Kotimaa Maahanmuutto

Migri: oleskelulupa- ja kansalaisuushakemuksien määrä kasvaa

Maahanmuuttovirasto arvioi, että tänä vuonna jätetään viime vuotta enemmän sekä oleskelulupa- että kansalaisuushakemuksia. Turvapaikkahakemusten määrää sen sijaan on vielä vaikea ennustaa.Vuonna 2017 ensimmäisiä oleskelulupahakemuksia odotetaan tulevan vireille 28.000, eli noin 2.000 hakemusta enemmän kuin vuonna 2016. Kansalaisuusasioita odotetaan tulevan vireille 14.000, eli noin 600 hakemusta enemmän kuin vuonna 2016.

Turvapaikkahakemuksia korkeintaan 10.000

Turvapaikkahakemusten määrää on vaikea arvioida, koska Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrään vaikuttavat lähtömaiden ja niiden naapurimaiden tilanteiden lisäksi myös Euroopan Unionin toimet sekä rajavalvonta Euroopassa. Maahanmuuttovirasto valmistautuu käsittelemään vuonna 2017 korkeintaan 10.000 turvapaikkahakemusta. Luvussa ovat mukana myös EU:n sisäisesti siirrettävät turvapaikanhakijat.

Oleskelulupahakemusten kasvu perhesidehakemuksista

Oleskelulupahakemusten määrän kasvu johtuu pitkälti perhesidehakemusten määrän kasvusta. Perhesidehakemuksia odotetaan tulevan 13.000 tänä vuonna. Suurin hakijaryhmä arvioidaan olevan aiempien vuosien tapaan muiden kuin kansainvälistä suojelua saaneiden ulkomaalaisten perheenjäsenet. Suomen kansalaisten perheenjäsenten odotetaan jättävän 3.500 oleskelulupahakemusta.

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäseniltä odotetaan 3.000 oleskelulupahakemusta. Määrään vaikuttaa esimerkiksi se, miten suuria perheitä luvan saaneilla turvapaikanhakijoilla on.

Työnteon perusteella haettaviin ensimmäisiin oleskelulupiin odotetaan pientä kasvua.

Opiskelijoiden oleskelulupahakemusten määrän sen sijaan ei ennusteta kasvavan tänä vuonna.

Vireille tulleet oleskelulupahakemukset 2011–2017 (arvio)

Kansalaisuusasioita odotetaan ennätysmäärää

Kansalaisuusasioita odotetaan tulevan vireille yhteensä 14.000, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Kansalaisuusasioissa suurin hakemustyyppi ovat kansalaisuushakemukset. Niiden määrän odotetaan tänä vuonna kasvavan niin, että kansalaisuushakemuksia jätetään 12.000.

Entiset Suomen kansalaiset voivat saada kansalaisuuden ilmoituksesta. Kansalaisuusilmoitusten määrän arvioidaan pysyvän vuoden 2016 kaltaisena. Lisäksi odotetaan noin 1.000 kansalaisuusaseman määrittämistä. Määrittämiset ovat olleet kasvussa esimerkiksi siksi, että Suomeen virtasi vuonna 2015 turvapaikanhakijoita Euroopan maiden kautta.

Vireille tulleet kansalaisuusasiat 2011–2017 (arvio)

Migri

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa