Eurooppa Rikos

”Meillä on todisteita eräiden pelastajien ja ihmissalakuljettajien välisistä yhteyksistä”

Catanian syytäjä: ”On puheluita, joilla ohjataan maahantuloa ja epäilyttävien henkilöiden rahoittamia ryhmiä. Poliitikkojen on puututtava asiaan”

Sisilian kanaalissa kovassa merenkäynnissä epätoivoisia henkilöitä pelastavat ei-valtiolliset organisaatiot (NGO) eivät ole kaikki samanlaisia: ”On hyviä ja pahoja”, sanoo Catanian syyttäjä Carmelo Zuccaro. Hänen syyttäjänvirastonsa on eniten tekemisissä maahanmuuttoasioiden kanssa, enemmänkin välttämättömyyden johdosta, kuin valinnan takia. Muut virastot, kuten Palermo, Cagliari ja nyt myös Reggio Calabria, tutkivat haaksirikkoja, pelastustapauksia, maahantuloa ja ei-valtiollisten organisaatioiden puuhia. Catania on kuitenkin tehnyt tätä jo pitemmän aikaa Lampedusan edustalla 3.10.2013 tapahtuneesta laivan traagisesta uppoamisesta lähtien, jolloin kuoli 368 henkilöä. Lisäksi sen toiminta-aluetta on Sisilian itäosa, jossa sijaitsevat Pozzallon, Augustan, Catanian ja Messinan satamat, jotka ovat yksin ottaneet vastaan suurimman osan Italiaan saapuneista maahanmuuttajista; Täällä tämä valtava henkilöjoukko ”aiheuttaa järjestyshäiriöitä ja rikollisuuteen liittyviä kriisejä, jotka voivat vaikuttaa väestön sosiaaliseen kudokseen” – kertoo Zuccaro. ”Cataniassa on enemmän ihmissalakuljetusta ja erityisesti lapsikauppaa koskevia oikeusjuttuja, kuin Roomassa, itse asiassa eniten koko Italiassa; Lisäksi ovat laittomaan työntekoon ja työntekijöiden hyväksikäyttöön liittyvät ongelmat, sekä vastaanottoon ja ylläpitoon käytettyihin rahoihin liittyvät kysymykset, joiden yhteydessä voi esiintyä vakavia väärinkäytöksiä”.

Kun viime vuonna saapui 181.000 maahanmuuttajaa ja tänä vuonna odotetaan saapuvan vähintään 250.000 henkilöä, niin asiaa joudutaan tarkastelemaan kaikista näkökulmista. Siksi tätä oikeusistuinta kuormittaa suunnaton työtaakka. Valtava merkitys on myös ei-valtiollisilla organisaatioilla, jotka ovat vähän yli vuoden ajan partioineet aluksillaan – jotkut myös lentokoneillaan ja miehittämättömillä ilma-aluksillaan – Välimerellä Libyan edustalla. Miksi he ovat siellä, miten niitä rahoitetaan, onko niillä suoria yhteyksiä ihmissalakuljettajiin? Näihin kysymyksiin yrittää löytää vastauksia viiden catanialaisen syyttäjän ryhmä, joka yhdessä Squadra mobilen ja Guardia di finanzan kanssa on tutkinut asiaa jo jonkin aikaan: ”Lääkärit ilman rajoja ja Pelastakaa lapset järjestöistä ei ole juuri sanottavaa, mutta tilanne on toinen kun puhutaan järjestöjen enemmistöstä, johon kuuluvat esim. maltalainen Moas ja saksalaiset” (näihin kuuluu viisi yhdeksästä merellä toimivasta ei-valtiollisesta järjestöstä, ja sitten on vielä espanjalainen Proactiva Open Arms). Hyvät ja pahat siis: ”Meillä on todisteita siitä, että eräiden ei-valtiollisten järjestöjen ja Libyan ihmissalakuljettajien välillä on suoria kontakteja. Emme tiedä vielä, miten käyttää näitä tietoja oikeusprosessissa, mutta olemme melkoisen varmoja asiasta; On todennettu puheluja, joita on soitettu Libyasta eräille ei-valtiollisille järjestöille, merkkivalot ohjaavat reittiä näiden organisaatioiden aluksien luo ja on aluksia, jotka yhtäkkiä sammuttavat paikantamiseen käytettävän lähettimensä”, sanoo Zuccaro.

Syyttäjä ei kerro, miten hän on saanut haltuunsa nämä tiedot; Kuitenkin koska EU:n rajavirasto Frontex on määritellyt ”Risk analysis 2017” -raportissaan eräät ei-valtiolliset organisaatiot ”takseiksi” ja Italian Libyassa toimivalla salaisella palvelulla on yksityiskohtaista tietoa, niin ei ole suuri mysteeri, mistä tiedot ovat peräisin. Mahdollisesti juuri tästä syystä Zuccaro puhuu todisteista, joita ei ole mahdollista käyttää oikeusprosessissa. Kaikki yhdeksän ei-valtiollista organisaatiota ovat kuitenkin syyttäjälaitoksen seurannassa: ”Epäilyttävien järjestöjen kohdalla meidän on saatava selville, mitä ne ovat tekemässä, ja niiden kunnollisten järjestöjen osalta on syytä kysyä onko oikein ja normaalia, että Euroopan hallitukset antavat näiden päättää miten ja missä Välimerellä puututaan tilanteeseen”.

Catanian syyttäjälaitos tietää, että ihmissalakuljettajilla, joista eräät on jo tunnistettu, on kaksi pääasiallista rahoituslähdettä: Öljyn salakuljetus ja maahanmuuttajat. Tiedossa on myös, että viimeaikoina ilmalla täytetyt kumiveneet – jotka ovat heikkolaatuisia ja pystyvät kellumaan veden pinnalla vain vaivoin, juuri sen aikaa mitä pelastaminen 20 mailin sisältä vaatii – ovat lähteneet melkein kaikki liikkeelle Tripolitanian Zuarasta, joka alue ei ole Serrajn hallituksen kontrollissa. Nyt syyttäjälaitos pyrkii selvittämään onko näiden ei-valtiollisten organisaatioiden rahoittajina näitä samoja ihmissalakuljettajia. Tähän liittyviä viitteitä on koottu.

Toisaalta selvittämisen arvoisia asioita ovat mm. se, että mitä täällä tekee Robert Peltonin kaltainen henkilö, joka valmistaa taisteluveitsiä, tai maltalainen ex-upseeri Ian Ruggier, joka ei ole koskaan ollut hellämielinen saarelleen saapuneita maahanmuuttajia kohtaan. He molemmat kuuluvat maltalaisen rikkaan avioparin Cristopher ja Regina Catambrone lähipiiriin. Catambronet ”keksivät” Moas-järjestön vuonna 2014. Eräs kysymys on myös se, että miksi eräitä ei-valtiollisia järjestöjä rahoittavien tahojen joukossa on miljardööri George Soros. ”Tutkinta vaatii aikaa ja Euroopalla ei ole varaa odottaa – varoittaa syyttäjä Zuccaro – ja toisaalta oikeudellinen reagointi ei riitä, huolimatta mainiosta yhteistyöstä, jota saamme kaikilta tahoilta. Ongelma on pohjimmiltaan poliittinen ja Euroopan hallitusten, ei pelkästään Italian hallituksen, on puututtava pikaisesti asiaan; Sanoin tämän viime kuussa senaatin Schengen-komitealle, toissapäivänä Sisiliaan tulleelle EU-parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle (LIBE) ja tulen kertomaan tämän saman asian myös ensi viikolla senaatin puolustuskomitealle. Minun mielestäni tänä vuonna saapuviksi arvioitujen määrä – 250.000 henkilöä – on hyvin matala arvio.

La Stampa

  • 381
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset