Eurooppa Maahanmuutto

Marokkolainen siirtolainen: ”Minut karkotettiin Saksasta, mutta palaan takaisin vaikka uimalla”

Kuva Shutterstock.

655 marokkolaista karkotettiin Saksasta kotimaahansa vuonna 2018. Naseem oli yksi heistä. Hän on kuitenkin päättänyt palata takaisin.

Naseem lähti Marokosta kohti Eurooppaa vuonna 2015. Hän matkusti ensin Turkkiin, sieltä meriteitse Kreikkaan ja edelleen Unkarin ja Itävallan kautta Saksaan.

– Ylitimme rajoja, kuljimme läpi metsien ja kiipeilimme kivien yli. Sudet jahtasivat meitä ja joskus kuljimme hylättyjä rautateitä pitkin – Naseem muistelee raskasta matkaansa Marokosta Saksaan.

Kaikista pahinta oli vaatevaraston katoaminen Välimereen. Lämpötilat Balkanin metsissä olivat alhaiset, ja Naseemilla oli kylmä.

– Onnekseni tapasin marokkolaisia jannuja ja sain heiltä vaatteita, Naseem kertoo.

Naseem viettää nyt hiljaiseloa rauhallisessa Marokossa syyttäen saksalaisia ymmärryksen puutteesta.

– Jos saksalaiset olisivat kokeneet saman kuin me, käännyttäisivätkö he meidät takaisin niin herkästi? Matkamme Saksaan kesti tosi kauan, mutta paluuseen meni vain kaksi tuntia, mies ihmettelee.

– Kun minulle kerrottiin, että minun pitää palata, tuntui kuin elämäni olisi tuhottu, mies kertoo pyyhkien silmäkulmastaan kyyneliä.

Pakkopalautus on myös kunnian päälle käyvä asia. Monet marokkolaiset kokevat, että pakkopalautetut ovat epäonnistuneet Euroopassa. Naseemin mukaan monet eivät kuitenkaan tajua, että kaikki siirtolaiset eivät edes päässeet Saksaan asti, kuten hän onnistui tekemään.

– He sanovat, että olisitte yrittäneet kovemmin [jäädä Saksaan], mutta me sentään vietimme siellä kolme vuotta, siirtolaismies kommentoi.

Mies valittaa, että Marokossa ei ole hänelle mitään. Siellä ei ole työtä ja siellä on kaiken lisäksi tylsää. Kaiken kokemansa jälkeenkään Naseem ei ole luopunut unelmastaan elää Euroopassa.

Hän on päättänyt palata, vaikka uimalla.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit