Kotimaa Rikos

Miehelle vankeustuomio naisen törkeästä pahoinpitelystä – ”Mustelmat tulivat lemmenleikeistä ja selkään syvä haava 25-senttiseen veitseen kaatumisesta”

Vaasan oikeustalo. Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen vuonna 2018 tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä 2 vuodeksi 2 kuukaudeksi vankeuteen.

Huhtikuussa 2018 sairaalaan tuotiin hengitysvaikeuksia poteva nainen, jolla oli mustelmia käsivarressa ja sääressä, 4 senttiä syvä pistohaava selässä ja ilmarinta. Ambulanssin asuntoon oli hälyttänyt todistaja, jonka oli soittanut paikalle pariskunnan lapsi.

Myöhemmin asiaa käsitellyt käräjäoikeus joutui puntaroimaan miehen ja naisen sekä todistajan kertomuksia yrittäessään selvittää todellisia vammoihin johtaneita tapahtumia.

Mies väitti, että tapahtumailtana naisella oli ollut paha migreeni, minkä vuoksi nainen repi hiuksiaan ja löi itseään. Mies yritti rauhoittaa naista lyömällä nyrkillä pari kertaa. Nainen rauhoittuikin, jolloin mies alkoi kuorimaan appelsiineja. Paikalle saapunut nainen epäonnekseen liukastui ja kaatui selälleen suoraan veitseen. Vasta myöhemmin keittiössä mies huomasi vaimon selässä olleen pistohaavan. Mustelmat naisen käsivarressa ja sääressä johtuivat miehen mielestä pariskunnan villistä seksielämästä.

Syystä tai toisesta nainen tuki miehen kertomusta migreenikohtauksen ja kaatumisen osalta. Tosin nainen oli kuorinut appelsiinit ja mies vain kantanut veitsen toiseen huoneeseen, missä epäonninen veitseen kaatuminen tapahtui. Mustelmat olivat myös naisen mukaan saattaneet tulla lemmenleikeistä, sillä hän saa helposti mustelmia.

Ennen tapahtumia pariskunnan välillä oli ollut riitaa. Esitutkinnassa mies oli kertonut, että nainen saattoi olla suuttunut ajatuksesta vaihtaa uskontoa.

– Jos vaimoni on sanonut näin, niin se pitää paikkansa, ja jos vaimoni ei ole niin sanonut, niin se ei pidä paikkaansa, mies lausui moniulotteisesti esitutkinnassa kysymykseen, oliko yhteenotto aiheutunut riidasta ja tarinat keksittyjä.

Kiistan aikana mies oli tosin sanonut ”lopettavansa vaimonsa”, mutta miehen mukaan sanontaa käytetään heidän kielellään vain kirouksena eikä sitä ole tarkoitettu tappouhkaukseksi.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana naisen tapaturmaista kaatumista 25-senttiseen veitseen. Tätä tuki myös lääkärin lausunto. Veitsen olisi pitänyt olla jollain lailla pystyssä lattiassa, ja selkään suunnattu isku oli todennäköisempi vamman aiheuttaja. Miehen ja naisen kertomuksissa esiintyneet muutkin ristiriitaisuudet vähensivät lausuntojen uskottavuutta.

Koska miehellä ei ollut aikomusta tappaa naista, käräjäoikeus katsoi kyseen olevan lähisuhdeväkivallasta ja siten törkeästä pahoinpitelystä.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1983 syntyneen Ehsan Husseinin 2 vuodeksi 2 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Esitutkinnassa miestä avustaneen puolustusasianajan palkkiot 2103 euroa jäävät valtion vahingoksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

  • 294
    Shares