Eurooppa Rikos

Marokko varoitti Saksaa terroristista

Kuva Karl-Ludwig Poggemann / Flickr / CC BY 2.0

Berliinin joulumarkkinoiden terrori-iskusta tulee kolme vuotta. Tiedot Breitscheidplatzin tapahtumia edeltäneen seurannan ja rikostutkinnan raskaista virheistä ovat lisääntyneet.

Marokon turvallisuuspalvelu varoitti syksyllä 2016 Saksan keskusrikospoliisia (BKA) vaarallisesta terroristisolusta, jonka jäsen Anis Amri toteutti terrori-iskun joulutorilla ihmisten päälle anastetulla kuorma-autolla. BKA:n saama tieto ei koskaan tavoittanut Berliinin osavaltion rikospoliisia (LKA).

Tutkinnan virheisiin on kiinnitetty aiemminkin huomiota. Nyt Berliinin rikospoliisin taholta on kerrottu, että jos sen tiedossa olisivat olleet marokkolaisten varoitukset, olisi tunisialaisen Anis Amrin toimet otettu uudestaan tutkintaan. Tämä olisi voinut estää rikollisen iskun. Amria oli pidetty ”vain” huumeiden välittäjänä.

Tagesspiegel kertoo nyt, että alkuvuodesta 2017 olisi BKA:ssa pyritty peittelemään tehtyä virhettä. Salailuun osallistui korkeita viranomaisia LKA:sta (mm. Berliinin rikospoliisin päällikkö) että BKA:sta ja suojelupoliisista. Motiivina oli pyrkiä estämään oppositiota saamasta virheistä pontta hallituksen arvostelulle.

Marokon turvallisuuspoliisi oli kertonut muun muassa Anis Amrin lähipiiristä, johon kuului marokkolainen salafisti Toufik N. He olivat oleskelleet Ranskassa ja asuneet yhdessä. Amri oli jakanut asunnon myös Berliinissä Al-Qaidan marokkolaisen kannattajan kanssa. Alunperin Anis Amri oli saapunut Italiaan, josta rikostuomioiden jälkeen siirtyi Saksaan.

Joulukuun 19. päivänä 2016 Amri ajoi anastetulla kuorma-autolla joulumarkkinayleisön päälle Breitscheidplatzilla, Keisari Wilhelmin muistokirkon lähistöllä. Kaksitoista ihmistä kuoli. Eri tietojen mukaan loukkaantuneita oli noin 50, heistä useimmat vakavasti loukkaantuneita. Yksi kuolleista oli kuorma-auton hytistä löydetty puolalainen autonkuljettaja, jonka Amri oli murhannut.

Amri pääsi pakoon paikalta, mutta kuoli 23. joulukuuta rautatieasemalla Milanossa. Hän kuoli itse avattuaan tulen kohti kahta italialaista poliisia, jotka tarkistivat hänen henkilöllisyyttään.

Lähteet n-tv, Tagesspiegel.

  • 88
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset