Eurooppa Maahanmuutto

Malta ja Libya aikovat hillitä laitonta maahanmuuttoa Eurooppaan

Siirtolaisia Välimerellä 3.3.2019. Kuva Shutterstock.

Maiden mukaan tarvitaan konkreettisia toimia sen sijaan että keskityttäisiin pakolaisten sijoittamiseen Euroopan maihin.

Malta ja Libya ovat sopineet yhteistyöstä Eurooppaan suuntautuvan laittoman maahanmuuton taltuttamiseksi. Ihmissalakuljetuksen vastaisten operaatioiden lisäksi tavoitteena on YK:n hoitamien vastaanottokeskusten perustaminen sekä realistinen ohjelma Libyan etelärajan yli saapuvan muuttoliikkeen hillitsemiseksi.

Maat toivovat EU:n tukea Libyan rannikkovalvonnan tehostamiseksi. Ihmissalakuljetusta vastaan taistellaan maalla ja merellä, mutta merihädässä olevat pelastetaan. Ylipäänsä tarvitaan konkreettista toimintaa sekä rannikolla että etelärajalla, sen sijaan että keskityttäisiin pakolaisten sijoittamiseen Euroopan maihin.

Libya ja Malta perustavat koordinaatioryhmät kumpaankin maahan tukemaan laittoman maahanmuuton vastaisia operaatioita. Ryhmien on määrä aloittaa toimintansa lähiviikkoina.

Uudesta yhteistyöstä ja uudesta vaiheesta maiden suhteissa sovittiin viime viikolla Tripolissa, jossa Maltan pääministeri Robert Abela, sisäministeri Byron Camilleri ja ulkoministeri Evarist Bartolo tapasivat YK:n tunnustaman Libyan hallituksen pääministerin Fayez al-Sarraj´n sekä maahanmuuttoasiain apulaisministeri Mohammed Sheimanin.

Malta on Libyasta Välimeren yli tapahtuvan muuttoliikkeen pääreitillä ja joutunut kohtaamaan odottamattoman vyöryn ja kantamaan kohtuuttoman taakan, korostivat Maltan edustajat. Libyan pääministeri sanoi maassaan olevan tätä nykyä 800 000 siirtolaista, joten ongelman ratkaisuun tarvitaan pitkän tähtäimen tehokas ja kokonaisvaltainen ohjelma.

Lähde Times of Malta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit