Kotimaa Rikos

Mies palautti kunniaansa puukottamalla Kuopiossa – sivullisten väliintulo pelasti entisen vaimon

Kuva Tiia Monto / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohjois-Savon käräjäoikeus Kuopiossa aloitti tänään jutun käsittelyn, missä afgaanimiestä syytetään entisen vaimonsa murhan yrityksestä. Mies koki avioeron loukanneen miehen kunniaa, ja kunniamurha jäi yritykseksi vain sivullisten puututtua tapahtumiin.

Afgaanimies matkusti toukokuun alussa Jämsästä Kuopioon tapaamaan eronneen afgaanipariskunnan yhteisiä lapsia. Tapaamisen olisi pitänyt tapahtua siten, että mies ja nainen eivät kohtaa toisiaan, mutta afgaanimiehellä oli aivan toisenlaiset suunnitelmat.

Afgaani oli varustautunut tapaamista varten 10 cm pitkällä terällä varustetulla veitsellä ja polkupyörällä, jonka avulla hän etsi naista tapaamispaikan tuntumasta.

Afgaani löysikin naisen, ajoi tämän kiinni, otti tältä puhelimen ja löi naista ainakin veitsellä, mahdollisesti myös nyrkillä. Kun nainen kaatui maahan, mies jatkoi raakaa väkivaltaa.

Naisen kaulaan tuli kaksi pistoa, joista toinen jatkui lavan taakse selkään. Toinen isku aiheutti selkäydinkanavaan ulottuvan haavan. Otsaan tuli haava ja eri puolille vartaloa ruhjeita.

Afgaani löi iskut suurella voimalla elintärkeiden elimien alueelle. Syyttäjän mukaan tarkoituksena oli tappaa.

Kunniamurha jäi yritykseksi, koska veitsen terä katkesi ja terän osa jäi selkäydinkanavaan. Tässä vaiheessa sivulliset puuttuivat tilanteeseen, ja nainen saatiin toimitettua sairaalahoitoon.

Veritekoon afgaanin ajoi avioero. Nainen oli miehen mukaan käyttänyt hyväkseen sitä, että Suomessa naisille annetaan oikeuksia. Yhteiselon päättyminen oli loukkaus miestä kohtaan. Nainen oli vienyt miehen kunnian, ja se on miehen mukaan pahinta, mitä hänen kulttuurissaan voi tapahtua.

Haastehakemuksen mukaan afgaani ei suinkaan katunut tekoaan. Sen sijaan hän oli siitä ylpeä ja piti sitä oikeutettuna.

Syyttäjä vaatii afgaanille vähintään 8 vuotta ehdotonta vankeutta murhan yrityksestä.

Lähde Pohjois-Savon käräjäoikeuden haastehakemus.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit