Kolumnit

Merkel kehuu ”19 vuotta kehiteltyä” GCM-sopimusta ja YK-johtaja kertoo mielipiteensä

YK:n päämaja. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Jopa Suomen eduskunnan saavuttanut keskustelu GCM-siirtolaisuussopimuksesta käy kiivaana. Todistuksia, niin vääriä kuin oikeita, luetaan kylien raiteilla. Kaikki ovat vakuuttuneet oikeassa olostaan ja toisen vainoharhoista mennään yhtä lailla takuuseen kuin omasta erehtymättömyydestä.

Mutta kuka on oikeassa?

Kaikkien tiedossa on vähintään muutama helposti todennettava asia. GCM-siirtolaisuussopimus on muotoiltu allekirjoitusvalmiiksi, ja sen on etukäteen hyväksynyt yksimielisesti niin EU-komissio kuin EU-parlamenttikin. Euroopan maissa ainakin Saksassa ja Suomessa on poliittinen keskustelu asian tiimoilta jäänyt ohueksi, ja syvyyttä keskusteluun ovat ryhtynyt peräämään oppositiot sekä valtamediat.

Ei kahta ilman kolmatta!

Joulukuussa allekirjoitettavaksi suunnitellun GCM-siirtolaisuussopimuksen tie Marokkoon ei ole ollut helppo. GCM-siirtolaisuussopimuksesta sovittiin vuonna 2016 New Yorkin julistuksessa. Näitä kahta ennen on tehty sopimuksia sopimusten perään, viereen ja limittäin ristiin Angela Merkelinkin todistuksen mukaan jo 19 vuotta.

 

YK:n toimintaan perehtyneillekin tämä Angela Merkelin ilmoittaman aikajanan pituus tuottaa vähintäänkin epäuskoisen katseen. Voiko olla, että GCM-siirtolaissopimusta on suunniteltu melkein kaksikymmentä vuotta, jotta se antaisi ohjeita sitomatta ohjeistuksiin?

GCM-sopparin vanhemmat ja isovanhemmat

Sopimuksen alussa luetellaan pitkä lista erillaisia sopimuksia, joihin GCM-siirtolaisuussopimus perustuu, mutta mitä tapahtui YK:ssa 19 vuotta sitten?

Vuonna 2000 YK julkisti nelisivuisen paperin nimeltä ”Replacement Migration”, jonka nimi jo nostaa kysymyksiä ja aiheuttaa herkemmissä kylmiä väreitä. ”Replacement” on ymmärrettävissä suomeksi joko ”korvaavana” tai ”ylläpitävänä”. Tämä paperi lähtee liikkeelle laskelmista, joilla oletetaan esitettävän Euroopan maiden ja Venäjän tulevaa väestökehitystä. Kehityksen oletetaan olevan laskeva, ja siksi paperi laskee ”ylläpitomaahanmuuttolukuja” useisiin Euroopan ja maailman maihin.

Onko tämä paperi se GCM-siirtolaissopimuksen siemen, jota Merkel kehui olleensa kylvämässä?

Vuonna 2001 tätä paperia laajennettiin käsittämään yhdeksän sivua tekstiä. Tämän paperin takana on ”väestöjakauma” (Population Division) YK:n talouden ja sosiaaliasioiden osastolta.

Esitetyistä väestörakenteen uhkakuvista ja tavoitteista virheen korjaamiseksi on pitkä matka New Yorkin Julistukseen vuodelta 2016, jossa sovittiin nyt kiistelyn alla olevasta GCM-sopimuksesta. Vuonna 2017 joulukuussa YK:n yleiskokous suunnitteli vuoden 2000 ”Millenium kokouksen” jäljiltä 25 sivun edestä siirtolaisuutta otsikolla ”Siirtolaisuus auttamaan kaikkia”.

Mitä sanoo YK-johtaja?

Vuoden 2018 tammikuussa YK-pääsihteeri António Guterres kirjoittaa ”uudesta siirtolaissopimuksesta”. Guterres kertoo sopimuksen syyksi ”siirtolaisuuden hyötyjen maksimoinnin sen sijaan, että puolustuksellisesti keskitytään riskien pienentämiseen”.

Seuraavaksi Guterres kirjoittaa rivinsä ristiin kertomalla, että valtioilla on ”oikeus päättää kenet päästää maahansa sisään ja elämään siellä”. Kun kuitenkin mies vakuuttaa, että ”vastentahtoinen politiikka, joka haluaa rajoittaa maahanmuuttoa, vaarantaa näiden valtioiden kyvyn tulla toimeen ensisijaisen tehtävänsä kanssa”.

Guterres näyttää avaavan suunnitelmaa, jolla maahanmuuttoa tullaan lisäämään. Yksi hänelle näyttää olevan selvää: laittomasta on tehtävä laillista.

– Useat asiat puhuvat sen puolesta, että laillista maahanmuuttoa on tuettava … Vapaaehtoinen paluu ja karkotus ovat myös vaihtoehtoja, mutta eivät ole useissa tapauksissa suositeltavia vaihtoehtoja tai edes mahdollisia vaihtoehtoja.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit