Kolumnit

Kolumnit: Metsähallituslaissa mättää muukin kuin retkeily

Hallituksen metsähallituslaki on taattua politiikkaa: rapea vuosi sitten sitä vastustaneet sitä nyt kannattavat, ja sitä ennen ajaneet ovat nyt vastaan.

Tänään on puhuttu metsähallituslaista. Kolmen suuren puolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajat puolustivat lakia, kun taas retkeilyvaatteisiin pukeutuneet mielenosoittajat sitä tietysti vastustavat. On tietysti hienoa, että maaseudulla tärkeää Metsähallitusta ja sen liikelaitosmallia puolustetaan, mutta minä kyllä löydän metsähallituslaista ja koko liikelaitoksen lähihistoriasta paljon muutakin huonoa kuin retkeilijöiden tulistelupaikkojen katoamisen.

Metsureiden katoava heimo

Metsähallitus on ollut aikanaan yksi maaseudun ja varsinkin Lapin suurimmista työllistäjistä. Kotikylältänikin lähti vielä 90-luvulla joka aamu ”ransetillinen” mystisiä metsätyömiehiä sahaamaan perheelle leipää pöytään. Nyttemmin kaikki on muuttunut. Koko kunnassa on metsähallituksen palkkalistoilla vain muutamia varsinaisia metsureita, ja suunnittelumetsuritkin ovat katoamassa. Toisin sanoen metsähallitus ei enää työllistä, ja kaiken muun hyvän lisäksi liikelaitos maksaa yhteisöveronsa Vantaalle. Viimeksi Vantaalla käydessäni en nähnyt kovinkaan suuria metsäurakoita.

Osa metsurikadosta johtuu tietysti koneellistumisesta. Monitoimikoneet ovat korvanneet hakkuita tehneet metsurit, ja pian metsän arviointikin voidaan suorittaa ilmasta käsin. Asialla on kuitenkin toinen puoli: metsähallituksesta on tehty tulosjohtamisella laitos, joka tuijottaa tasettaan ja juoksee tulostavoitteiden perässä myyden jopa omia toimitilojaan, joihin se sitten itse asettuu vuokralle. Tämä on todellisuutta. Lisäksi sekin metsätyö, jonka työllistävyys on suuri, kuten raivaus, teetetään urakoina joissa hääräävät usein Itä-Euroopasta tulleet työntekijät. On sanomattakin selvää, että valtion liikelaitoksen jos minkä tulisi teettää mahdollisimman suuri osa töistään kotimaisella työvoimalla, sillä siinähän voittaa omistaja, eli valtio.

Mikäli Metsähallitus yhtiöitetään, menee meno entistäkin rumemmaksi. Yhtiön tehtävä on tuottaa mahdollisimman suuri voitto omistajalleen, ja nykyinenkin työllistämispolitiikka esimerkiksi metsänistutusten osalta on vaarassa – hallitus syö maaseudun nuorten kesätyöpaikat.

Kaikki puolueet ovat osallisia

Nyt laista ottavat iloa irti oppositiossa Vasemmistoliitto, SDP ja Vihreät. Nämä kaikki olivat kuitenkin mukana viime hallituksessa ajamassa läpi käytännössä samansisältöistä lakia, eli poliittinen teatteri pyörii heidän kohdallaan täysin tutuin askelmerkein. Hallituspuolueista ainoastaan Kokoomus on johdonmukaisesti yhtiöittämässä kaiken minkä voi, mutta toisin on Keskustan ja Perussuomalaisten laita.

Keskustan ja Perussuomalaisten, Maalaisliitto-vainaan perillisten, kansanedustajat vastustivat viime vaalikaudella turuilla ja toreilla liikelaitoksen yhtiöittämistä. Kepu pettää aina, ja Perussuomalaiset myy vaikka äitinsä, jos sen nyt moneen kertaan voisi myydä. Erityisen huvittavaa oli nähdä EU-kriittisenä esiintynyt puolue perustelemassa Metsähallituksen rampauttamista EU:n vaatimuksilla – mitään vaatimustahan EU:sta ei ole tullut. Päin vastoin muissakin EU-maissa valtion metsäomaisuutta hallinnoivat liikelaitoksen.

Miksi saivartelen?

Metsähallituksen toimintojen yhtiöittämistä voi ja pitää siis vastustaa myös aluepoliittisin ja työllisyyspoliittisin syin. Keskustelu on jäänyt pyörimään luonnonsuojelijoiden ja retkeilijöiden ympärille – vaikka luonnonsuojelualueita koskevat kysymykset otettaisiinkin huomioon, niin laki on täysin susi, ja maaseudulle aiemmin tärkeää Metsähallitusta ollaan käytännössä ajamassa ulkomaista työvoimaa käyttävien urakoitsijoiden leipäpuuksi.

Jos me todella haluaisimme, niin voisimme aivan hyvin palauttaa Metsähallitukselle sen aseman, joka sillä on aiemmin ollut suomalaisten työllistäjänä ja maalaiskuntien tukipilarina. Valtion metsissä on jo pelkästään raivauksen osalta tuottavaa työtä niin paljon, että jokainen metsätöihin haluava voitaisiin työllistää ja tätä kautta vähentää muuttopainetta kaupunkikeskuksiin. Entinen malli on varmasti kokonaistaloudellisesti, aluepoliittisesti ja inhimillisestikin parempi kuin nykytila tai yhtiöittäminen, eikä meitä kukaan muu estä toimimasta oikein kuin neljä vuotta kerrallaan istuva valehtelijoiden klubi.

Muuten olen toki sitä mieltä, että EU:sta on erottava.

Akseli Erkkilä
9.3.2016
Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kallu

Vai onko kysymyksessä yritys järjestää mamuille töitä ikäänkuin virallisesti ja maksaa nimellistä palkkaa mitättömästä työstä. Saadaan nopeasti kansalaisiksi ja järjestelmän piiriin… Jotain kieroa kumminkin!!!

Jukka Känsäkangas

Erittäin hyvä ja osuva kirjoitus, Metsähallituksen tehtävä ei ole tahkota rahaa yhtiönä,
vaan pitää kansallisomaisuudestamme niin hyvää huolta kuin suinkin.
Siihen kuuluu myös tekstissä mainittu työllistäminen ja nimenomaisesti metsänhoito.
Kansalaisten oikeus(myös maattomien)metsästää,kalastaa,marjastaa ym.ym…
mutta koska kyse on tosiaankin meidän eli kansalaisten omaisuudesta niin sitä pitää myös
hoitaa ja siitä huolehtia.
Aluepoliittisestikin asia on tärkeä nimenomaan työllistämisen ja sen kautta syrjäseutujen
ihmisten elämänlaadun ja hyvinvoinnin takia.
Kaikkea ei voi eikä saa mitata rahassa…..