Kolumnit

Marine Le Pen medialle: ”Ranskalaiset eivät luota mediaan tippaakaan, olettehan tietoisia siitä?”

Marine Le Pen servaa ranskalaisen median.

Ranskan Kansallisen Rintaman (Front National, FN) karismaattinen johtaja, presidenttiehdokas Marine Le Pen ei antanut toimittajan ohjailla itseään haastattelussa, vaan täysin rauhallisesti servasi tämän ja samalla ranskalaisen median.

Media: ”Sanotte, että hylätkää perinteinen media, etsikää uutiset internetistä! Ettekö ole tietoinen, että saattaa olla vaarallista puhua noin?”
Le Pen: ”Miksi?”
Media: ”Internetistä voi löytyä salaliittoteorioita, kaikenlaisia asioita, tieto ei välttämättä ole varmistettua …”
Le Pen: ”Eikö teidän mielestänne perinteinen media virittele salaliittoteorioita? Olen lukenut vaikka kuinka paljon Venäjän sekaantumisesta presidentinvaaleihin kampanjointiin ja sen sellaista. Siis tarkoitan, että perinteisessä mediassa on vähintään yhtä paljon valeuutisia kuin internetissä.”
Media: ”Mutta kaikenlaisia asioita voitaisiin kirjoittaa vaikkapa teistä, internetissä, ja kehotatte ihmisiä’ etsimään tietoa internetistä! Asioita joita ei ole varmistettu!”
Le Pen: ”Ei se voi pahempaa olla kuin se mitä te tyypit sanotte tai kirjoitatte perinteisessä mediassa, tiedäthän?”
Media: ”Tämä hieman medianvastainen laulantanne, tämä hieman Trumpin tapainen näkökulma: se toimi Yhdysvalloissa, joten käytättekö sitä nyt täällä Ranskassa?”
Le Pen: ”Hyvä rouva, Ranskan kansa ei luota mediaan tippaakaan, olettehan siitä tietoinen, vai ettekö?”

 

Suomessa Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan jopa 69 % suomalaisista ei luota mediaan. Vain neljännes tutkimukseen vastanneista koki, että media keskittyy olennaisiin asioihin yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ruotsissa puolestaan Tukholman kauppakorkeakoulun ja markkinatutkimusyhtiö NEPA:n tutkijat kertoivat viime syksynä Ruotsin olevan entistä jakaantuneempi sen suhteen mistä uutisia seurataan. Puolet kyselyyn vastanneista ilmoitti lukevansa uutisensa pääosin muualta kuin valtamediasta. Tämän ryhmän ihmiset “olivat myös hyvin aktiivisia jakamaan uutisia eteenpäin sosiaalisen median kautta”.  21 prosenttia ruotsalaisista kertoi etteivät luota valtamediaan ollenkaan.

  • 112
    Shares