Eurooppa Politiikka

Merkelin ja Macronin avustussuunnitelma siirtää rahaa köyhiltä mailta rikkaille

Kuva EC Audiovisual Services.

EU aikoo tukea konjunktuuriohjelmalla erityisesti koronapandemiasta kärsineitä maita. Seurauksena on omituinen uudelleenjako. Rahaa siirretään köyhiltä mailta rikkaille.

EU voi olla ottamassa historiallista askelta kohti velkakommuunia. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoittivat viime maanantaina suunnitellusta 500 miljardin euron EU-koronakonjunktuuriohjelmasta.

Saksan ja Ranskan yhteinen ehdotus sisältää näkökulmia, joita EU-komissio ei tähän mennessä ollut vielä kaavaillut. Merkel ja Macron haluavat, että EU-maat ottavat yhdessä 500 miljardia euroa velkaa ja jakavat rahan erityisesti kriisistä kärsineille EU-maille.

Merkelin ja Macronin suunnitelmassa kyseessä eivät ole lainat vaan rahansiirrot. Kriisimaat eivät maksama saamiaan rahoja takaisin.

Suunnitelma on ennen näkemätön. Toisin kuin aluerahastoissa, joissa uudelleenjakoa tehdään rikkailta valtioilta köyhille, rahaa siirretään nyt pandemiasta vähemmän kärsineiltä valtioilta niille, jotka ovat kärsineet siitä enemmän. Tämä menettely johtaa siihen, että myös köyhempien Euroopan maiden rahoja jaetaan uudelleen vauraammille Etelä-Euroopan maille kuten Italia ja Espanja.

On kaavailtu, että enemmän velkaantuneet maat saisivat enemmän rahaa. Koska Saksan ja Ranskan taloudet syöksyvät kriisin aikana syvään lamaan, myös ne tulevat saamaan huomattavia summia yhteisestä potista.

Rahansiirrot tullaan kytkemään EU-komission vuotuisiin uudistussuosituksiin. Merkel ja Macron painottavat rahojen laittamista etenkin digitalisointiin ja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Suunnitelma törmännee ongelmiin, sillä eräät maat kuten Itävalta ovat jo kritisoineet suunnitelmaa. Ne vaativat, että rahaa saavat maat maksavat summan takaisin.

Kaikkien 27 jäsenmaan on päästävä yksimielisyyteen ratkaisusta, joten konjunktuuriohjelman toteuttamiseen menee aikaa. On mahdollista, että kompromissi lopulta sisältää rahansiirtoja ja lainanantoa.

Lähde Welt.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa