Kotimaa Maahanmuutto

Mies matkasi Kreikasta Suomeen hakemaan turvapaikkaa väärennetyllä passilla – 15 000 euroa maksanut ihmissalakuljetuspalvelu johti sakkoihin

Kuva Valentin Hintikka / Flickr / CC BY 2.0

Turvapaikka piti saada Euroopasta keinolla millä hyvänsä. Mieluiten Suomesta.

Etelämaalainen oli syntynyt eräässä Lähi-idän maassa mutta opiskellut Turkissa, missä oli pitänyt tietokonehuoltoliikettä. Turkista mies oli muuttanut Saudi-Arabiaan, missä hän oli oleskeluluvan turvin toiminut kirjanpitäjänä siihen saakka, kunnes paikallisen lakimuutoksen myötä ura katkesi: ulkomaalaisilta evättiin oikeus toimia kirjanpitäjänä.

Seurasi paluu Turkkiin, missä mies tapasi ihmissalakuljettajan. Salakuljettaja järjesti miehen Kreikkaan 15 000 euron summaa vastaan ja lupasi auttaa paperitöissä, jotta matkalainen pääsisi syvemmälle Eurooppaan.

Salakuljettaja laittoi miehen passiin Belgian leiman, jotta näyttäisi siltä, että mies olisi jo käynyt Euroopassa. Kreikkalainen tullimies kuitenkin huomasi väärennöksen ja suttasi tarran. Syvemmälle Eurooppaan mies pääsi vasta yhdeksännellä yrityksellä.

Suomeen sitkeä pakolainen saapui maaliskuussa 2019. Turvapaikkaa hakiessaan mies esitti väärennetyn passin, jonka yhdelle sivulle oli joskus ollut kiinnitettynä väärennetty viisumi- tai oleskelulupatarra. Toiselle sivulle oli lisätty väärennettyjä leimoja.

Oikeudenkäynnissä pakolaismies kiisti syytteet. Hän kuitenkin tunnusti olleensa tietoinen passiin tehdyistä väärennöksistä ja siitä huolimatta esittäneensä passin turvapaikkaa hakiessaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi vakiintuneen käytännön mukaiseksi sopivaksi seuraamukseksi sakkorangaistuksen ja määräsi epäonniselle pakolaiselle 20 päiväsakkoa.

Koska mies on ollut oikeudessa vastaamassa syytteisiin, hän oletettavasti oleilee edelleenkin Suomessa.

Lähde Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa