Kotimaa Rikos

Mies toi lapsivaimon Irakista – hovissa 4 vuotta vankeutta ihmiskaupasta ja raskaista seksuaalirikoksista

Turun hovioikeus. Kuva markus Koljonen / Flickr / CC BY-SA 3.0

Käräjäoikeus oli lukenut Al-Khafajyn syyksi ainoastaan osan syytteistä. Hovioikeus päätyi muuttamaan syytteitä, mikä johti tuomion koventamiseen.

Turun hovioikeus tuomitsi vuonna 1990 syntyneen Amir Jaafar Hatem Al-Khafajyn ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä neljän vuoden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hovioikeus velvoitti tuomitun suorittamaan asianomistajalle kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 5000 euroa ja kärsimyksestä 25 000 euroa.

Elokuussa 2019 Varsinais-Suomen käräjäoikeus luki antamassaan tuomiossa irakilaismiehen syyksi ainoastaan osan pahoinpitelysyytteestä ja tuomitsi tämän 40 päiväsakkoon sekä velvoitti hänet korvaamaan asianomistajalle kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 250 euroa. Syyttäjä ja asianomistaja hakivat käräjäoikeuden tuomioon muutosta.

Syytteet perustuvat siihen, että Al-Khafajyn oli avioitunut Irakissa 13-vuotiaan asianomistajan kanssa. Asianomistaja oli tullut 14-vuotiaana Al-Khafajyn järjestämänä Suomeen, minkä jälkeen mies vastaaja kohdisti asianomistajaan seksuaalisia tekoja ja väkivaltaa ja rajoitti hänen vapauttaan.

Keskeisenä asiakirjatodisteluna asianomistajan iästä oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asianomistajan hampaistosta ja kädestä otettujen röntgenkuvien ja vertailuaineiston perusteella tekemä oikeuslääketieteellinen arviointi.

Oikeuspsykologiset arviot tukivat asianomistajan kertomuksen luotettavuutta. Käräjäoikeus oli katsonut jääneen näyttämättä, että asianomistaja olisi tapahtuma-aikaan ollut alle 16-vuotias tai että Al-Khafajyn olisi ainakaan tiennyt asianomistajan alaikäisyydestä.

Hovioikeus sitä vastoin katsoi todistelulla näytetyksi, että asianomistaja oli avioituessaan 13-vuotias ja Suomeen tullessaan 14-vuotias ja ettei Al-Khafajyn voinut erehtyä pitämään asianomistajaa täysi-ikäisenä.

Oikeudenkäyntiasiakirjat, asianomistajan henkilöllisyys ja hovioikeuden ratkaisu lopputulosta lukuun määrättiin salassa pidettäväksi, koska asiassa on tullut esille arkaluonteisia tietoja asianomistajan yksityiselämästä.

Ratkaisu ei ole lainvoimainen.

Lähde Turun hovioikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa