Kotimaa Rikos

Maan tapoja ja kieltä opetteleva mies houkutteli lapsen katsomaan Netflixiä ja raiskasi

Helsingin hovioikeuden seinää. Kuva Gunnar Finne / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Tapahtuma-aikaan 15-vuotias tyttö tapasi ulkomaalaismiehen syyskuussa 2017 palvelukeskuksen kesäjuhlissa. Keskuksessa vapaaehtoistyössä oleva Amanuel Kidus oleili Suomessa ensimmäistä vuotta. Vapaaehtoistoimintaan mies oli omien sanojensa mukaan ryhtynyt oppiakseen maan tapoja ja kieltä.

Juhlassa Amanuel Kidus ja tyttö olivat keskustelleet töihin liittyvistä asioista ja vaihtaneet sosiaalisen median yhteystietonsa.

Hieman myöhemmin Kidus ehdotti tapaamista Itäkeskuksessa, missä he olivat tavanneet työpäivän päätteeksi. Itäkeskuksessa Kidus houkutteli tyttöä asunnolle ”katsomaan Netflixiä”.

Päästyään asunnolle tyttö havaitsi, että siellä oli joku kolmas henkilö. Kidus puhui henkilön kanssa jotain, mitä tyttö ei ymmärtänyt, minkä jälkeen henkilö – asunnon oikea haltija – poistui paikalta.

Kidus kysyi välittömästi, haluaako tyttö seksiä. Kun tyttö kieltäytyi, Kidus kehui tyttöä kauniiksi ja jatkoi ahdistelua. Sitten Kidus riisui itsensä ja tytön, joka ei uskaltanut vastustaa, koska pelkäsi miehen tekevän hänelle jotain pahaa.

Aavistus ei ollut kovin kaukaa haettu. Kidus nousi tytön päälle ja aloitti raiskaamisen, jota kesti kaikkiaan kymmeniä minuutteja. Seksuaalisen väkivallan aikana tyttö itki, mutta se ei saanut Kidusia lopettamaan. Kun tyttö raiskauksen aikana toistuvasti englannin kielellä kielsi Kidusia jatkamasta, tämä vain jatkoi ja vastasi, että ”mitä nopeammin yhdyntä tehtäisiin, sitä nopeammin se olisi ohi.”

Kun Kidus viimein lopetti, hän kielsi järkyttynyttä tyttöä kertomasta asiasta poliisille. Asia olisi vain heidän välisensä.

Raiskauksen jälkeen tytöllä ilmeni itsetuhoisuutta, itsensä satuttamista ja hänen elämänhallintansa romahti. Tytön itsemurhariski kohosi, minkä vuoksi hänet jouduttiin sijoittamaan.

Kun tyttö aloitti käynnit psykoterapeutilla, tytön huoltajille alkoi valkenemaan, mistä voisi olla kyse. Varmistus epäilyihin tuli yhteyttä ottaneen poliisin kautta.

Käräjäoikeudessa Amanuel Kidus väitti, että tyttö oli koko tapauksessa aloitteellinen. Kidus myös väitti, että hän kärsii unettomuudesta ja on joutunut käymään terapiassa ”tämän ja muiden Suomessa kokemiensa asioiden vuoksi.”

5. heinäkuuta 2019 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 1996 syntyneen Amanuel Kidusin törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 4 vuodeksi vankeuteen ja maksamaan uhrille kärsimyskorvauksia 8500 euroa.

Hovioikeuteen Amanuel Kidus valitti tuomiosta väittäen, että ei ollut pakottanut asianomistajaa, ei ollut tiennyt tämän ikää, raiskausta ei ollut tapahtunut ja joka tapauksessa rangaistus oli liian ankara. Syyttäjä puolestaan vaati, että Kidusin rangaistus korotetaan vähintään viideksi vuodeksi vankeutta. Asianomistaja vaati korvauksia korotettavaksi yhteensä 12 000 euroon.

Helsingin hovioikeus päätyi tuomiossaan säilyttämään Amanuel Kidusille tuomitun 4 vuoden vankeusrangaistuksen mutta korotti uhrin korvauksia yhteensä 14 000 euroon.

Käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa Kidusin osalta oikeudenkäyntikuluja syntyi kaikkiaan 11 267 euroa, jotka kokonaisuudessaan jäävät valtion vahingoksi miehen taloudellisten olosuhteiden vuoksi. Uhrin oikeudenkäyntikulut 8014 euroa tuomittu joutuu maksamaan takaisin valtiolle.

Lähteet Helsingin hovioikeuden ja Helsingin käräjäoikeuden tuomiot.

  • 695
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset