Kotimaa Rikos

Mies ei saanut ihastukseensa vastakaikua ja alkoi vainoamaan tyttöä ja tämän perhettä – kunnian vuoksi tappamisella uhattiin Irakista saakka

Kuva Petri Saarela.

Ulkomaalaismies halusi, että irakilaistaustainen tyttö menee hänen kanssaan naimisiin. Pakkomielteeksi muodostunut avioliittoaie ei saanut vastakaikua, joten mies alkoi vainoamaan tyttöä ja tämän perhettä. Apua kunnian palauttamiseen haettiin Irakista saakka.

Avioliittoaikeet eivät kiinnostaneet irakilaistaustaista tyttöä. Kieltäytymisestä suivaantunut ulkomaalaismies alkoi vainoamaan ihastuksensa kohdetta ja tämän lähisukulaisia seurailemalla ja tarkkailemalla tyttöä sekä tämän vanhempia Oulussa kadulla, kaupoissa, kauppakeskuksessa ja jopa näiden kodin pihamaalla. Myös väkivaltaan turvauduttiin. Eräässä seuraamistilanteessa mies tarttui tyttöä kädestä ja väänsi, mistä seurasi tytölle kipua.

Kun miehen toiminta ei tuottanut haluttua tulosta, hän uhkasi useita kertoja tappavansa tytön vanhemmat, jos hän ei saa tyttöä. Mies myös sanoi, että hänellä on aseita, hän on jo tappanut kaksi henkilöä ja että hän pystyy lahjuksilla vaikuttamaan viranomaisten päätöksiin.

Mies otti seuraavaksi yhteyttä tytön isän sukulaisiin Irakissa ja valehteli näille tytön toimivan Suomessa huorana. Tyttö olisi siis sukujen kunnian vuoksi tapettava. Yhteydenoton vuoksi isän veli soitti Irakista ja sanoi lähettävänsä jonkun tappamaan tytön ja tämän äidin, jos isä ei saa aikaan surmatyötä.

Lopulta tyttö ja tämän vanhemmat kääntyivät viranomaisten puoleen ja kertoivat tapahtuneesta. Tällöin sitkeä kosija lähetteli matkapuhelimella ja Facebook-sovelluksella viestejä, joissa hän uhkasi tappaa tytön ja tämän vanhemmat, jos oikeusjuttua ei peruta.

Oulun käräjäoikeuden istunnossa mies kiisti kaikki syytteet. Henkilötodistelun ja miehen lähettämien oikeuskäsittelyn perumista koskevien uhkausviestien perusteella Oulun käräjäoikeus kuitenkin 27.12.2019 totesi miehen syylliseksi vuosien 2016 ja 2017 aikana tehtyihin rikoksiin ja tuomitsi hänet vainoamisesta ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta 1 vuodeksi 10 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen sekä 90 päiväsakkoon, yhteensä 900 euroa.

Oman puolustusasianajajansa palkkiot 1773,20 euroa mies joutuu korvaamaan valtiolle. Tytölle ja tämän vanhemmille mies tuomittiin korvaamaan kullekin erikseen 4000 euroa kärsimyksestä. Mies joutuu myös maksamaan valtiolle 80 euroa rikosuhrimaksua sekä korvaamaan todistelukustannuksia 67,80 euroa.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulun eteläpuolella sijaitsevassa kaupungissa nykyään vaikuttava mies on jo ehtinyt ilmoittaa tyytymättömyytensä koko tuomioon.

Lähteet haastehakemus sekä Oulun käräjäoikeuden tuomio ja tuomiolauselma

  • 920
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset