Eurooppa

Macron antoi Ranskan muslimeille kaksi viikkoa aikaa luopua poliittisesta islamista – vain vähän edistystä on tapahtunut

Kuva Shutterstock.

Ranskaa järkyttäneiden islamististen terrori-iskujen jälkeen presidentti Emanuel Macron antoi Ranskan muslimijärjestöille kaksi viikkoa aikaa tunnustaa tasavallan arvot. Kun ultimaatumista on kulunut kuusi viikkoa, poliittisen islamin kitkeminen Ranskasta on edennyt vain hyvin vähän.

Sisäministeri Gérald Darmanin ja Emmanuel Macron tapasivat marraskuun lopussa kahdeksan Ranskan muslimineuvoston jäsentä. Ranskan johtajat vaativat, että muslimijärjestöt kunnioittaisivat tasavallan arvoja allekirjoittamalla erityisen peruskirjan.

Macronin mukaan islam voi olla uskonto mutta ei poliittinen liike. Presidentti vaati, että muslimineuvosto lakkauttaa välittömästi poliittisen islamin sen kaikissa muodoissa ja lupaa estää ulkomaisen vaikutuksen.

Poliittisella islamilla viitataan islamin äärikonservatiiviseen laitaan, wahhabismiin ja salafismiin. Näitä doktriineja käyttävät muun muassa radikaali Muslimiveljeskunta ja muut tahot, jotka haluavat käyttää islamia politiikassa.

Kolme muslimijärjestöä on nyt kieltäytynyt allekirjoittamasta peruskirjaa. Yksi näistä, Musulmans de France, on kytköksissä Muslimiveljeskuntaan.

Peruskirjan luonnoksen laati turkkilainen Millî Görüş, yksi Euroopan suurimmista islamilaisista ryhmistä, joka toimii useissa EU-maissa. Ensimmäinen luonnos vuodettiin ranskalaisille tiedotusvälineille, mikä johti ranskalais-egyptiläisen muslimiaktivisti Marwan Muhammadia pyytämään, että muslimiryhmät hylkäisivät peruskirjan.

– Kutsun kaikki moskeijat, yhdistykset ja imaamit, joilla on vielä arvokkuutta jäljellä, olemaan allekirjoittamatta tätä peruskirjaa, joka ei ole muuta kuin muukalaistamista, muslimiaktivisti twiittasi.

Muhammed on vuodesta 2016 alkaen ollut Ranskassa toimivan islamofobian vastaisen organisaation (CCIF) johtaja. Kun radikaali-islamisti tšetšeenipakolaisen murhasi opettaja Samuel Patyn viiltämällä tämän pään irti, presidentti Macron määräsi CCIF-järjestön samoin kuin useita muita islamistijärjestöjä lopetettavaksi.

Ristiriitoja islamilaisten ryhmien välillä on aiheuttanut muun muassa keskustelu islamin jättävistä henkilöistä. Islamista luopuminen on uskonnon mukaan rikos, ja eräiden muslimivaltioiden kuten Iranin mukaan siitä rangaistaan kuolemalla.

Lähteet Breitbart, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit