Kolumnit

Mark Zuckerberg ristikuulustelussa – mielenkiintoista sisältöä

Kuva Brian Solls / Flickr / CC BY 2.0

Facebook-johtaja Mark Zuckerberg oli eilen illalla tuntien ajan USA:n kongressin senaattorien ristikuulustelussa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kuulustelun tuli käsitellä tietoturvaa ja tietojen väärinkäyttöä, johon Cambridge Analytica -yritys on syyllistynyt. Tilaisuus kääntyi kuitenkin erittäin nopeasti kysymystulvaksi, joka vyörytti koko Facebookin maailmaa koskien kaikkea, mitä senaattorien teki mieli tietää tästä sosiaalisen median kansanratsusta, voisi sanoa median Volkswagenista, joka jäi kiinni päästöjensä käpälöinnistä.

Cambridge Analytica

Luonnollisesti senaattoreita kiinnosti kohun keskiössä oleva Cambridge Analytica (CA). Laitos myi 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja laittomasti eteen päin, vaikkakaan ei kuitenkaan suoraan Facebookista. Tätä tapahtumaa Zuckerberg pahoitteli ja pyyteli anteeksi useaan kertaan hartaaksi loihditulla vakavuudella. Mark kertoi omaa syyllisyyttään lieventääkseen, että Facebook ei olisi voinut mitenkään estää CA:n toimia. Lopulta mies kehaisi, että Facebook ilmoitti asiasta käyttäjille jo viime viikolla.

Facebook on toiminut tällaisten tietojen väärinkäytön estämiseksi heti vuonna 2015 selvinneen tietovuodon jälkeen. Kuitenkin Facebook jätti tietovuodon ilmoittamatta USA:n tietoturvallisuudesta vastaavalle instanssille, FTC:lle. Kysyttäessä, miksi tämä ilmoitus jäi tekemättä Zuckerberg vastasi, että CA oli ilmoittanut ja vakuuttanut kirjallisesti hävittävänsä kerätyt tiedot ja pidättäytyvänsä niiden jatkokäytöstä. Tästä syystä Facebook ei nähnyt velvoitetta ilmoittaa tapahtumista viranomaisille tarpeelliseksi. Zuckerberg vakuutti, että Facebookin tietoon tuli vasta tänä vuonna, ettei CA ollut pitänyt lupaustaan ja oli käyttänyt tietoja edelleen.

Facebook kohta maksullinen?

Zuckerberg kertoi myös suunnittelevansa maksullista versiota Facebookista. Tässä versiossa käyttäjää ei kiusaa mainokset eikä tietoja kerätä mainoksia kohdentamaan. Lisäksi tuossa versiossa käyttäjällä on varmuus, ettei hänen tietojansa kerää kukaan kolmas toimija. Tämä mainosten ohjaus käyttäjien tietoja keräämällä nousi yhdeksi illan pääpuheenaiheeksi, johon senaattorit palasivat aina uudestaan ja uudestaan. Kohdennettua mainontaa koskevia syytöksiä vastaan Zuckerberg puolustautui kertomalla, että Facebook on hänen yrityksensä, jolla hän kerää rahaa elääkseen ja firman bisnesmalli on mainostulot.

Tässä Zuckerbergille annettiin oikeutta, koska palvelu on maksuton, ja mistä muualta rahavirtoja voitaisiin luoda jos ei mainoksista. Kuitenkin useiden senaattorien mielestä mainostulot tulisi tulla muusta kuin kohdennetusta mainostuksesta. Tähän Zuckerberg kertoi, että mainostajat kertovat mille kohderyhmälle haluavat mainoksiensa näkyvän ja Facebook ohjaa tätä mainosvirtaa maksajien halujen mukaan. Zuckerberg vakuutti, ettei mainoksien kohdennustietoja pääse ulkopuolisien käyttöön, koskaan!

Jatkossa Facebook tulee olemaan jaettu kahteen osaan. Toisessa voit maksaa ja käyttää palvelua ilman mainoksia ja toinen versio toimii kuten nyt, eli käytät palvelua ja maksat siitä tiedoillasi.

Mitä vielä?

Mielenkiintoista oli myös Zuckerbergin vastaus tai oikeastaan vastaamattomuus senaattorin kysymykseen: ”Kerääkö Facebook käyttäjiensä käyttäytymisestä tietoja vielä uloskirjautumisen jälkeen?”. Tällaiseen kysymykseen pitäisi Facebook-johtajan kyetä vastaamaan, mutta Zuckerberg ei tiennyt käytäntöä tai ei uskaltanut siitä puhua. Zuckerberg kuitenkin lupasi toimittaa muutaman päivän kuluttua heidän haluamansa tiedot, kun ne ensin jostain työpöytänsä laatikosta löytää.

Useihin muihinkin yksityiskohtiin meneviin kysymyksiin Zuckerberg tarjosi vastausta ”en tiedä. Saanko soittaa FB-teamille” ja lupasi toimittaa tietoja jälkijunassa parin päivän sisään. Tämä on jollain tasolla ymmärettävää, koska senaattorit pureutuivat erittäin pieniin itseään kiinnostaviin yksityiskohtiin, joita ison organisaation johtajan ei kuulu välttämättä miettiä tai tietää.

Yksi suurista teemoista oli itseoikeutetusti vaaleihin vaikuttaminen Facebookin kautta. Zuckerberg kertoi, että useita selvästi Venäjälle viittaavia ja sieltä käsin käytettyjä sivuja on suljettu kokonaan. Jatkossa kaikkien poliittista sisältöä mainoksissaan julkaisevien on tunnistauduttava Facebookille ja selvitettävä, kuka mainosten takana on.

Mark Zuckerbergin roolinvaihto

Eräs senaattori halusi esittää Markille yksityisyyttä koskevan henkilökohtaisen kysymyksen, johon senaattori halusi vastauksen yksityishenkilönä eikä Facebook-tiedonkerääjänä. Tämä senaattori halusi tietää, missä hotellissa Mark Washingtonissa asuu ja kenen kanssa hän on viimeisen kahden vuorokauden aikana käynyt keskusteluja tai kenelle hän on lähettänyt viestejä. Mark katsoi senaattoria ihmeissään eikä ilmeisesti lainkaan käsittänyt mitä kysyttiin, mutta lopulta vastasi änkyttäen, ettei halua valottaa kysyttyjä ”yksityisasioita”.

– Tämän takia tätä kuulustelua käydään, vastasi senaattori. Kyse on yksityisasioista ja siitä, kuinka pitkälle moderni Amerikka on valmis niistä luopumaan ollakseen verkottunut. Saattaa olla, että tällä hetkellä Mark Zuckerberg käsitti hetken ajan, miten tärkeää yksityisyys lopulta on. Muutaman sekunnin ajan hänellä oli selvästi epämukava olo ja hän kenties ymmärsi, mikä on verkottumisen hinta hänen palvelussaan.

Facebook-monopoli ja ilkikurinen senaattori

Erittäin mielenkiintoiseksi tilanne muodostui erään ilkikurisesti hymyilevän senaattorin saatua kysymysvuoron. Tämä senaattori kysyi Markilta kysymyksen teeman ulkopuolelta, mutta sai kovapintaiseksi havaitun Facebook-johtajan reagoimaan. Senaattori kysyi Zuckerbergiltä ratkaisua ongelmaansa autonvaihdon suhteen. – Jos haluan vaihtaa autoa, koska olen kyllästynyt Fordiini, se onnistuu helposti, mutta mitä muita vaihtoehtoja Facebook-käyttäjällä on olemassa? Tällä kysymyksellä senaattori halusi ilmiselvästi saada vastauksen, että Facebook on monopoli.

Oikeasti Facebookilla ei ole kilpailijoita ja tämän takia Zuckerberg heittäytyi mietteliääksi. Hän selitti, että sosiaalisessa mediakentässä on useita kilpailijoita, jotka tarjoavat vastaavia palveluita. Mark mainitsi Amazonin, Googlen, Applen ja joitain muitakin. Tämä vastaus ei tyydyttänyt senaattoria, joka lisäsi höyryä kysymällä ”tasavertaista ja yhdenmukaista” palvelua tarjoavista kilpailijoista, joihin Facebook-käyttäjät voisivat siirtyä, jos he kyllästyvät.

Tähän Zuckerberg tarjosi Twitteriä, mutta tämäkään ei saanut senaattoria tyytyväiseksi, koska Twitterillä ei ole kaikkia Facebookin tarjoamia mahdollisuuksia. Zuckerberg ei keksinyt yhtään täysin vastaavaa kilpailijaa, ja ilmaan jäi vähintäänkin epäsuorasti leijumaan sana monopoli!

Kaikille paikalla olijoille oli ilmeisen selvää, että Facebook on monopoli. Tämä näkyi Zuckerbergin olemuksessa, sillä hallitus on viime vuosina käynyt rajusti monopolien kimppuun ja tuhonnut ne yksi kerrallaan. Tästä esimerkkeinä käytettäköön puhelin- ja öljy-yhtiöitä.

Facebookin osakkeiden arvo

Facebookin osakkeiden arvo alkoi nousta heti kuulustelun alettua. Se nousi pörssin sulkemiseen asti ja saavutti 164,38 dollarin tason, joka on pari dollaria korkeampi kuin ennen kuulustelua (162 dollaria).

Lopuksi voidaan sanoa, että Zuckerberg pääsi kuulustelusta läpi pelkillä punaisilla poskilla ja kevyesti änkyttäen. Giganttisen sensaation aiheuttavaa paljastusta ei kuulustelussa saatu esiin tai senaattorit eivät osanneet kutittaa Zuckerbergiä oikeasta kohdasta.

Demokratian nimissä on ilmeisesti oletettava, että senaattorit tekivät parhaansa?

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit