Eurooppa Politiikka

MEP:it safarille Keniaan – ”reissut ovat kalliita, mutta ei niitä pakoonkaan pääse”

Kymmenittäin europarlamentaarikkoja valmistautuu lentämään viisipäiväiselle matkalle Keniaan. Matka tulee maksamaan noin miljoona euroa.17. joulukuuta 136 EU-virkailijaa, mukaan lukien 78 lainsäätäjää sekä 31 tulkkia, matkustavat Nairobiin osallistuakseen ACP-EU parlamentaariseen yhteistyökokoukseen (African Caribbean Pacific – European Union Joint Parliamentary Assembly). ACP-EU on yhteistyöelin, jonka muodostavat EU ja 79 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtiota.

Kenian vierailu on viimeisin esimerkki MEP:ien innokkaasta osallistumisesta kaukomatkoille päästäkseen ulkomaille keskustelutilaisuuksiin. Tämä matka tulee juuri syyskuun Uruguayn matkan jälkeen, jolle osallistui 40 lainsäätäjää ja kymmenittäin virkailijoita. Parlamenttilähteet ovat sanoneet kyseistä matkaa ”selkeäksi turistireissuksi”.

MEP:ien matkat ovat joutuneet tarkemman tarkastelun alle niihin osallistuneiden suuren määrän, korkeiden kustannusten ja matkojen selkeiden tavoitteiden puutteen vuoksi.

”Matkat kuten Kenian reissu ovat kalliita,” parlamentin virkailija sanoi, ” mutta ei niitä pakoonkaan pääse, koska meitä sitovat kansainväliset sopimukset. Ei meillä muutoin ole minkäänlaista poliittista tahtoa Kenian reissuun.”

ACP-EU:n verkkosivujen mukaan ACP-EU:n ”täysistunto on ainoa kansainvälinen kokoontuminen, missä useat maat istahtavat säännöllisesti yhdessä edistämään pohjoisen ja etelän välistä keskinäistä riippuvuutta.”

MEP:t ja paikalliset lainsäätäjät pitävät ”sovittelukokouksia”, ”nuorisolounaan”, osallistuvat työpajaan Kenian puutarhataloussektorin kanssa, vierailevat Nairobin liepeillä ”terveyslaitoksessa” ja osallistuvat ”Ravintoon sijoittaminen: kehityksen perusta” -aiheiselle työlounaalle.

He myös äänestävät useasta ei-sitovasta kannanotosta kuten ”Perheviljelyn haasteet ja pienimuotoinen maatalous Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maissa”, sekä ”laittomien taloudellisten virtojen vaikutus kehittyvään talouteen.” Lähes puolet Kenian väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.

Syyskuussa lähes 100 virkailijaa ja MEP:ä lensi business-luokassa Montevideoon, Uruguayn pääkaupunkiin, kolmen päivän matkalle. Matkaa varten oli budjetoitu yli puoli miljoonaa euroa.

Tämä matka johti ei-sitoviin kannanottoihin koskien ”julkisen talouden velkojen uudelleenjärjestelyä”, ”epätasa-arvon korjaamista sosiaalisen yhteenkuuluvuuden toimintaperiaatteilla” sekä Kolumbian rauhanprosessin tukemista.

Viime vuonna yli 40 MEP:ä matkusti neljäksi päiväksi Fiji-saarelle eteläiselle Tyynellemerelle EU-ACP parlamentaarisen komitean sessiota varten. Vaikka EU-parlamentti saa väelleen erikoishinnoitellut matkat, yksisuuntainen matka Fijin pääkaupunkiin Suvaan maksoi kesäkuussa joka tapauksessa vähintään 1.800€.

EU-parlamentin julkaiseman ”tilinpäätöksen” mukaan Kenian matkaa varten on budjetoitu 870.207€, sisältäen 228.284€ tulkkauspalveluihin. Budjetti on laskettu maksimiosallistujamäärän mukaan, ja tähän mennessä 50 MEP:ä on jo ilmoittanut osallistuvansa reissuun. On epäselvää, paljonko matka tarkalleen maksaa veronmaksajille, sillä matkaan osallistuvilla on 18 kuukautta aikaa laskuttaa matkakustannukset.

Yksi asia on kuitenkin varma: jokainen MEP saa päivärahaa 153€ matkapäivää kohti matkustaessaan EU:n ulkopuolelle, ja jokaisen tulkin päivittäinen korvaus on 650€.

Erään toisen EU-parlamentin julkaiseman Kenian matkaa koskevan dokumentin mukaan, matkabudjetti sisältää jokaista MEP:ä kohden hotellikuluja 150€ jokaiselle matkapäivälle, 12.000€ ”erityisavustajia” ja 11.000€ ”rahteja” varten.

”Meidän täytyy rahdata mukana Euroopan unionin lippuja, laatikoittain dokumentteja ja tietokoneita,” virkailija sanoi. ”Jotkut maat voivat olla joskus hieman antiikkisia.”

Budjetti pitää myös sisällään 3.000€ ”työlounaita” varten 60:lle ihmiselle kaupungissa, missä täysi menu huippuravintolassa harvoin yltää 25:een euroon.

EU-parlamentin verkkosivuilla julkaistun virallisen ohjelman mukaan, MEP:ien odotetaan yöpyvän joko neljän tähden Hotel Hiltonissa tai Intercontinentalissa.

Matkaohjelma myös varoittaa keltakuume-epidemiasta sekä Kenian ennustamattomasta säästä. Lisäksi siitä löytyy linkit Kenian Turisminedistämiskeskuksen sivuille, jossa tarjotaan kameli- ja helikopterisafareja maan ”ainutlaatuisissa maisemissa.”

Politico.eu

  • 35
    Shares