olisivat joitakin kymmeniä kilometrejä lähimmästä kaupungista ja kaukana kylistäkin, metsien keskellä. Niiden tulee olla suljettuja keskuksia. Vähentää maahantunkeutumisia ja tulee halvemmaksi.

Ilkka Forsten

Ne ei voi palata Mogadishuun joten pitää muodostaa mogadishu tänne. On niin kotoisaa kuunnelle äbläwäblää ja velttoilla päivät pitkät sikäli kun sisällisodalta ehtii. Lapset voi kyllä lähettää ihan alkuperäiseen osoitteeseen lomailemaan, jossa pilteistä tehdään islamin urheita sotureita tai naispuolisilta katoaa jotain kinttujen välistä.

Aaaaah ja oooooh, tämä moninaisuuden kirjo on niin ihanaa, älkää vaan vastustako maahanmuuttoa seuraavissakaan vaaleissa, se on äärioikeistolaista rasismia.

Tuumailija

Koskahan korruptoitunut SPR luopuu samoista fasiliteeteista kokonaan ja maksaa korjauskustannukset? Median mukaan SPR on tehnyt ennätysvoittoja monta vuotta pakolaisbusineksella ja silti se ilmoittaa olevansa voittoa tavoittelematon……
Migri on nyt keskittynyt haalimaan kaupunkien (velvoite) kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja läpsyille veronmaksajien kustannuksella, jotta saadaan syntyperäiset työssäkäyvät, työttömät ja eläkeläiset ulkoistettua yksityisille vuokramarkkinoille.

juu

Joskus meni hermot SPR:n lipaskerääjiin, hehän tekevät sitä ihan ilmaiseksi.
Kerroin sitten että kansainväliset punaisen ristin johtajat saa miljoonia vuodessa palkkaa, ja suomalaiset johtajatkin satojatuhansia.
Tuntuivat tytöt vähän järkyttyvän, en sitten tie uskoivatko?

Ilkka Forsten

Ei uskoneet,etenkään sen jälkeen kun ” esimies ” oli sanonut että tuollaista disinformaatiota uusnatsit aina harrastaa.

juu

Valheellista uutisointia taas. Enkä tarkoita kansalainen lehteä vaan maahanmuuttovirastoa.
Kohta tulee taas tuhasnsia ja taas tuhansia juhlapaikkahuijareita, joita sitten elätämme lopun ikämme, suvaiten samalla lasten raiskaukset ja muut mukavat lieveilmiöt jotka ei liity mihinkään.

Kata

Juupasejuu afgaaneja on tulossa Eurooppaan miljoonia…Ja alamäki euroopalle vain jatkuu.Uskomatonta pashaa.

Jarno Saarinen

Keskisormea on näytetty SPR:n kyselijöille jo kuutisen vuotta. Ei koskaan mitään näille pettureille.

Ilkka Forsten

Viimejouluna laitoin punaisen ristin pataan naulapommin, tiedä sitten toimiko ?

Ilkka Forsten

Mutta ne ovat tehneet työtä suomen hyväksi kuten afgaanit, niin emme saa sulkea ovia niin arvokkailta tulijoilta.

Ihmettelijä

Mutta mitä töitä ne siellä Afganistanissa ovat Suomen hyväksi tehneet, heräsi kysymys.

juha II

Tunku v. 2021 EU:n alueelle on kasvanut 60%. Afganistanista on tulossa 3 miljolonaa läpsyä!

Se siitä ”vähentämisestä”!

Ilkka Forsten

Köh köh köh, heillä ei ole köh köh todettu koronaa, mutta tuberkuloosi on köh köh. Se ei tartu meihin sillä kyseessä on muuntumaton köh köh köh, hengitys vinkuu…. versio.

John Quiman

Suvakit näkevät hyvänä sen, että tautien ilmentyminen Suomessa rikastuu.

Ilkka Forsten

Rutto levisi aikoinaan eurooppaan rottien myötä.. En nyt viittaa erityisesti mihinkään eläinlajiin mutta eurooppaan leviää parhaillaankin tauteja..