Kotimaa Politiikka Uutiset

Meretvuo: Sota yhdistää kansan aiemmista poliittista jakolinjoista riippumatta

Kuva: Marko Meretvuo

Toimittajana Miro Sarola:

Kansalaisen lukijat saivat lähettää yleisökysymyksiä turvallisuuspolitiikan asiantuntijalle Marko Meretvuolle. Hän valmistui viime keväänä Jyväskylän yliopiston uudesta Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelmasta koulutusohjelman ensimmäisenä, ja julkaisi sen jälkeen kirjan ”Turvallisuuspolitiikka” (Kiuas, 2021). Meretvuo pitää aiheeseen liittyvää blogia Perussuomalaisten nettisivuilla ja kommentoi turvallisuuspolitiikan ajankohtaisia asioita AlfaTV:n uutisissa.

Kansallismielisistä on toisinaan yritetty luoda jonkinlaista Venäjä-myönteistä mielikuvaa, miten näet asian?

Monet näistä mielikuvista juontavat varmasti juurensa vuosien taakse, jo ajat sitten edesmenneen Ilja Janitskinin MV-lehden aikoihin. Vielä pari viikkoa sitten esimerkiksi Oula Silvennoinen yritti valheellisia tietoja levittäen yhdistää AlfaTV:n uutiset jonkinlaiseksi ”Putinin trolliksi”, vaikka kanava on ollut vahvasti ukrainalaisten tukena ja tehnyt alueelta erikoislähetyksiä jo ennen tämän sodan alkamista. Viimeistään Jussi Halla-ahon viimeaikaiset ulostulot ovat lyöneet luun kurkkuun tätä narratiivia toistaneille, vaikka mm. verkkolehdet Kansalainen ja Sarastus ovat kyllä jo vuosia korostaneet Ukraina-myönteisiä ja Venäjä-kriittisiä näkemyksiä. Viime aikojen tapahtumat ovat osoittaneet Venäjän todellisen luonteen niillekin harvoille kansallismielisille, jotka ovat vielä pitäneet sitä jonkinlaisena kansalliskonservatiivisten arvojen mallimaana. Kun Putin lähettää islamistitaistelijoita Syyriasta ja Tšetšeniasta sotimaan nationalistiveljiämme vastaan, ei kenellekään pitäisi olla epäselvää, kummalla puolella me olemme tässä sodassa. Mielenkiintoinen ulottuvuus narratiivien sodassa on myös Venäjän käyttämä natsi-retoriikka, joka on aiheuttanut ainakin sen, että länsimaisessa mediassa ei ole enää pariin kuukauteen puhuttu mitään ”Ukrainan uusnatseista”, joita viimeiset kahdeksan vuotta on kauhisteltu niin Suomen kuin monien muidenkin länsimaiden uutismedioissa. Olisikin mielenkiintoista kaivaa nämä jutut esille ja lähestyä niitä kirjoittaneita toimittajia kysymyksellä ”oletko vielä samaa mieltä Ukrainan natseista, ja kaduttaako sinua nyt se, että olet levittänyt Venäjän käyttämää narratiivia?”.

Pitäisikö Suomen auttaa Ukrainaa, ja jos kyllä, niin millä tavoilla?

Tietenkin pitäisi, ja nythän Suomi tekikin historiallisen päätöksen aseiden lähettämisestä Ukrainaan. Meidän oman turvallisuutemmekin kannalta on parempi, että Venäjä kärsii Ukrainassa raskaat tappiot, eli tavallaan käymme sotaa Venäjää vastaan epäsuorasti, vaikka sotilaitamme ei siellä taistelekaan. Jonkin verran suomalaisia vapaaehtoisia on kyllä lähtenyt alueelle, mikä on hienoa ja kannustettavaa toimintaa.

Miten Suomi voisi tässä tilanteessa tukea Ukrainan nationalisteja?

Minusta tuntuu siltä, että Suomesta asti katsottuna ei välttämättä ymmärretä Ukrainassa vallitsevaa tilannetta siltä osin, että meillä puhutaan edelleen Ukrainan nationalisteista jonkinlaisena erillisenä tai ”kolmantena” osapuolena tässä sodassa. Minulla on ystäviä Ukrainassa, joihin pidän säännöllisesti yhteyttä, ja juuri tällä hetkellä, kun kansa siellä taistelee olemassaolostaan, kaikki ukrainalaiset ovat nationalisteja. Esimerkiksi tähän asti paikallisen laitaoikeiston hyljeksimä presidentti Zelenskyi on saanut rohkealla esiintymisellään myös heidän tukensa taakseen. Sota on niin mullistava olotila kansakunnalle, että se yhdistää kansan aiemmista poliittista jakolinjoista riippumatta, aivan kuten tapahtui Suomessa 1939. Koska elämme itse rauhan aikaa, meidän on ehkä vaikea ymmärtää tätä, ja siksi saatamme edelleen täällä puhua ”Ukrainan nationalisteista” jonkinlaisena erillisenä, poliittisena segmenttinä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että tilanne olisi pysyvästi muuttunut: kun aseet lakkaavat puhumasta, palautuvat entiset sisäpoliittiset kysymykset pöydälle, ja tätä tilannetta silmällä pitäen olisi tietysti mahdollista toimia jo nyt. Tämä voi tapahtua mm. tukemalla rahallisesti Azov-rykmenttiä, kuten Kansalaisessakin on aiemmin ohjeistettu.

Nato-kysymys jakaa tällä hetkellä kansallismielisiä. Pitäisikö mielestäsi Suomen liittyä Natoon?

Pitäisi. Olen ollut tähän asti optio-politiikan kannattaja, ja vakauspolitiikan ja hyvien kauppasuhteiden ylläpitäminen on puhunut liittymistä vastaan. Nämä syyt poistuivat 24.2.2022, samalla kun saimme huomata naapurivaltiomme olevan laajentumishaluinen ja pidäkkeetön roistovaltio. Monet kansallismieliset vastustavat edelleen Natoa, koska se on osa ns. liberaalia arvoyhteisöä, mikä on tietenkin totta. Se, että joudumme liittymään Natoon, ei ole ihanteellinen tilanne, mutta nähdäkseni se on välttämätöntä kansallisen turvallisuutemme takia, ja tosielämässä ei yksinkertaisesti ole aina varaa toimia pelkkiä ihanteitaan noudattaen. En myöskään korostaisi Naton roolia arvoyhteisönä liikaa, sillä mm. Puola on onnistunut hyödyntämään jäsenyyttään noudattaen samalla varsin kansalliskonservatiivista politiikkaa. Kannattaa huomata, että Puola on tämän politiikkansa takia joutunut vaikeuksiin nimenomaan EU:n, ei Naton kanssa.

18 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tosi asiantuntija

Kyllä on todellinen asiantuntija jolla on laajaa näkemystä kun on juuri valmistunut koulusta. Jep jep. Palataan asiaan 30 vuoden päästä. Silloin on jo ehkä syntynyt omiakin ajatuksia.

Vanhempi setä

Kyllä, jokin tässä haiskahtaa. Minkä verran on sitten kyse tietämättömyydestä ja minkä verran silkasta poliittisesta laskelmoinnista, on tässä nähdyn suppean aineiston perusteella vaikea sanoa. Mutta selvästikään kaikki ei ihan täsmää.

Tämä Meretvuo kun yrittää esiintyä samaan aikaan vankkumattomana nationalistina sekä globalistisen narratiivin intomielisenä julistajana. Ja näitä molempiahan ei voi edustaa samaan aikaan.

juha II

Tuo ”yhdistyminen” on kuoleman suudelma”, joka salakavalasti tekee sitä myyräntyötään, jota EU-globalistit ja WEF:n tallissa ”hirnuvat” yksinkertaiset, mutta rahan ahneet maanpetturipoliitikot ottavat vastaan jokaisen käskyn sen pääkonnalta.

Ukrainankin ”presidentti” Zelesny kuuluu aivan kuten kaunis ja pätevä pääministeri Sanna Marinkin kyseiseen ”kultapossukerhoon”. Sen lisäksi kuten eräs ilmeisen jälkeenjäänyt, mutta samalla rohkea eläkkeellä oleva amerikkalainen kenraali totesi Zelesnyn olevan nukke (Biden, WEF, NATO ja EU), jonka pitäisi lopettaa sota mahdollisimman pian eikä pitkittää sitä mankumalla valheellita tukea jota hänelle luvattiin.

Täytyy nyt kuitenkin pitää mielessä se, ettemme ME ole sodassa, vaikka NATO:a ajetaankin nyt aallonharjalla ja olisi ajettu muutoinkin, sillä Niinistö ei missään vaiheessa siekaillut rikkoa Suomen perustuslakia tai olla piittaamatta Suomen kansan mielipiteestä. NATO paantaa yhtä paljon tavisten elämää kuin sitä on tehnyt EU. Vain poliittinen eliitti hihkuu suuresta onnesta ja samppakaljan lipittämisestä sekä takarivin ryhmäkuvista ”maailman suurten” kanssa. Ja kaikkea tätä meille julistaa yhtä korruptoitunut ja kaukana kansasta oleva valtamedia, jossa kaikessa tässä vastenmielisessä näytelmässä on vain maksajan rooli mitä vain umpitollot ”liitelijät” turhamaisissa narsistisissa mielissä keksivätkään.

Täytyy monoliittina muistaa tämänkin sodan kohdalla, ettei vain ilmatilaa hallitse hävittäjät vaan myös mitä karkein ja vääristellyin sotapropaganda molemmilla puolilla. Ja kaiken taiteen ja sääntöjen mukaisesti emme saakaan muuta tietoa, mitäb Ukraina tai jopa paremminkin ”länsi” sen puolesta meille kertoo. Sotaan pitää joko osallistua eikä ”osallistua” irvistelemällä kulloisellekin pahikselle tai ”pahikselle”!
Sota ei ole vielä täällä, mutta se kyllä saadaan tänne, eikä se ole edes mahdoton tehtävä, mutta siitä eteenpäin ei ole muuta kuin hävittävää olipa Venäjä kuinka ”heikko” tahansa.
Sen saivat kokea vallankin Adolf Hitler ja itsestään voitonvarma nerokas straregi Napoleon Bonabarte.

Kun USA lähti Afganistanista kuin se lähti. Loppu on ollut vain historiaa ja uskallanpa uumoilla, että Taiwan on seuraava potilas Kiinan ”praktiikassa”!

Ja, jos jotain haluaa Ukrainan sopasta oppia. On se, että se jäi paljolti aivan yksin niin kuin aina käy sellaiselle joka kokee elämässään bankrotin. Eipä näy siipiveikkoja ja eikä edes sukulaisiakaan sen jälkeen.

Omissa asioissaan on syytä käyttää omia aivojaan ja seistä omilla jaloillaan!

Vanha suomalainen sananlasku: ”Seipäällä toinen toisen asian ajaa!!!”

ike

Tuli vaan mieleen että tottakai Kiina tukee Venäjän politiikkaa niillähän on aivan samat tavoitteet. Pitää vallassa oleva porukka vallassa keinolla millä hyvänsä. Ajattelevat saavansa tukea Venäjältä kun omassa maassa alkaa kiehumaan ja ihmiset väsyvät totalitarismiin. Ei tämä nyt ole mitenkään kannanotto Ukrainan sotaan muuten kuin että ihmisten tappaminen on aina väärin, siis muiden kuin totalitaaristen maiden mielestä.

Hh1488

Nationalismi ja globalismi, kun ei vaan mahdu samaan kuplaan. Eli toinen sulkee/pyrkii sulkemaan toisen pois, molempia ei voi olla

Hh1488

En usko. Pääasia että suunta on oikea, eli kohti tuhoa. Siitä sitten rakennetaan uusi uljasmaailma, eka kaiken pitää tuhoutua.

Rudi

Suomessa on tiedoitusvälineet päättäneet olla Ukrainan sotapropagandan osa, ja tässä tilanteessa osuu hyvin presidentin kommentti ”naamiot on riisuttu”. Yllättävän helposti katosi perussuomalaisten mediakriittisyys ja paniikkiin menivät sellaisetkin sen johtajat joista sitä ei millään olisi uskonut. Ja tosisaan, itse en usko ainuttakaan Venäjän sotavaletta, mutta en myöskään tätä nykyistä vallassa olevaa narratiivia. Suomalaisilla ihan syystäkin syvällä kytevä ylisukupolvinen venäläisviha on saanut nyt luvan kanssa puhjeta kukkaan, ja sen tueksi kelpaa ihan mikä tahansa huttu jota tarjolla on.

sinimusta fani

En luota Venäjään enkä Suomen mediaa enkä Usaan. Siksi : Ei Natoon ja pois EUsta ja rajat kiinni.

Timppa

Ikinä ei saa persut minulta enää ääniä, ne on sotahulluja globalisteja ja natzeja, niinkuin vihervasemmistolaiset on aina sanoneet. Pakko se on uskoa ja myöntää virhe.Naamiot on nyt laskettu ja kasvot paljastettu, sieltä irvistää Halla-ahon sotakiimainen naama.

Ilkka Forsten

Näyttääkö Putinin pöhöttynyt naama jotenkin rauhaan pyrkivältä ? Sinä et äänestä PS:n puolesta enkä minä vasemmistoliiton. Olemme siis asemasodassa. Miksi vain suomessa ollaan sotahulluja jos itänaapurin toimesta aletaan uhkailemaan itsenäisiä valtioita ? Koska syytät avoimesti Perus-Suomalaisia, ja vedät samaan hengenvetoon ihailun vihervasemmiston suuntaan, niin vähän epäilen ettet koskaan ” persu ” ollutkaan.

ike

Putin näyttää siltä että moneskohan ”jälleensyntyminen” Putililla menossa, eli kuinka mones näyttelijäkopio, Putinin vaimon mukaan kun kuoli jo ajat sitten. No sehän on aika tavallista noilla hallitsijoilla että noita näyttelijöitä on varalla, jos jotakin sattuu.

Ilkka Forsten

Se taisi olla Breznev josta sanottiin että hän oli loppuaikoina todellisuudessa Duracellpupu. Paraatin vastaanottamisessa heilui vain yksi käsivarsi kyynerpäästä ylöspäin ja ilme pysyi peruslukemilla. Kun seremonia oli ohi, lähti kaksi sotilaspukuista viemään johtajaa pois näkyviltä. Ei sentään kantaneet suorana kuin tukkia, mutta ei se siitä paljon puuttunut.

USA:n Presidentti Ronald Reagan heitti osaksi vitsinä, mutta myöskin tosissaan ilmoille lauseen, jossa hän vastaisi kritiikiin siitä ettei kahden suurvallan välillä neuvotella riittävästi. Se lause kuului näin. ” En minä pysty mitään pitkällisiä neuvotteluja aloittamaan, kun kaikki vastapuolen tarjokkaat on pikapuoliin kuolemassa.” Se oli totta. Siihen aikaan itäisen maan johtajat kellistyivät yksi toisensa jälkeen ja virkakausi jäi aina lyhyeksi.

Lieväasteinen

Ja nyt USA:n presidenttinä on ihan oma Brezhnev ver 2.0.

Kata

😀 ”Niinkuin vihervasemmistolaiset ovat aina sanoneet” ,ei hitto aamun naurut,kiitosta vaan arvon punakiihkonaama.

Nationalisti

Kun kyseinen henkilö pitää blogia Persujen nettisivuilla ja mitä nyt viime aikoina on seurannut Persujen takinkääntöä Natonkin suhteen, niin ei yllätä tämä vastaus.
Nyt on meneillään niin suuri Nato-kiima, että harva enää omistaa omia mielipiteitään ja rationaalista ajattelua.
Jos nyt lähdetään siitä, että mitkä ne Naton perusarvot on, niin yhdelläkään kansallismielisellä ei ole mitään syytä tukea tuollaista organisaatiota.

Ilkka Forsten

No mitkä ne NATO:n perusarvot on, voitko selittää ? Mutta jätä se viherkommunistinen propaganda pois ja puhu vain asiaa.

Kata

Ei ne osaa puhua asiaa…onkohan timppa ja nationalisti sama propagandapuppugenerattori.
Ikäväksi on mennyt lehti jossa oli humoristista kommentointia mutta asiallista täyttä asiaa aiemmin…nämä ”nationalistit” ovat vain itse niitä joista syyttävät esim persuja.
Niin he ovat aina olleet…viimeinen taisto ja sitten ollaan veljiä.Aivan.Pelkkiä puntarpäitä kaikki tyynni.

Rudi

Aika näyttää että kuinka perussuomalaisten kannatus heilahtaa johtohenkilöiden myönteisten natopaalutusten vuoksi, vai heilahtaako mitenkään. Osa varmaan katsoo ettei voi niiden paalutusten takana olla, toisaalta uutta kannatusta saattaa tulla sellaisilta jotka kokevat natojäsenyyden tärkeäksi. Asia on jakanut perussuomalaisten kenttää ja sen jaon seuraukset tulevat esiin lähitulevaisuudessa.

Kansalaisen verkkokauppa