Eurooppa Politiikka

Merkelin tiedottaja myöntää, ettei kaikki Chemnitzissä olleet natseja

Angela Merkel. Kuva Wikimedia Commons.
Chemnitzissä tapahtuneen murhan ja siitä seuranneiden mielenosoituksien jälkimainingeissa oikeistoradikalismille on vedetty tiukkaa linjaa. Oikeistoradikalismi näyttää Saksassa olevan demokratian ja yhteiskunnan vihollinen numero yksi.

Chemnitz kuuluu Saksan liittotasavallan Saksin osavaltioon, jonka pääministeri Michael Kretschmer on kiistänyt julkisesti, ettei murhan jälkeisenä maanantaina kaduilla ollut ”lynkkausjoukkoja” järjestämässä muukalaisten ”ajojahtia” ja samaan tulokseen on tullut Chemnitzin syyttäjä, mutta Saksan liittotasavallan kansleri Angela Merkel on kertonut medioille vastakkaista tarinaa.

Mitä tapahtuu, kun toimittajat kysyvät asiasta Merkelin tiedotustilaisuudessa kanslerin tiedottajalta?

Tässä on konkreettisesti kyse kanslerin lausunnosta, jossa hän puhuu ”lynkkauspartioista”, vaikka Saksin pääministeri ja Chemnitzin syyttäjä ovat eri mieltä asiasta. Tähän haluaisin tehdä tarkentavan kysymyksen mihin tietoihin kanslerin lausunto perustuu?

– Hän on itse jo kommentoinut asiaa. Voin toistaa lausunnon. Tässä ei ole kyse mistään yleisestä väittelystä. Jos syyttäjä asian näin näkee, me huomioimme sen. Me pysymme silti kannassamme, että videot näyttävät, että ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä on kohdeltu väärin. Meillä on vahva usko, että journalisteja ja poliiseja on uhattu ja joissain tapauksissa myös hyökätty heidän kimppuunsa. Me olemme myös sitä mieltä, että tilanteet olivat uhkaavia, koska niissä harjoitettiin omankäden oikeutta, vastaa rouva Dammer, Angela Merkelin tiedottaja (videon alusta kohtaan 1:10)

Videon kohdassa 2:51 naistoimittaja kysyy Chemnitzin tapaukseen liittyen harmittaako Angela Merkeliä tämä Chemnitzistä tuleva sanoma, ettei paikalla ollut ”lynkkausjoukkoja”, ja mikä on kanslerin reaktio siihen että häneltä ja toimistoltaan odotetaan anteeksipyyntöä?

– En tule tässä kommentoimaan mitään konkreettisesti. Voin sanoa vain, että se mitä olemme nähneet viime viikonloppuna ja sen jälkeisinä päivinä, vaatii irtisanoutumista väkivaltaan valmiista oikeistoradikaaleista ja uusnatseista, joilla ei ole paljoa tekemistä ihmisten surun ja huolen kanssa. Näin sanoin myös herra Seibert viimeksi täällä tiedotustilaisuudessa. Totta kai Chemnitzissä on useita ihmisiä, jotka ovat näyttäneet surunsa esimerkiksi viemällä kynttilöitä tekopaikalle ja puhuneet mielenosoituksissa. Mutta oli olemassa myös se toinen puoli, vastasi kanslerin tiedottaja.

  • 309
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset