Eurooppa Maahanmuutto

Malta salli Lifeline-alukselle ja 234 siirtolaiselle pääsyn Vallettan satamaan

Laittomia siirtolaisia Välimerellä. Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.
Välimerellä Libyan edustalta 234 siirtolaista kyytiin ottanut Lifeline-alus sai luvan rantautua Maltalle Vallettan satamaan. Aluksen kapteeni pidätettiin Italian antamien käskyjen noudattamatta jättämisestä.

Malta salli useita päiviä Välimerellä 234 siirtolaisen kanssa liikkuneelle Mission Lifeline-kansalaisjärjestön Lifeline-alukselle pääsyn Vallettan satamaan.

DPA kertoo, että aluksen rantauduttua Vallettaan Maltan poliisi tutki aluksen ja pidätti kapteenin. Muu miehistö sai poistua aluksesta.

Lifelinen kapteenia syytetään Italian viranomaisten ohjeiden noudattamatta jättämisestä. Italian viranomaiset olivat käskeneet Lifelineä luovuttamaan kyydissään olevat afrikkalaiset Libyan rannikkovartiostolle.

Maltan pääministeri ilmoitti alunperin pidättävänsä Lifelinen koko miehistön, sillä aluksen kapteeni oli väittänyt aluksen operoivan Alankomaiden lipun alla, mutta Alankomaiden viranomaiset ovat kiistäneet tiedon.

Italia kielsi aluksen pääsyn satamiinsa ja niin teki aluksi myös Malta. Maltan pääministeri Joseph Muskat antoi kuitenkin Lifelinelle kertaluonteisen luvan tuoda siirtolaiset Vallettaan sen jälkeen, kun tietyt Euroopan maat – Ranska, Alankomaat, Portugali, Belgia, Irlanti, Luxemburg ja Italia – olivat ilmoittaneet ottavansa vastaan ”joitakin aluksen siirtolaisista”.

Saksa ei osoittanut solidaarisuutta

La Repubblican mukaan Saksan sisäministeri Horst Seehofer (CSU) kieltäytyi avunannosta. Perusteluksi hän sanoi, että näiden 234 siirtolaisen tapauksessa avulle ei ole tarvetta.

Mission Lifelinen tiedottaja Axel Steier syyttää Seehoferia Italian sisäministerin Matteo Salvinin retoriikan omaksumisesta. Hänen mukaansa ”Seehofer käyttäytyy kuin saksalainen versio Salvinista”.

Vaikka 8 EU-maata ottavatkin Lifelinen 234 siirtolaista vastaan, Maltan pääministeri painottaa, että ne, jotka eivät ole oikeutettuja kansainväliseen suojeluun, tullaan palauttamaan lähtömaihinsa, ja asian vaatima prosessi tullaan käynnistämään välittömästi.

  • 196
    Shares