Kotimaa Maahanmuutto

Maahanmuuttoviraston Repo: miksi islamista luopuminen tulee ilmi niin myöhään?

Kuva Pixabay.
Maahanmuuttoviraston Esko Repo ihmettelee, miksi islamista luopuminen tulee ilmi niin myöhään: ”Uskottavuutta pitää siinä vaiheessa arvioida tarkkaan”

Maahanmuuttoviraston mukaan tänä vuonna islamista luopuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut Suomessa, ja Imatran Tainionkosken seurakuntakeskus onkin järjestänyt kristinuskoon kääntyville turvapaikanhakijoille rippikouluja, kertoo Lappeenrannan Uutiset.

Imatran vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä mainitsee viime vuonna tehdyn oikeusapumuutoksen syyksi uskonnonvaihtojen nousemiseen otsikoihin. Muutoksen myötä turvapaikanhakija saa kuulusteluunsa oikeusavustajan vain erityisen painavista syistä. Perälän mukaan turvapaikanhakijat osaavat siksi vasta valitusvaiheessa, ensimmäisen hylkäävän päätöksen saatuaan, kertoa hakemuksen kannalta merkityksellisiä seikkoja, sillä tällöin oikeusapua on saatavilla.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ei Perälän lausuntoa allekirjoita. Revon mukaan muutos ei ole estänyt turvapaikanhakijan oikeutta oikeusapuun, vaan kyse on siitä, milloin oikeusaputoimisto maksaa oikeusavun, eikä muutoksella Revon mukaan ole ollut merkitystä hakemusten käsittelyyn.

Revon mukaan puhuttelussa käydään läpi kaikki hakemuksen perusteet, eikä hän ymmärrä, ”miksi puhuttelussa pitäisi olla juristi mukana sanomassa, että kerro uskonnosta”. Hän uskookin, että kun turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen, kristinuskoon kääntyminen on vain painava syy jättää uusi hakemus. Ilmiötä esiintyy kaikissa Pohjoismaissa, eniten Suomessa, ja eritoten afganistanilaisten ja irakilaisten parissa.

Uskonto ei Maahanmuuttoviraston mukaan kuitenkaan ole Suomessa turvapaikan tae.

  • 349
    Shares