Eurooppa Politiikka

Manowin väite ”Merkel avasi rajat eurokriisin takia” faktantarkastuksessa

Angela Merkel. Kuva Wikimedia Commons.
Saksalaisen politiikantutkijan väite siitä, että Merkel olisi avannut rajat Kreikan kriisin vuoksi, alistettiin faktantarkastajan tutkittavaksi.

Angela Merkel esitti rajojen avaamisen pakolaistulvalle ihmimillisen katastrofin vuoksi, mutta politiikantutkija Philip Manow kertoi toisenkin vaihtoehdon olleen mahdollinen. Manow esittää, että rajojen avaukselle oli taloudellinen syy. Focus-lehti teetti Stiftung Wissenschaft und Politik – säätiön asiantuntijalla Raphael Bossongilla faktantarkistuksen.

Todellinen syy Merkelin rajojen avaamiselle vuonna 2015
Teesi 1:

Rajojen avaaminen oli vaihtoehdoton päätös jotta Kreikan tukisopimus toteutuisi, eivätkä Saksan Kreikka-lainat joutuisi vaaraan Kreikan konkurssin vuoksi”.

Totta vai tarua?

Selvää on, että Kreikka on ollut useamman kerran lähellä konkurssia ja saanut suuren avun kansainvälisiltä toimijoilta, joista Saksa on yksi suurimmista. Merkel ja valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble olivat suuren kansainvälisen ja sisäpoliittisen paineen alla. Lisäksi Kreikkaan suuntautunut pakolaisaalto kasvoi vuonna 2015, koska Unkari lisäsi etelärajansa vartiointia.

Balkanin reitti sulkeutui, eivätkä pakolaiset päässeet enää Kreikasta eteenpäin. Vuonna 2016 tilanne rauhoittui Merkelin Turkin kanssa tekemän pakolaissopimuksen kautta.

Kreikka oli pahasti lyöty niin taloudellisesti kuin poliittisen tasapainon kannalta katsottuna. Näiden syiden takia Kreikan kaatumisen pelko kasvoi, ja pakolaisten määrä on varmasti vaikuttanut Merkelin rajojen avaamispäätökseen, kertoo SWP-asiantuntija Bossong.

Kuitenkin Bossong epäilee, että ”Saksan hallituksella olisi ollut kylmän strateginen suunnitelma pelastaa Kreikka avaamalla rajat”.  Päätökseen ovat hänen mukaansa vaikuttaneet myös humanitääriset syyt.

Tuolla hetkellä Euroopassa oli useita päällekkäisiä poliittisia kriisejä, joten on turha olettaa, että vain yksi syy olisi ratkaissut asian.

Lopputulos: Osittain totta

Teesi 2:

Kreikka-sopimus olisi kaatunut nopeasti, jos Kreikka olisi jätetty yksin Unkarin, Serbian, Kosovon ja Bulgarian suljettua rajansa”.

Totta vai tarua?

Selvää on, ettei Saksa saanut ystäviä suhtautumisellaan eurokriisiin ja sen hoitoon. Erityisesti Kreikassa Saksan vaatimien toimien vastustus kasvoi ohjelman edetessä. Valtion menojen leikkausten lisäksi kansainväliset rahoittajat odottivat Kreikan hoitavan lainansa  ja vievän läpi vaadittuja reformeja. On täysin mahdollista, että Tsipraksen johtama hallitus olisi lopettanut yhteistyön Euroopan kanssa, jos se olisi jätetty yksin.

Lopputulos: Totta

Teesi 3:

Saksassa vallitseva julkisessa keskustelussa ei taloudellista puolta tuoda esiin, eikä sitä haluta korostaa. Totuuden tilalle on kehitetty Angela Merkelille ’Äiti Teresa’-imago”.

Totta vai tarua?

Manow on oikeassa yhdistäessään rajan avaamisen ja Kreikka-sopimuksen.

Kuitenkaan ei ole syytä yhtyä Manowin kärjistykseen, sanoo Bossong.

Totta kai on olemassa osa väestöä, joka uskoo yksinkertaisimman selityksen rajojen avaamisen syyksi. Kuitenkin on oletettavaa, ettei 2015 keväällä tehty päätös syntynyt pelkästään humanitäärisistä syistä.

Lopputulos: Osittain totta

Lähde: Focus

  • 154
    Shares