Kotimaa Rikos

Mies raiskasi ja ahdisteli seksuaalisesti Pirkanmaalla – viisi vuotta vankeutta

Tampereen oikeustalo. Kuva Aleksi Kinnunen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Morteza Bajatin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kolmesta seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksesta sekä törkeästä raiskauksesta viideksi vuodeksi vankeuteen. Miehen aiempi ehdollinen tuomio lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä muuttui myös ehdottomaksi.

Tammikuun alussa ehdollisen vankeustuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä saanut ulkomaalaismies jatkoi Tampereen seudulla seksuaalirikoksia tämän vuoden aikana.

Huhtikuussa 2019 tapahtuma-aikaan 26-vuotias Morteza Bajat ahdisteli 15-vuotiasta tyttöä Ylöjärvellä asuintalonsa ulkopuolella. Mies muun muassa tunki kätensä uhrin paidan alle ja alushousujen alle sekä hiveli uhrin rintoja vaatteiden päältä. Touko- ja heinäkuun välisenä aikana Bajat vainosi samaa uhria muun muassa seuraillen tätä autollaan, tuijotellen, ajamalla hitaasti läheltä ja vilkutellen auton valoja.

Kesäkuun lopussa Bajat kouraisi Tampereella yllättäen toista uhria alapäästä kadulla.

Heinäkuu oli Bajatille tähän saakka rikollisin kuukausi. Kuun alussa mies puristeli kolmatta uhria takapuolesta ja rinnoista.

Heinäkuun lopussa Bajatin rikokset alkoivat muuttumaan entistä vakavammiksi. Hän pakotti Tampereella neljännen uhrinsa väkivaltaa ja uhkauksia käyttämällä sukupuoliyhteyteen. Voimakkaasti vastustellut uhri pääsi lopulta pakenemaan tilanteesta, vaikka Bajat uhkasi lyödä, jos tämä huutaisi.

Saman kuun lopussa Bajat syyllistyi taas Tampereella seksuaaliseen ahdisteluun tarttumalla pururadalla viidettä uhriaan rinnoista kiinni.

Vakavimman tähänastisista rikoksistaan Bajat suoritti elokuun alussa Tampereella. Mies sai sovittua kuudennen uhrinsa kanssa seksistä rahallista korvausta vastaan. Bajatin autossa tapahtuneen sukupuoliyhteyden jälkeen Bajat jätti lupaamansa maksun suorittamatta ja jätti uhrin metsätielle.

Uhri tarttui auton peiliin ja raahautui vähän matkaa auton mukana. Raivostuneena Bajat pysäytti autonsa ja käski uhrin metsään, missä hän painoi uhrin kahdesti kasvot maata vasten ja painamalla kätensä uhrin kurkkua, suuta ja nenää vasten vaikeutti hengittämistä.

Tämän jälkeen Bajat raiskasi uhrinsa. Teon yhteydessä Bajat löi uhria kahdesti, sanoi tappavansa uhrin ja uhkaili tätä kivellä. Tämän jälkeen uhri pääsi pakenemaan tilanteesta.

Oikeudenkäynnissä Bajat myönsi muut syytteet, mutta vainoamisen ja raiskaukset hän kiisti.

Autoa ei Bajatin mukana voi ajaa katselematta ulos, ja epätasaisella alustalla ajaessa saattaa syntyä vaikutelma, että auton valoja vilkutellaan. Hitaasti ajaminen puolestaan on parkkipaikalla aivan normaalia.

Raiskausta ei Bajatin mukaan ollut tapahtunut, mutta seksuaalisen ahdistelun hän myönsi. Törkeässä raiskauksessa Bajat tunnusti, että oli jättänyt lupaamansa maksun suorittamatta. Bajat oli joutunut tukkimaan kädellään uhrin suun, jotta tämä ei seuraisi perässä ja huutaisi raiskauksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet vainoamisesta, sillä kohtaamiset ovat voineet olla sattumanvaraisia eikä niitä ole ollut paljon.

Käräjäoikeus totesi muun muassa todisteiden, lääkärinlausuntojen sekä uhrien vammojen ja ahdistuneisuuden perusteella, että Bajat on syyllistynyt raiskaukseen ja törkeään raiskaukseen. Syytteet seksuaalisesta ahdistelusta luettiin myös riidattomina Bajatin syyksi.

Käräjäoikeus tuomitsi 1992 syntyneen Morteza Bajatin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kolmesta seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksesta sekä törkeästä raiskauksesta ehdottomaan vankeuteen. Aiempi viiden kuukauden ehdollinen tuomio lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä muuttui ehdottomaksi, ja vapausrangaistukseksi kokonaisuudessaan tuli viisi vuotta vankeutta.

Bajat joutuu korvaamaan valtiolle todistelukustannuksia 214 euroa, lääkärintodistuksen lunastuskuluja 83,96 euroa. Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan rikosuhrimaksua 80 euroa.

Valtion varoista maksettavat uhrien asianajajien palkkiot 3840,52 euroa Bajat joutuu korvaamaan valtiolle. Bajatin puolustusasianajajan palkkiot 5743,75 euroa jäävät valtion vahingoksi.

Bajat joutuu maksamaan uhreilleen erilaisia korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä 25 104,88 euroa.

Käräjäoikeus passitti Morteza Bajatin kärsimään rangaistuksensa Kylmäkosken vankilaan, jos hän tyytyy tuomioonsa, joka ei ole vielä lainvoimainen.

Lähde Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomio ja tuomiolauselma.

  • 361
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset