Kotimaa Maahanmuutto

Maahanmuuttoviraston kurssi antaa turvapaikanhakijoille tietoa yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta, seksuaaliterveydestä ja seksuaalisuudesta

Kuva Shutterstock.

Kurssi antaa turvapaikanhakijoille perustiedot suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen toiminnasta.

Uudistettu kurssi käsittelee suomalaista yhteiskuntaa, lainsäädäntöä, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, työntekoa Suomessa sekä seksuaaliterveyttä ja seksuaalisuutta.

– Näiden teemojen avulla turvapaikanhakija saa perustiedot Suomesta ja siitä, miten Suomessa tulee toimia. Esimerkiksi työnteko Suomessa -osuus tukee turvapaikanhakijoiden työllistymistä, koska he oppivat työelämän pelisäännöt, oikeudet ja velvollisuudet, kertoo tulosalueen johtaja Olli Snellman.

Suomalaisen yhteiskunnan kurssia on järjestetty vastaanottokeskuksissa vuodesta 2016 lähtien. Uudistetun kurssin materiaalit ovat entistä monipuolisempia. Kursi sisältää luentoja, itseopiskelua ja verkko-opiskelua.

Kaksi kurssiluennoista on pakollisia kaikille yli 16-vuotiaille turvapaikanhakijoille, joilla on velvollisuus osallistua työ- ja opintotoimintaan. Näillä kursseilla kerrotaan tarkemmin Suomen lainsäädännöstä, historiasta, yhteiskunnasta, kulttuurista ja tavoista.

Suomalaisen yhteiskunnan kurssin suoritukset merkitään vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijan osaamiskartoitukseen.

– Osaamiskartoituksen kautta turvapaikanhakijan kertyvä osaaminen tulee näkyväksi. Hakijalle osaamiskartoituksesta voi olla hyötyä, kun hän hakee esimerkiksi työtä tai opiskelupaikkaa. Osaamiskartoituksesta on hyötyä myös kotoutumisesta vastaaville viranomaisille, kun oleskeluluvan saanut hakija siirtyy kuntaan, kertoo Snellman.

Kurssimateriaalit on laadittu suomen lisäksi 11 kielellä.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit