Eurooppa Rikos

Mahdolliset pääepäillyt Brysselin iskujen takana

Kaksi epäiltyä terroristia, jotka Belgian viranomaiset ovat nimenneet Pariisin iskujen avustajiksi, ovat todennäköisesti tutkinnan keskipisteenä tämänhetkisessä Brysselin kolmoisräjähdyksen tilanteessa.


Mitä tapahtui Brysselissä

Kello 9.00 Aamulla ensimmäiset ilmoitukset kahdesta räjähdyksestä Brysselin Zaventemin lentokentällä American Airin check in tiskillä. Alustavien tietojen mukaan kyseessä on itsemurhaisku jossa on puhuttu arabiaa. Reilu tunti myöhemmin raportti räjähdyksestä Molenbeekin metrossa. Pommiryhmä on räjäyttänyt valvotusti ainakin yhden räjähteen.

Median mukaan 28 henkilöä olisi saanut surmansa, sekä useita kymmeniä loukkaantuneen iskuissa.

Mahdolliset epäillyt

Poliisi voi keskittää tutkintansa Najim Laachraouiin ja Mohamed Abriniin, molemmat ovat epäiltyjä myös Pariisin iskuista.

Kaksi epäiltyä terroristia, jotka Belgian viranomaiset ovat nimenneet Pariisin iskujen avustajiksi, ovat todennäköisesti tutkinnan keskipisteenä tämänhetkisessä Brysselin kolmoisräjähdyksen tilanteessa. Henkilöt ovat toistaiseksi karkumatkalla. Eräs todennäköinen vaihtoehto on, että he ovat suorittaneet hyökkäyksen Brysselissä kostoksi johtohenkilö Salah Abdeslamin kiinniottamisen vuoksi perjantaina. Toinen teoria on, että Abdeslamin kiinniotto ja kuulustelu on voinut paljastaa henkilöiden sijainnin ja tarkempia tietoja.

Laachraoui on 24 vuotias syyrialainen, jonka kerrotaan lähteneen Syyriasta helmikuussa 2013 ja palanneen Eurooppaan väärällä nimellä Soutane Kayal, jolla hänen kerrotaan matkustaneen Unkariin syyskuussa Salah Abdeslamin kanssa. Poliisi on vahvistanut, että Laacharouin DNA:ta on löytynyt useista räjähdevöistä, joita käytettiin marraskuussa Pariisin hyökkäyksissä. Hänen DNA-jälkiä löytyi myös Brysselistä aikaisemmin.

Mohamed Abrini on 30 vuotias Belgian kansalainen, joka on Marokkolaista alkuperää. Hänet nähtiin Abdeslamin kanssa juuri ennen Pariisin iskuja marraskuussa. Kamera nauhoitti hänen olleen bensa-asemalla menossa pariisiin päin Renault Cliolla, autoa käytettiin kaksi vuorokautta myöhemmin Pariisin verilöylyssä. Abrini matkusti Pariisiin ja päiviä ennen iskua hänet nähtiin myös Abdeslamin kanssa samassa autossa.

Abrinia ei ole nähty pariisin iskujen jälkeen, sekä hänen tarkka roolinsa on jäänyt hämäräksi. Sukulaiset ovat kertoneet Abrinin olleen Brysselissä marraskuun iskujen aikaan. Abrinin kerrotaan radikalisoituneen 18 vuotiaana, hänellä on tilillään rikosrekisteri, sekä huumausainerikoksia. Vuonna 2014, hänen nuorempi veljensä Souleymane, 20, kuoli Syyriassa taistellessaan Abdelhamid Abaaoudin johtamassa islamilaisten militanttien joukoissa. Abaaoudi, Pariisin iskujen yksi johtajista, sai surmansa poliisiratsiassa 18 marraskuuta. Kerrotaan, että vuotta ennen hyökkäyksiä, hän on matkustanut Syyriaan ja vieraillut myös Birminghamissa, missä kerrotaan olevan yhteyksiä Pariisin iskujen tekijöihin.

Asiasta uutisoi Telegraph

Toimitus
22.3.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa