Eurooppa Maahanmuutto

Maltan ulkoministeri: Siirtolaiset lähetetään Libyasta merelle Maltan pääkaupungin koordinaatit GPS:ssä

Pakolaisalus Seefuchs Vallettassa. Kuva Gregor Rom / Flickr / CC BY-SA 4.0

Maltan ulkoministerin mukaan ihmissalakuljettajat ohjaavat laittomat siirtolaiset Pohjois-Afrikasta suoraan Maltan pääkaupunkiin Vallettaan.

Ulkoministeri Evarist Bartolon mukaan tuhannet siirtolaiset ovat lähteneet Libyasta kohti Länttä ja heidät on ohjattu suoraan Maltalle Vallettan koordinaatit GPS-laitteisiin syötettyinä.

– Vastaanottokeskuksemme ovat täynnä emmekä voi ottaa enempää, kun maan resurssit on kohdennettu COVID-19 -pandemiaa vastaan taistelemiseen, ja muiden maiden satamat on suljettu, ulkoministeri Bartolo sanoi TVM-kanavan ohjelmassa torstaina.

Bartolo kritisoi kansalaisjärjestöjä sanoen näiden Välimerellä operoivien alusten toimivan magneettina, jotka vetävät puoleensa ihmissalakuljettajia ja näiden salakuljettamia ihmisiä. Ulkoministeri muistutti Välimeren olleen hiljainen siihen saakka, kunnes saksalaisen Sea Eye -järjestön operoima Alan Kurdi -alus saapui paikalle ilmoittaen sijainnistaan.

Ulkoministeri Bartolo pitää vastuuttomana, että kansalaisjärjestöjen aluksen toimivat Välimerellä täysin tietoisena siitä, että satamat on suljettu.

– Tällä hetkellä on täysin vastuutonta, että saksalainen alus tulee Välimerelle kolmen tai neljän tuhannen kilometrin päähän kotimaastaan, Bartolo muistutti.

Vaikka ihmissalakuljettajat todennäköisesti lähettäisivät muutenkin salakuljetettavia siirtolaisia merelle, Bartolon mukaan alusten läsnäolo toimii vetovoimatekijänä ja rohkaisee ihmissalakuljettajia kiihdyttämään laittomia toimiaan.

Ulkoministeri arvosteli myös Euroopan unionia toimettomuudesta Välimerellä. Hänen mukaansa EU:lta puuttuu solidaarisuutta.

– Tämä on Euroopan unionille erittäin vaikeaa aikaa, koska eniten puuttuu ”unionia”, Bartolo painotti.

Lähde Malta Today.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit