Eurooppa Politiikka

Mielipidekyselyjen kärjessä olevan PVV:n Geert Wilders haluaa ”Stop islam” -vaalimainokset raitiovaunuihin


Jos hollantilaisen Geert Wildersin Vapauspuolueen (PVV) ehdottama mainos hyväksytään, Rotterdamin kaduilla tullaan näkemään ”Pysäytä islam” -mainoksilla varustettuja raitiovaunuja, vain viisi viikkoa ennen Hollannin parlamenttivaaleja.Vain viisi viikkoa ennen Hollannin parlamenttivaaleja PVV on ottanut yhteyttä Rotterdamin julkista liikennettä hallinnoivaan RET:iin ja ehdottanut raitiovaunujen kylkeen mainoksia, joissa näkyy Wildersin kasvokuva sekä suurilla kirjaimilla tekstit ”Pysäytä islam” ja ”Äänestä PVV:tä maaliskuun 15.”

Liikennöintiyhtiön tiedottaja kertoi hollantilaiselle Algemeen Dagblad -lehdelle, että he ovat saaneet ehdotuksen jota Wilders on jakanut sosiaalisessa mediassa, mutta he eivät hyväksy sitä raitiovaunujen kylkimainokseksi. Yhtiöstä kerrottiin: ”Me emme hyväksy poliittisella vivahteella olevia mainoksia. Se on yleinen linjamme.”

Huolimatta liikennöintiyhtiön lausunnosta Wilders sanoi lausunnossaan: ” Olisi fantastista jos tämä raitiovaunu ajaisi pian Rotterdamin kaduilla!”

Nähdäänpä ”Pysäytä islam” -raitiovaunu Hollannin toiseksi suurimman kaupungin kaduilla tai ei, Wildersin massasiirtolaisuusvastainen PVV on maaliskuun 15. päivän äänestystä ajatellen lähtökuopissa suurimpana puolueena. Vuoden 2012 vaalien jälkeen onkin tapahtunut merkittävää kehitystä, sillä tuolloin Vapauspuolue menetti 9 paikkaa ja päätyi kolmannelle sijalle.

Kun vaaleihin on vielä viisi viikkoa aikaa ja Hollannin mediassa julkaistaan mielipidekyselyjä lähes päivittäin, puolueiden kannatus näyttää elävän hieman kunkin hetkisen retoriikan mukaan. Vapauspuolue PVV on kuitenkin pysynyt koko ajan selkeässä johdossa, jopa 13 paikan erolla seuraavaan, VVD:hen (Vapauden ja Demokratian Kansanpuolue).

Vaikka Hollannin poliittinen järjestelmä suosii useita pienempiä puolueita ja estää yhden suuren ryhmän nousemisen hallituspuolueeksi, Wildersin vahvat näytöt saattavat saada aikaan hänen nousunsa pääministeriksi nykyisen pääministerin Mark Rutten keskusta-oikeiston kanssa muodostettavasta koalitiosta.

Rutte on juuri äsken sanonut, että koalitio PVV:n kanssa ei tule kyseeseen, mahdollisesti saadakseen takaisin oikean siiven äänestäjiä, joita Wildersin kansallismielinen retoriikka saattaa kiinnostaa. Huolimatta pääministeri Rutten lausunnoista, hän saattaa joutua jakamaan vallan Wildersin PVV:n kanssa välttääkseen laajan vasemmistokoalition vähemmistöhallituksen nousemisen valtaan.

Breitbart

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit