Eurooppa Rikos

Malmön ISIS-polttopulloiskun tekijä vapaalle


ISIS-miehen polttopullotapaus saa kummallisia piirteitä ja on jämähtänyt eräänlaiseen ”ruotsalaiseen dilemmaan”.

30-vuotias syyrialais- sauditaustainen ISIS-jäsen heitti viime syksynä malmöläiseen shiia-moskeijaan palopommin, ja tilat kärvähtivät lunastuskuntoon. Teon motiivina sanotaan olleen miehen viha shiioja kohtaan, koska hän on itse sunnimuslimi. Tekoaikaan moskeijassa oli muutama henkilö ja teon aikaan oli menossa suuri shiia-muslimien juhla.

Asiaa on istuttu Malmön käräjäoikeudessa moneen otteeseen, ja lopulta viime kuussa käräjäoikeus vapautti miehen syytteestä koskien murhapolttoa. Käräjäoikeuden lausunnon mukaan syyttäjällä ei ollut tarpeeksi sellaista näyttöä, jonka perusteella ei olisi jäänyt pienintäkään epäilystä miehen syyttömyydestä.

Käräjäoikeuden lausunnossa mainittiin kuitenkin, että miehen viha shiioja kohtaan tuli selväksi, sekä se, että hänellä oli selvät sympatiat ISIS:ä kohtaan. Lisäksi esille tuli, että viikko palon jälkeen mies oli tehnyt artikkelin ISIS:n  propagandakanavalle Amaq:iin kertoen palon olleen Ruotsin ensimmäinen ISIS-isku.

Lisäksi mies haaveili jihadista. Eräässä keskustelussa äitinsä kanssa mies oli kirjoittanut: ”Me tulemme tappamaan koko maailman kunnes allahia kunnioitetaan 100-prosenttisesti”.

Käräjäoikeuden mukaan miehen viha shiioja kohtaan olisi voinut olla teon motiivina. Mutta itse tekoa eli sitä, oliko mies syttymiehenä, ei voitu käräjäoikeuden mukaan näyttää toteen ja siksi oikeus vapautti miehen syytteestä eli murhapoltosta tai vaihtoehtoisesti terroririkoksesta, jotka olivat syytenimikkeinä.


Oikeuden jälkeen mies oli hetken säilössä, koska Maahanmuuttovirasto katsoi, että niin on parasta. Mutta jatko onkin sitten ”ruotsalainen dilemma”. Nimittäin vaikka Maahanmuuttovirasto teki heti oikeuden jälkeen päätöksen miehen turvapaikasta ja oleskeluluvasta, jotka olivat kielteisiä – mies tuli Ruotsiin turvapaikanhakijana 2015 syksyllä – niin hänet päästettiin vapaaksi.

Myöskään karkotusta ei voida laittaa täytäntöön, sillä Maahanmuuttoviraston mukaan mies luultavasti teloitetaan Syyriassa tai Saudi-Arabiassa, jossa miehen koko suku asuu. Hän on Syyrian kansalainen, mutta käytännössä saudi. Maahanmuuttoviraston päätöksessä sanotaan:

– ”Jos Ruotsi virallisia kanavia pitkin palauttaa henkilön, joka on ollut epäiltynä terroririkoksesta, luultavasti hänet otetaan kiinni. Saudi-Arabia on myös tunnettu kovista teeseistään”.

Näin ollen mies, joka tuli sotaa, vainoa ja kidutusta pakoon Ruotsiin invaasiosyksyn 2015 aikana, osoittautui terroristiksi. Hän ei ollut tosiasiassa syyrialainen vaan saudi, joka käytti syksyn tilannetta hyväkseen. Hän teki teon, jossa oli joka tapauksessa mukana, vaikka oikeus ei itse polttoon saanut näyttöä. Voitiin kuitenkin todistaa, että mies tiesi teosta mm. kirjoittamalla siitä ISIS:n propagandasivulle.

Nyt mies siis voi elää ja asua Ruotsissa aivan vapaasti. Ennen kaikkea ilmaiseksi, häntä ei voida karkottaa, mutta eivät ruotsalaiset anna hänen kuolla nälkäänkään.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa