Eurooppa Kulttuuri

Metsäsuomalaiset saivat oman lipun

Metsäsuomalaisten lippu.

Pohjoismainen kansallinen vähemmistö metsäsuomalaiset ovat nyt saaneet oman lippunsa yhteenkuuluvuuden ja yhteisen alkuperän symboliksi.

Vuosien 1580-1640 välillä saapui Pohjanlahden yli Ruotsiin ja lopulta myös suureen osaan Itä-Norjaa useita tuhansia suomalaisia ​​Savosta ja Hämeestä. Nämä ihmiset toivat mukanaan laajan tietämyksen kaskiviljelystä, metsämaiseman viljelytekniikasta, joka tuotti suurempia satoja kuin perinteinen maanviljely. He toivat mukanaan oman kulttuurinsa kielen, ruokailutottumusten, rakennustapojen, kansanuskon, musiikin ja käsitöiden kanssa. Kaskirukiin viljely yhdessä metsästyksen ja kalastuksen kanssa oli yleinen elämäntapa.

Vähemmistön virallinen nimi on metsäsuomalaiset, ja se on myös yksi Norjan viidestä kansallisesta vähemmistöstä. Metsäsuomalaisten jälkeläisiä on Norjassa yli puoli miljoonaa, mutta heitä ei tule sekoittaa Pohjois-Norjan kveeneihin tai myöhemmin Ruotsiin tai Norjaan muuttaneisiin suomalaisiin.

Metsäsuomalaiset ovat vuosien saatossa menettäneet suomenkieliset nimensä, kieli on kadonnut ja enemmän tai vähemmän pyyhitty pois. Siksi useat suomalaiset metsäsuomalaisjärjestöt Ruotsissa ja Norjassa pyrkivät levittämään tietoa kulttuurista ja käsityöperinteestä, ottamaan takaisin sukunimiä ja kirjoittamaan historiasta koulukirjoihin. Yhteisen identiteetin ja yhteenkuuluvuuden vahvistamiseksi vähemmistö on kokenut tarvitsevansa yhdistävän symbolin.

Ruotsissa ja Norjassa laajoja alueita kattavat 11 metsäsuomalaista järjestöä kokoontuivat kesällä 2021 ja antoivat viidelle osallistujalle mandaatin jatkaa metsäsuomalaisen lipun suunnittelua: nämä järjestöt järjestivät kilpailun, johon saapui yli 100 ehdotusta. Nyt lippu on vihdoin valittu. Voittaja oli nuori aviopari Frédéric M. Lindboe ja Bettina Gullhagen Oslosta. He luonnehtivat itseään lippujen harrastajiksi ja seisovat mm. sivuston Flaggmannen.no takana. Voittajille myönnettiin 5000 norjan kruunun rahasumma palkinnoksi.

Väri ja muoto eivät ole sattumanvaraisia, vaan heijastavat suomalaista metsäperinteitä: vihreä väri kuvailee metsän merkitystä metsäsuomalaisten kaskiviljelykulttuurille. Keltainen väri symbolisoi kaskiviljaa. Punainen tarkoittaa tulta ja pihlajan pyhän puun väriä. Musta symbolisoi kasken polton ja savupirtin nokea. Mustan kentän muoto on ikivanha hedelmällisyyden symboli.

Lähde: https://kvener.no/2022/12/skogfinnene-har-fatt-eget-flagg/

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rike

Ei tätä saa missään tapauksessa antaa metsäsuomalaisille, vaan suomen nykyinen, vanhanaikaisesksi käynyt valtiolippu on vaihdettava tähän. Tämä lippu vastaa paremmin nykysuomea, kiitos hienosta suunnittelusta nuori aviopari.

Ilkka Forsten

Värien symbolimerkitykset nykysuomessa.
Vihreä tausta, kaikki ovat ilmastoahdistuneita ja uskovat Greta Thunbergiin.
Punainen reunus, Vasemmistoliitto nojaa vihreisiin entistä tiukemmin.
Keltainen raita, Väestön pääkopan sisällä vellovan urean muodostama kanaali.
Musta sisusta, Espoo ja Vantaan lähiöväri kokonaisudessaan jo lähivuosina.

Onnea Suomi, hyvältä näyttää vaikka lippu onkin jostain syystä kuin Etelä-Afrikan värikartta.

Torsten Myllynkivi

Koska Suomen Uutisiin ei pysty kommentoimaan, niin oheista Hesarin juttua voinee kommentoida vaikka tänne.
Purra Rydmanin puolueloikasta: ”Sujahtaa perussuomalaisiin varsin kivuttomasti” – Politiikka | HS.fi

Vaikka puolueen johto pitäisikin tuollaista asiaa hyvänä, niin äänestäjät voivat hyvinkin pitää sitä niin kyseenalaisena että persuilta napsautetaan ministeriautojen ovet lukkoon.

Tapiola

Jos tätä saa kommentoida niin uskon olevan persuille eduksi. Rydman on samanlainen kuin Susanna Koski, jonka toivoisin palaavan eduskuntaan.

Puolueeton

Viimeisten 40 vuoden hallitukset ovat johtaneet suomalaisia turmioon, että Suomen lipunkin voisi vaihtaa heti vaaleissa tapahtuvanpoliittisen muutoksen jälkeen. Siinä olisi Suomelle uusi upea lippu, jossa ei perinteistä poikkeavaa räikeyttä ilmene. Saamen lipun tapainen lippukin sopisi hyvin kuvaamaan lännen hysteriasta poikkeavaa mutta nyt siihen henkisesti pakotettua Suomea http://img.yle.fi/uutiset/arkisto/article5721071.ece/ALTERNATES/w580/saamen_lippu.jpg

Jaska

Ei ole hyvä, värimaailma eroaa liikaa muista pohjoismaalaisista lipuista. Miksi on pitänyt panna murrettuja värjä puhtaiden sijaan?

Keeneri

Juu, näyttää ihan joltain kehitysmaan lipulta. 🤦🏻‍♂️

Juhis

Väreistä ja kuviosta luulisi, että kyseessä on jonkun Saharan Eteläpuolisen maan lippu. Olisiko suomen saksalta perimän siirtomaan eli Namibian? Nyt kyllä aviopari epäonnistui suunnittelussa.

Kotimaani ompi Suomi

Totta ja arabien vihreävalkoinen alkaa jo ahdistaa täällä.Pysytäån meidän omissa kulttuureissa väreissä.Voisimme ehkä vaatia norjaa aloittamaan Suomen kielen opetuksen englanniksi ikäänkuin Suomi Englanti niin pärjäävät sitten.Pohjoismaat kuuluu pohjoisen meri alueen maihin eikä mihinkään punaiselle merelle Egyptiin hedelmällisyyskuvioihin.

ike

Näin, tuo ehkä tulee ajankohtaiseksi jos punavihreät jatkavat, silloin ei suomesta paljoa ole jäljellä, alammehan jo olla aika lähellä kehitysmaata. Eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden joukkoon emme ainakaan kuulu. Ihan tosi. Kuulumme Itä-eurooppaan. Katsokaa euroopan valtioiden kansalaisten varallisuutta. Olemme vain historiassa kumma luku, ellei sitäkin kyseiset tahot kirjoita uusiksi. No, köyhyys ei ole rikos, mutta sen tuputtamisesta kansalle pitäisi tehdä sellainen, ainakin jos kyseesä ovat valtaapitävät poliitikkot. Vrt. punavihreä energiapolitiikka. Täytyy laittaa tuo uudestaan koska kertaus on opintojen äiti. https://paivanbyrokraatti.com/2021/07/06/suomi_jaa_jalkeen_lansimaista/

Viimeksi muokattu 10 kuukautta sitten by Galina Manttari
Anomaster

Suomessa valtio on tai oli varakas ja kansa on köyhää, koska Suomessa valtio verottaa kansan köyhäksi. Näin ei ole esim. etelässä. Siellä valtio on köyhä ja kansa on varoissaan.

Yksi merkittävimpiä Suomen turhia kuluja on liiankin hyvillä palkoilla elävä tarpeeseen nähden kolminkertainen virkamieskoneisto.

Muita turhia, tarpeettomia ja hyödyttömiä kuluja ovat maahanmarssijaelätit, maan kaksikielisyys ja kehitysavut.

Noissa menee miljardeja iso kasa ja qaivan turhaan, täysin hyödyttömästi, joten ne ovat haitallisia suomalaisille.

Viimeksi muokattu 10 kuukautta sitten by Anomaster

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa