Kotimaa Maahanmuutto

Migri myöntää: Suomeen virtasi turvapaikanhakijakriisin aikana sotilaskarkureita – osa on jäänyt maahan palautusten ongelmallisuuden vuoksi

Ruotsin ja Suomen raja Torniossa.

Suuri osa Suomeen vuosien 2015-16 aikana saapuneista turvapaikanhakijoista oli sotilaskoulutuksen saaneita. Osa käytti turvapaikkahakemuksen perusteena sotilaskarkuruutta, jolla perusteella turvapaikkaa ei välttämättä myönnetty. Vaikka kielteisenkin päätöksen saaneista jotkut ovat jääneet maahan palautusten ongelmallisuuden vuoksi, osa tulijoista havaitsi pian, kuinka suomalainen turvapaikkajärjestelmä toimii. Eräs sopivan tarinan keksinyt ja turvapaikan saanut entinen irakilainen poliisi opasti keväällä 2016 toisia turvapaikanhakijoita, mitä puhutteluissa tulee kertoa.

Suomea on kurittanut viime vuosina turvapaikanhakijakriisi, jonka alettua vuonna 2015 maahan virtasi nopeasti yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijat olivat lähteneet liikkeelle Lähi-idästä tai Länsi-Euroopan maista, joissa osa oli oleillut jo vuosia. Pääosa turvapaikanhakijoista saapui maahan Ruotsin kautta.

Iltasanomat kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön ylitarkastaja Laurijuhani Tainion tunnustavan, että suuri osa Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista oli sotilaskarkureita. Saapuneista 30-40 prosentilla oli sotilaskoulutus, ja merkittävä osa sotilastaustaisista maahantulijoista oli lähtöisin Irakista. Sotilaiden lisäksi maahan saapui myös poliiseja ja turvallisuuselimien jäseniä.

Vaikka sotilaskarkuruutta turvapaikkahakemuksen perusteena käyttäneille ei turvapaikkaa välttämättä ole myönnettykään, henkilöt ovat voineet jäädä maahan muun muassa palautusten ongelmallisuuden vuoksi. Lisäksi henkilöitä ei ole palautettu alueille, joiden turvallisuustilanne on katsottu liian vaaralliseksi.

Kriisin alussa sotilaskarkuruutta käytettiin turvapaikkahakemusten perusteena paljon useammin kuin myöhemmin, jolloin oli jo selvinnyt, että sotilaskarkuruus ei ole hyvä peruste turvapaikan saannille.

”Tarina pitää jokaisen keksiä itse”

Osa sotilas- tai poliisitaustaisista turvapaikanhakijoista havaitsi nopeasti, kuinka suomalainen turvapaikkajärjestelmä toimii. Oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan keväällä 2016 julkaisemalla videolla irakilainen kolmekymppinen poliisi lupasi konsultoida maanmiehiään turvapaikan saannissa Suomesta.

Espoossa vastaanottokeskuksessa asunut, myönteisen päätöksen jo saanut irakilainen kertoi, että turvapaikan saa, kun keksii hyvän tarinan. Tarina pitää tosin jokaisen keksiä itse.

Hän tarjoutui auttamaan kaikessa muussa hakuprosessiin liittyvässä, kuten kertomaan, mitä dokumentteja viranomaiset olivat häneltä vaatineet.

Muokattu ulkoasua 14.10 klo 7:30

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa