Kotimaa

Mielenosoituksessa vaadittiin Suomen EU-eroa ja hallituksen eroa

Kuvassa 1.9.2020 mielenosoitukseen eduskuntatalon edustalla osallistuneita. Kuva Jouko Piho.

Tiistaina 1.9.2020 iltapäivällä eduskuntatalon edustalla pidetty mielenosoitus onnistui hyvin.

Mielenosoituksen vaatimukset olivat nähtävissä edessä olevassa isossa plakaatissa, jossa luki suurin kirjaimin SUOMI EROON EU:STA, EROA HALLITUS. Sen lisäksi mukana oli pienempiä plakaatteja, joissa oli iskulauseita PUNAVIHREÄT TUHOAVAT SUOMEN  ja MAKE FINLAND GREAT AGAIN.

Sää oli kauniin aurinkoinen, ja ihmiset, joita oli paikalle kerääntynyt arviolta 700, olivat todella innostuneita esillä olevasta asiasta, mikä näkyi Suomen lippujen runsaana liehumisena ja vähän väliä purkautuvina äänekkäinä FIXIT-huutoina.

Jaana Holappa johdatti muutaman kerran yleisöä ennalta valittujen iskulauseiden huutamiseen, kuten EU ALAS, ITSENÄISYYS TAKAS! Syntynyt äänimassa oli mahtava ja vaikuttava. Kenellekään ei voinut jäädä epäselväksi, että nämä ihmiset ovat tosissaan, kun he haluavat täyttä muutosta Suomen politiikkaan.

Paikalle oli kutsuttu erityisesti pääministeri Sanna Marin, mutta hän ei vastannut kutsuun eikä tullut kohtaamaan kansaa. Myös kaikki kansanedustajat olivat saaneet henkilökohtaisen kutsun, mutta vain yksi vastasi siihen rohkeasti eli Ano Turtiainen, joka piti tilaisuudessa myös puheen.

Paikalla nähtiin sivummalla joitakin kansanedustajia, jotka tulivat katsomaan tapahtumaa ainakin hetkeksi. Luettelo ei ehkä ole kaiken kattava, mutta paikalla nähtiin muun muassa Kike Elomaa, Mauri Peltokangas ja Sebastian Tynkkynen – kaikki Perussuomalaisista – sekä lisäksi SDP:n Kimmo Kiljunen.

Mielenosoituksessa oli tarkoitus olla kahdeksan kutsuttua puhujaa, mutta yksi heistä, Sami Kilpeläinen, ei päässytkään tulemaan paikalle. Hänen viestinsä luettiin kuitenkin kansalle. Muut puhujat olivat Ari ’Bono’ Alén (AD, somevaikuttaja), Me Kansan Jukka Davidsson (ekonomi), Jali Raita (diplomi-insinööri), Hilkka Laikko (velka-asiantuntija), Pekka Tiainen (valtiotieteiden tohtori) ja Tuomas Malinen (taloustieteen dosentti Helsingin yliopistossa, toimitusjohtaja).

Tämän lisäksi oli käytössä myös kansanmikki, jonka puitteissa ennalta ilmoittautuneet ja hyväksytyt henkilöt saivat sanoa sanottavansa. Minä olin heidän joukossaan, ja olikin ihmeen helppoa ja mukavaa pitää kolmen minuutin puheeni, kun ihmiset olivat niin innokkaasti mukana, johon minäkin tempauduin mukaan ja huusin välillä sellaista, mitä ei ollut kirjoitetussa puheessani eli ”Aamen, halleluja!” Lopussa sanoin sitten sen, mitä olin ajatellutkin etukäteen eli toivotin Suomelle ja suomalaisille Jumalan siunausta.

Muut kansanmikkiin puhuneet olivat Eero Koskela, Jari Halttunen, Riikka Salmi (SKE), Helena Puustinen (maahanmuuttaja) ja Miika Koskela (yksi järjestäjistä). Lopussa kolmas järjestäjä eli ylipalomies Janne Mäkinen piti loppupuheenvuoro

Koko mielenosoituksen pääjärjestäjä Suvi Ahonen, 37-vuotias sairaanhoitaja Saarijärveltä, hoiti tilaisuuden juonnon tyylikkäästi ja arvokkaasti sinivalkoiseen asuun pukeutuneena.
Yhdessä välissä kuunneltiin levyltä musiikkiakin eli oli sykähdyttävää kuulla Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen –kappaleen sanojen ja sävelten kaikuvan eduskuntatalon edustalla Suomen puolesta. Lopussa laulettiin yhdessä Maamme-laulu.

Kun Suvi Ahonen kiitti mielenosoituksen päätyttyä osanottajia paikalle tulemisesta, hän sanoi myös: ”Tämä tilaisuus päättyy tähän, mutta meidän asiamme ei pääty tähän vaan jatkuu. Me marssimme niin kauan aikaa, että vaatimamme muutokset toteutuvat.”

Valtamedia ei ollut paikalla, mutta useita striimaajia oli. Tallennuksia voi katso esimerkiksi täältä ja täältä.

Jouko Piho

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit