Eurooppa

Malmössa ja Örebrossa suuria mellakoita ja kymmeniä autopaloja

Ruotsissa vietettiin viime yönä oikeaa palojen yötä. Useilla paikkakunnilla oli mittavia autopaloja. Örebrossa ja Malmössa tilanne oli pahimmillaan erittäin vaarallinen ja Örebrossa hälytettiin kaikki poliisit töihin.

Örebrossa tapahtumat alkoivat klo 21.00 aikaan, kun hätäkeskukseen alkoi virrata puheluita. Oxhagenin kaupunginosassa oli meneillään joukkotappelu. Kun poliisit saapuivat paikalle, kävivät uusruotsalaiset yksissä tuumin poliisin päälle. Kolmisenkymmentä naamioitunutta henkilöä ryntäsi poliisia päin heitellen heitä kohti molotoveja ja kiviä. Poliisi pääsi pakenemaan paikalta autolla.

Klo 22.30 aikaan yritti joukkio sytyttää tuleen erään taloyhtiön pesutuvan, mutta aikaan saatiin vain savuvahinkoja kärsinyt julkisivu. Tässä yhteydessä poliisi saapui aluleelle isolla joukolla ja tilanne saatiin jokseenkin haltuun. Poliisi löysi maastoetsinnöissä alueelta kymmeniä molotoveja ja bensakanistereja piilotettuina puiden alle ja pensaisiin.

Poliisin vyörytys rauhoitti tilannetta ja alueella lenteli vielä klo 03.00 aikaan poliisihelikopteri, joka piti aluetta valvonnassa ilmasta käsin. Aamuyöstä tilanne oli jo rauhoittunut, mutta poliisi näkyi alueella kymmenillä partioilla. Yön mittaan ketään ei pidätetty. Asioita kirjattiin väkivaltaisena mellakkana, vahingontekona jne.

Malmössa taas paloi yön mittaan useita kymmeniä autoja.

Tapahtumat alkoivat puolen yön jälkeen kun Sevedin ja Rosengårdin alueella paloi samaan aikaan useita autoja. Sofiagatanilla, Jespersgatanilla ja Rasmusgatanilla oli tulessa yhteensä kymmenkunta autoa. Lisäksi tuleen sytytettiin autoliikkeen rengasvarasto. Poliisi joutui eristämään palojen yhteydessä isoja alueita, koska useat yhtäaikaiset palot aiheuttivat suurta vaaraa sivullisille.

Palokunta sai ensimmäisen paloryppään hallintaan yhden aikaan yöllä.

Samaan aikaa 00.45 tuli hälytys Von Rosens vägeniltä Rosengårdista, jossa oli kaksi vierekkäistä autoa tuikattu tuleen. Palo levisi edelleen viereisiin autoihin.

Seuraavan kerran paloi reilun tunnin päästä, jolloin oli saatu aikaan usean auton palorypäs. Klo 02.09 paloi Rolfsgatanilla muutama auto, klo 02.21 Baregatanilla ja klo 02.22 sytytettiin muutama auto Lönngatanilla. Edelleen klo 02.31 tuli hälytys Sofian koulun pihalla, jossa oltiin sytytetty pieni linja-auto tuleen.

Tässäkin yhteydessä poliisi eristi isoja alueita Rolfsgatanin ympäristössä, sillä palo uhkasi levitä viereisiin rakennuksiin ja palokunta sai kääntää vesitykin suutinta isommalle. Palot saatiin hallintaan jollain tapaa klo 3.00 jälkeen, jolloin ainakaan leviämisriskiä ei enää ollut.

Lisäksi paikalle hälytettiin poliisin pommiryhmä, sillä yhdessä paloryppäässä oli mukana rakennusliikkeen pakettiauto, jonka peräosassa oli happi- ja asetyleenipulloja, joiden pelättiin räjähtävän. Palolaitos viilensi palopaikkaa vesitykeillä. Paikalle saapui myös palolaitoksen erikoisosaaja, tarkka-ampujaryhmä, joka tarpeen vaatiessa olisi ampunut kaasupullot rikki räjähdyksen estämiseksi.

Tässä ryppäässä oli tilanne päällä vielä aamulla puoli kuuden aikaan. Poliisi valmistautui aamuyöstä myös evakuoimaan alueen asukkaita räjähdysvaaran takia, mutta sitä ei jouduttu kuitenkaan tekemään.

Yhdeksään mennessä tilanteiden kerrottiin olevan hallinnassa ja palokunta ja poliisi alkoivat purkaa tilannetta. Yön mittaan otettiin kiinni kaksi henkilö.

Kaikki ylläolevat kuvat ovat Malmön tapahtumista.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit